TÁLALÓBAN: CSIRKEMÁJ + 1
A tél a pástétomok ideje. Az ideális ilyenkor novemberben az lenne, ha libamájból készíthetnénk, de mert az rendkívül drága holmi, csirkemájjal is helyettesíthetjük. Az ízesítése hasonló a klasszikus libamájpástétoméhoz, ropogós pirítósra kenve tökéletes hideg téli vacsorára való. Az Infórádióban elhangzott recepteket a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva elolvashatják, de a keresőbe beírva számos csirkemájas fogást találhatnak.
CsirkemájpástétomHozzávalók: 50 dkg csirkemáj A csirkemájakat lehártyázzuk, megmossuk, és egy tálba rakjuk. A tejet ráöntjük, majd lefedve 2-3 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára, hűtőszekrénybe tesszük. A pástétom készítésekor a vöröshagymát megtisztítjuk, és lereszeljük. A fokhagymát présen áttörjük majd a kettőt együtt 2 evőkanál olajon, közepes lángon üvegesre sütjük. Közben megborsozzuk, a só felét és az összes fűszert beleszórjuk. A csirkemájat jól lecsöpögtetjük és a maradék olajon, közepes lángon 5-6 percig sütjük, közben a többi sót is hozzáadjuk. Akkor jó, ha a közepe szép rózsaszínű marad, de nem véres. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a legnagyobb májat félbevágjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd az egészet mixerrel pépesítjük. A sherryt a vajjal együtt a májhoz adjuk, és habosra keverjük, végül a fűszeres hagymával ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, borsozzuk. A kész pástétomot szorosan hideg vízzel kiöblített formába töltjük. Végül a vajat fölolvasztjuk, és 2-3 percig forraljuk. Ez alatt szépen kitisztul, aranysárga lesz. Még folyékonyan, de már nem forrón, a májpástétomra merjük és hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a vaj a tetején megdermedjen, s elszigetelje a levegőtől. Letakarva, hűtve kb. két hétig eláll. Elkészítési ideje: 1 óra + a máj áztatása + dermesztés
Tipp:
|