JÓ KIS RÉGI RECEPTSok olyan régi fogást őrizünk az emlékezetünkben, amit ma is szívesen megkóstolnánk. Bizonyára az egyszerűségük, szegényességük, vélt vagy valós korszerűtlenségük miatt kophattak ki a konyhánkból. Mégis sokan vannak, akiknek a már a nevük hallatán is összefut a nyál a szájukban. Ilyen „divatból kiment” recepteket szeretnénk feleleveníteni. Most például a grízsmarniét, úri nevén daramorzsáét, ami búzadarából készül sok-sok mazsolával, jól lepirítva, kívánság szerint házi málnaszörppel vagy baracklekvárral tálalva. Gyermekkorom kedvenc édessége volt.
Grízsmarni avagy daramorzsaHozzávalók 4 tojás 5 dl tej só 5 dkg kristálycukor 15 dkg búzadara 15 dkg finomliszt 5-8 dkg mazsola a sütéshez 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg vaj a tálaláshoz porcukor. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat meg a cukrot a tejben simára verjük, egy csipet sót is szórunk bele, majd a darát meg a lisztet belekeverjük. 1-2 óráig állni hagyjuk. Sütés előtt a tojások fehérjét habbá verjük, a megduzzadt dara-liszt keverékbe forgatjuk. Egy serpenyőben az olajat megforrósítjuk, a tésztát beleöntjük, és megvárjuk, amíg az alja megsül (időnkét megemelhetjük, hogy alánézzünk, jó-e a színe). Nem szabad megkeverni. Ha az alja megpirult, villával nagyobb darabokra szaggatjuk, ezeket sütőlapáttal megfordítjuk, és hagyjuk egy kicsit így is pirulni. Végül addig forgatjuk, kevergetjük, míg apróbb darabjaira „morzsáira” hullik, és mindenütt jól megsül. A megáztatott mazsolát a fordítás után szórjuk bele. Porcukorral megszórva kínáljuk, de meglocsolhatjuk málnaszörppel, vagy kínálhatunk mellé lekvárt. |