GYAKORLATI TANÁCSOK KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSHEZ

Akár kezdő, akár haladó a házaiasszony kihívást jelent az, hogy az ünnepre minden be legyen szerezve, a család valamennyi tagja és vendégek a legjobbat kapják mindenből, és magának a háziasszonynak is legyen ideje az ünneplésre, pihenésre.

 

 

Az egyik legfontosabb kérdés, mekkora pulykát tegyünk az asztalra és milyen formában. Az alábbi táblázattal segítséget pórbálunk nyújtani abban, milyen nagy pulykát vegyünk és  az mennyi idő alatt készül el. Természetesen mindez csak jótanács, hiszen sütője válogatja, hogyan melegít, süt.

Általános tanácsként azt mondhatjuk, hogy kilónként kb 30-35 perc sütésidőt kell számítani - amibe a pulykába töltött töltelék súlya is beleszámít.

 

Vendégek száma        Pulyka súlya                        Sütési idő (190C)

2-3  fő           55 dkg -  1,4 kg     1-1,5 óra

3-5  fő           2,75kg -  4,29 kg    2-3 óra

6-8  fő           4,30 kg - 6,29 kg    3- 4 óra

8-10 fő           6,29 kg - 7,29 kg    4-5 óra

12-16 fő         8 kg                      5,5 óra

 

A pulykát sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

A pulyka mellét és a combokat borítsuk be vékony angolszalonna (bacon) szeletekkel, és az egész szárnyast fedjük le alufóliával. A sütés utolsó harmada előtt vegyük le a fóliát és süssük pirosra a pecsenyét.

Akkor jó, ha egy tűvel a szárnyas mellébe és combjába szúrva már csak finom pecsenyelé folyik ki, amely nem véres.

Tálalás előtt hagyjuk 20 percet állni, különben a pulyka húsa nagyon száraz lesz.