GYÍMESI CSÁNGÓK KENYEREA gyímesiek krumplis kenyere kívülről étvágygerjesztő, belül lyukacsos, ruganyos, ízes, s ezt a tulajdonságát egy héten át megőrzi. Nem hasonlít a hazai, könnyű fehér kenyérre. Még apró krumpli darabkák is látszanak benne, nagyot lehet bele harapni, „teste” van, de nem nehéz. A festői gyimesi hegyek között, fekvő Muhos patakán, ahová nem vezet már csak földút, és a lovak és terepjárók is nehezen jutnak fel Bodor Erzsike meg is mutatta, hogyan készíti el az asszonyokkal. Itt még természetesen kemencében sütik a kenyeret, egyszerre egy egész hétre valót, és mindig ezt a krumplisat. Fel nem cserélnék semmivel.
Gyimesi krumplis kenyérHozzávalók: 6-7 kenyérhez 10 kg liszt 8 kg krumpli 6-7 marék só 65 dkg kész kovász az előző kenyérsütésből vagy friss kovász
friss kovászhoz valók (összedolgozva fél nap alatt megkovászosodnak) 50 dkg liszt 1főtt, áttört krumpli 2-3 dl kézmeleg víz
1. A gyimesi asszonyok krumplit megfőzik, meghámozzák, és még melegen összetörik. Ezután egy teknőben a liszttel, a kovásszal meg annyi langyos vízzel amennyit felvesz, összedolgozzák. (Általában van kész kovász, mert a kenyérsütéskor mindig eltesznek a következő alkalomra, de frissen is lehet készíteni.) Az összegyúrt tésztát addig dagasztják, amíg „megcseppen a gerenda” ahogyan Gyimesben mondják, azaz a tészta a kezükről elválik. Ez kemény fizikai munka. Közben a tésztát meg is sózzák, általában annyi marék sót adnak hozzá, ahány kenyeret sütnek majd belőle. A tetejét liszttel megszórják, letakarják és kelni hagyják. Este bedagasztják, reggelre megkel.
2. A kemencét már kora reggel befűtik, hogy jól átmelegedjen. Amikor már jó forró és fahasábok is leégtek, a hamut kikotorják.
3. A megkelt tésztával teli a tekenőt kiviszik a tűzhöz, és ezután már ketten dolgoznak tovább.
4. Az egyik asszony a tésztából két kézzel kimarkol egy kenyérre való tésztát, ügyesek megformázza és az odatartott lapátra teszi.
5. A lapátot a másik asszony tartja, a kenyér kemencébe vetése az ő dolga. Úgy helyezi el a vekniket a kemencében, hogy mind beférjen. Gyorsan dolgoznak, nehogy a kemence közben kihűljön. Ha marad a kenyértésztából, kis lángosokat formálnak, belőle és a kemence szájához teszik.
6. Végül a kemence ajtaját becsukják, és csak óra elteltével nyitják ki, hogy ellenőrizzék, megsült a kenyér. Ha kész, a lapáttal mindegyiket kiemelik.
7. Ezután kétfélekép bánnak a megsült kenyerekkel, ha sokáig akarják eltartani, akkor a hamut letörölve róluk elteszik a kamrába. Ha egy héten belül megeszik, akkor leverik róla a „karéjt”, azaz a sötétre sült ropogós réteget. A vekniket élükre állítják egy fatönkön, úgy mintha favágáshoz készülődnének, majd egy nagy késsel leütögetik a külső héját.
8. A kenyerek, ahogy lepattog róluk a sötét kéreg egyre világosabbak és világosabbak lesznek, a végén szép barnáspiros veknik kelletik magukat. Mindenki alig várja, hogy megszegjék az elsőt.
9. Íme, a megszegett gyimesi krumplis kenyér, mindenki öröme! |