Simoncsics

 

 

Kissé érzelmes bemutatkozás

Rettenetesen rossz evő kisgyerek voltam, emlékszem, drága édesanyám néha két mesekönyvet is „kimesélt” mire belém diktált egy tál ételt. De fáradhatatlan volt, sose tett szemhányást, nem büntetett. Angyali türelemmel főzte azt a néhány ételt, amit szerettem, és mesélt, mesélt…. Így vált számomra az evés örömmé, és lett életem meghatározó élményforrása. Egy életen át táplálkoztam belőle, s úgy tűnik kifogyhatatlan…

Gasztronómiai újságíróként több évtized óta a magyar konyha hagyományainak megőrzéséért, értékeinek elismeréséért, családösszefogó, nemzetmegtartó erejének tudatosításáért dolgozom. Gyűjtöm és publikálom a határainkon kívül és belül fellelhető, feledésre ítélt magyar recepteket. Tősgyökeres budapesti vagyok, tanulmányaimat a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán valamint a MÚOSZ Újságíró Akadémiáján végeztem.

Pályafutásomat a Vendéglátás című folyóiratnál kezdtem, majd a Magyar Konyhánál, Közép Kelet-Európa első gasztronómiai magazinjánál folytattam, amelynek szinte megjelenésétől kezdve munkatársa, majd megszakítással főszerkesztője volt. Pályám e meghatározó része 1980-tól 2006-ig tartott. Szenvedélyesen, sosem múló szerelemmel szerettem a Magyar Konyhát. De az élet mindig állít akadályokat, amelyekkel meg kell küzdeni. Ezért 1998-ban megváltam a Magyar Konyhától, és  megalapítottam a Hagyományos és Mai Magyar Konyha című folyóiratot, amely  nagy örömömre 2005-ben egyesült a Magyar Konyhával, azaz visszatértem gyökereimhez. Azután rövidesen végleg bezárult boldog szakmai életem e kapuja.

Azóta saját kiadómat a Babér Kiadót működtetem, amely könyvek mellett 2007-2010 között megjelentette a Biokosár ökomagazint.

Eddig 13 szakácskönyvet írtam, hatot fordítottam, tizennyolcat szerkesztettem.  Legjelentősebb művemnek az 1992-ben megjelent Kárpátaljai kóstolót tartom, amely Kárpátalja-szerte gyűjtött, 222, még sohasem publikált helyi receptet tartalmaz, valamint a Csángó galuska című, moldvai magyar étkezési hagyományokat és recepteket tartalmazó könyvemet, mely közel 20 évi gyűjtőmunka után látott napvilágot.

1998-óta heti gyakorisággal részt veszek az InfoRádió Tálaló című gasztronómiai magazinműsorában. Ott elhangzott. receptjeimet, itt a honlapon olvashatják.

Büszke vagyok arra, hogy 2003-ban sikerült megnyitnom az Ezeríz főzőiskolát, Budapest első ilyen intézményét.  Régi vágyam volt, hogy a gasztronómia szépségéről ne csak írjak, hanem gyakorlatban is elsajátíthatóvá tegyem mások számára is sütés-főzés tudományát. A Magyar Konyhával együtt ezt is átadtam utódomnak..

Szerencsés ember vagyok, mert egész életemben azzal foglalkozhattam, amit szeretek, s mindez úgy, hogy közben nagyszerű emberekkel, munkatársakkal dolgozhattam együtt. Végig élvezhettem barátaim, családom, gyerekeim Eszter és András támogatását, s megérhettem, hogy a Csángó galuska ajánlásában már három fiúunokám nevét is odaírhattam.  Remélem a következő Ellának, a közben megérkezett kislányunokámnak szól majd…

www.baberkiado.hu

www.biokosar.com

HAGYOMÁNYOS ÉS  MAI MAGYAR KONYHA

további képek…

 

EZERÍZ FŐZŐISKOLA
többet megtudhat…