Főzőiskola

Hogyan csináljam ...

ennek a ­dilemmának megoldásában szeretnénk segíteni. A főzéshez nem elég, ugyanis a szükség, a kedv, az érzék, a gyakorlat: tudás is szükséges. A szerencsésebben otthonról hozzák, a többieknek a tanulás útja marad. Főzőiskolánkban lépésről lépesre bemutatjuk az ételkészítés alapfogásait, apróbb és bonyolultabb művelteket, amelyekkel a mindennapi főzés, és az alkalmi vendéglátás feladatait könnyen meg lehet oldani. Nem iskolás módon az alapoktól indulunk, hanem az évszakhoz, ünnepekhez, aktuális helyzetekhez igazodva mutatunk be egy-egy fogást.

A technikai anyagot olykor egy-egy gasztrotörténettel, étel, fűszer, ételkészítési mód eredetének leírásával is tarkítjuk.



KI EMLÉKSZIK AZ ABÁLT SZALONNÁRA?

abaltszalonnaTápiószentmártonban volt legutóbb hurkafesztivál, melyről a Hírtv Soroló magazinja is beszámolt. Az adásban megszólaltatott zsűritag igencsak bajban volt, hogy a versenyben szereplő hurkákon kívül kínált egyéb finomságok közül melyiket is válassza. A felsorolásban szerepelt az abált szalonna is, de ki emlékszik már az abált szalonnára, vagy ahogy egyes vidékeken nevezik a "kövesztett" szalonnára?

Bővebben...
 

TÉSZTA HÁZILAG, KÉZZEL

gyuras4Nemrégiben szőlős metéltet kínáltunk heti ajánlatunkként. Manapság természetesnek vesszük, hogy lemegyünk a boltba és veszünk egy zacskó száraztésztát. Ki látott manapság már tésztát saját kézzel gyúró háziasszonyt? Talán már nem is nagyanyáink, hanem dédanyáink csinálták még így. Miért is ne vállalkozhatnánk magunk is erre egy olyan időszakban, amikor felértékelődik - sőt mamár divatos is a "home made" azaz házilag készített vagy a kézműves termék?

Bővebben...
 

ÍGY KÉSZÜL A RAVIOLI

tortellinibefejezeseA ravioli, a mi derelyénkre megszólalásig  emlékeztető olasz töltött tészta . Az olaszok  kizárólag húsos, zöldséges vagy sajtos töltelékkel készítik, az édesen nem ismerik. Ez már olyan „világkonyhai” kreációnak tekinthető. A klasszikus raviolit szögletesre vágják, ikertestvérét az agnottit viszont, mindig kerekre formálják. Érdemes nagy adagot készíteni belőle, mert lefagyasztva sokáig eláll.

Bővebben...
 

SÖRTÉSZTÁBAN SÜTVE

anaszsortesztabanSörtésztában leginkább halat vagy zöldséget szokás sütni. Mert ezek rövid idő alatt is könnyen megpuhulnak, a sörtészta pedig nem sül sötétre, szép, kívánatosan aranysárga marad. Elkészítése alig kíván nagyobb időráfordítást, mint a hagyományos, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába történő panírozás, viszont vitathatatlanul könnyebb a végeredmény.

Bővebben...
 

Morzsamaradék megtekerve

Ünnepek után majdnem mindenütt marad száraz aprósütemény, amiből a gondos háziasszony advent idején bőven készített sok vendégre számítva. A zörgősre száradt darabokat ledarálhatjuk, vagy aprítógépben megőrölhetjük, így jól záródó üvegben, vagy mélyhűtőben sokáig eltartható. Ezt a süteménymorzsát jól használhatjuk majd rétesek torták tölteléke alá, de valamilyen finom töltelékkel pl.: gesztenyemasszával, kókuszreszelékkel sütés nélkül tekercset is készíthetünk belőle. Íme, egy példa, a recept elkészítését főzőiskola rovatunkban lépésről lépésre követheti.....

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 5