A Tálaló 2015. március 21-én elhangzott adásának receptjei
Zelleres, lilahagymás krumplisalátaHozzávalók: 80 dkg kiflikrumpli 1 nagy zellergumó 1 nagy fej lilahagyma só, őrölt bors, a salátaléhez: só, porcukor, enyhe ecet, A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, és egészben hagyva, sós vízben ezt is puhára főzzük. Amikor kihűlt, egészen vékonyan felszeleteljük. A lilahagymát lehéjazzuk, majd 2 millimétert vastag karikákra vágjuk ügyelve, nehogy szálaira szétessen. A burgonya-, hagyma- és zellerszeleteket váltakozva egy mély salátástálba rétegezzük, a sorokat rendre egy kevés sóval, és őrölt borssal megszórjuk. Annyi salátalevet készítünk, amennyi a hozzávalókat bőven ellepi, ehhez a kellő mennyiségű vizet cukorral, sóval, ecettel kellemesen savanykásra ízesítjük. (Aki szereti, olajat lehetőleg hidegen sajtoltat, is keverhet bele.)Tálalás előtt néhány óráig állni hagyjuk. Őrölt borssal felaprított metélőhagymával díszíthetjük.
Erdélyi krumplisalátaHozzávalók: 60 dkg kiflikrumpli 2 savanykás alma 1 kis fej vöröshagyma a salátaöntethez: 3 főtt tojás sárgája. 1 evőkanál olaj 2 dl tejföl só, őrölt bors 1-1 késhegynyi morzsolt tárkony és kakukkfű 1 csokor petrezselyem a díszítéshez: a főtt tojások fehérjéje A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tojások sárgáját villával összetörjük, majd az olajjal és a tejföllel simára keverjük. Sóval, borssal, a tárkonnyal, a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Az almát és a vöröshagymát meghámozzuk, felszeleteljük, majd burgonyakarikákkal együtt a salátaöntetbe forgatjuk. Egy-két óráig állni hagyjuk, végül a csíkokra vágott tojásfehérjével megszórva tálaljuk.
Lila krumplisalátaHozzávalók: 50 dkg kiflikrumpli 5 dl céklasalátalé 2 evőkanál olaj 1 csokor metélőhagyma só, őrölt bors a zellersalátához: 2 közepes nagyságú zellergumó 2 dl tejföl 1-2 evőkanál citromlé só, őrölt bors 5 evőkanál majonéz A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és még melegen a céklasaláta levével leöntjük. Az olajat is belecsorgatjuk, az apróra vágott metélőhagymával és kevés őrölt borssal ízesítjük. Egy napig állni hagyjuk, hogy a céklalé íze és színe a burgonyát jól átjárja. Közben a zellergumókat megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, leforrázzuk, majd leszűrjük. Nyersen is hagyhatjuk, de akkor azonnal sóval és citromlével össze kell keverni., és lehetőleg egy-két órát állni hagyni, hogy a nyers zeller kissé összeessen. Tálalás előtt a tejfölt, majonézzel összekeverjük, és a citromlével, őrölt borssal, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. A leszűrt lila színű burgonyasalátát a tál közepére halmozzuk, és a majonézes zellert koszorúként köré rakjuk.
|