A Tálaló 2015. március 21-én  elhangzott adásának receptjei

 

zellereskruplisalata

Zelleres, lilahagymás krumplisaláta

Hozzávalók:

80 dkg kiflikrumpli

1 nagy zellergumó

1 nagy fej lilahagyma

só, őrölt bors,

a salátaléhez:

só, porcukor, enyhe ecet,

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, és egészben hagyva, sós vízben ezt is puhára főzzük. Amikor kihűlt, egészen vékonyan felszeleteljük. A lilahagymát lehéjazzuk, majd  2 millimétert vastag karikákra vágjuk ügyelve, nehogy szálaira szétessen. A burgonya-, hagyma- és zellerszeleteket váltakozva egy mély salátástálba rétegezzük, a sorokat rendre egy kevés sóval, és őrölt borssal megszórjuk. Annyi salátalevet készítünk, amennyi a hozzávalókat bőven ellepi, ehhez a kellő mennyiségű vizet cukorral, sóval, ecettel kellemesen savanykásra ízesítjük. (Aki szereti, olajat ­ lehetőleg hidegen sajtoltat­, is keverhet bele.)Tálalás előtt néhány óráig állni hagyjuk. Őrölt borssal felaprított metélőhagymával díszíthetjük.


 

 

erdelyikruplisalataErdélyi krumplisaláta

Hozzávalók:

60 dkg kiflikrumpli

2 savanykás alma

1 kis fej vöröshagyma

a salátaöntethez:

3 főtt tojás sárgája.

1 evőkanál olaj

2 dl tejföl

só, őrölt bors

1-1 késhegynyi morzsolt tárkony és kakukkfű

1 csokor petrezselyem

a díszítéshez:

a főtt tojások fehérjéje

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tojások sárgáját villával összetörjük, majd az olajjal és a tejföllel simára keverjük. Sóval, borssal, a tárkonnyal, a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Az almát és a vöröshagymát meghámozzuk, felszeleteljük, majd burgonyakarikákkal együtt a salátaöntetbe forgatjuk. Egy-két óráig állni hagyjuk, végül a csíkokra vágott tojásfehérjével megszórva tálaljuk.


 

 

lilakrumplisalataLila krumplisaláta

Hozzávalók:

50 dkg kiflikrumpli

5 dl céklasalátalé

2 evőkanál olaj

1 csokor metélőhagyma

só, őrölt bors

a zellersalátához:

2 közepes nagyságú zellergumó

2 dl tejföl

1-2 evőkanál citromlé

só, őrölt bors

5 evőkanál majonéz

A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és még melegen a céklasaláta levével leöntjük. Az olajat is belecsorgatjuk, az apróra vágott metélőhagymával és kevés őrölt borssal ízesítjük. Egy napig állni hagyjuk, hogy a céklalé íze és színe a burgonyát jól átjárja. Közben a zellergumókat megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, leforrázzuk, majd leszűrjük. Nyersen is hagyhatjuk, de akkor azonnal sóval és citromlével össze kell keverni., és lehetőleg egy-két órát állni hagyni, hogy a nyers zeller kissé összeessen. Tálalás előtt a tejfölt, majonézzel összekeverjük, és a citromlével, őrölt borssal, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. A leszűrt lila színű burgonyasalátát a tál közepére halmozzuk, és a majonézes zellert koszorúként köré rakjuk.