LÉPÉSRŐL LÉPESRE: KAKAÓS CSIGA

kakoscsigaNincs gyerek, aki ne rajongna a kakaós csigáért. A boltokban kapható ínycsiklandó kakaós sütemény ára elég nagy, igaz a mérete is, ami viszont nem biztos, hogy előny. A gyerekeknek egyszerre sok, és a széleit, ahová nem jutott elég töltelék, nem rágcsálják el szívesen. (Még mi a felnőttek is csak azért esszük meg, mert sajnáljuk kidobni.) Éppen ezért célszerűbb, kiadósabb és olcsóbb otthon sütni egy nagy tepsi kakaós csigát, annyi töltelékkel és olyan méretben, ahogy nekünk tetszik.

 

 

 

Kakaós csiga

Hozzávalók:

12 darabhoz

30 dkg finomliszt

30 dkg rétesliszt

8 dkg cukor

1 kiskanál só

4 dkg élesztő

kb. 2 dl tej

10 dkg vaj a fele lehet jó minőségű margarin

2 tojás

a töltelékhez:

3-4 evőkanál kakaópor

3-5 evőkanál kristálycukor

a tetejére:

2 dl tej

1 tasak (10 g) vaníliás cukor

 

1. Az élesztőt 1 deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg felfut. A tésztához a lisztet, a sót és a maradék cukrot egy mély tálban szórjuk, a puha vajat és margarint a tojások sárgájával együtt hozzáadjuk, és a felfutatott élesztővel összedolgozzuk.

 

kcsbtesztagyuras

 

 

 

 

2. Közben annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, amit jól kidagasztunk. Akkor jó, ha a tészta az edény falától elválik. Ekkor a tálat és a tészta tetejét is belisztezzük, letakarjuk, és langyos helyre állítva megvárjuk, amíg a duplájára kel.

 

 

 

kcsctesztacipo

 

 

 

 

 

3. A megkelt tésztát belisztezett deszkára borítjuk.

 

 

 

 

kcsdtesztanyujtas

 

 

 

 

 

4. Sodrófával fél centi vastag, lehetőleg téglalapalakú lappá nyújtjuk.

 

 

 

kcsetoltes

 

 

 

 

5. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és a felével a tésztalap tetejét megkenjük. Kakaóporral és kristálycukorral meghintjük.

 

 

 

 

 

kcsgszeleteles

 

 

 

 

6. Óvatosan felgöngyöljük, majd 12 darab kb.3 centi vastag szeletre vágjuk.

 

 

 

 

kcshsutolapon

 

7. Az így kapott tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kissé távol, mert sütés közben megnőnek. A maradék olvasztott vajat a tetejükre kenjük. Hideg sütőbe toljuk, amit 200°C-ra (légkeveréses sütőben 185°C) állítva bekapcsolunk. Ha elérte ezt a hőmérsékletet, akkor 10 percig így, nagy lángon sütjük, majd a hőt közepesre mérsékeljük, és 180°C (légkeveréses sütőben 165 °C) folytatjuk tovább a sütést. Kb. 25 perc alatt a tekercsek szép pirosra sülnek. Mielőtt teljesen elkészülnének, a tepsit a sütőből kivesszük és a kakaós csigákat vaníliás cukorral kevert tejjel megöntözzük. Visszatoljuk és befejezzük a sütést.

 

Tálra szedjük, és ha langyosra hűlt, már kínálhatjuk is. A tetejét porcukorral megszórhatjuk.

Elkészítési ideje: 1 óra + a tészta kelesztése

Tipp:

  • Különböző ízesítésű csigákat is készíthetünk:  a fahéjasat őrölt fahéjjal és cukorral szórjuk meg; a dióshoz a darált diót meg a cukrot felvert tojásfehérjébe forgatjuk, majd így kenjük rá a tésztára; a mákoshoz darált mákot cukros tejben megfőzzük, reszelt citromhéjjal és néhány evőkanál baracklekvárral ízesítjük, és ez lesz a töltelék.
  • A diós és mákos csigákat a sütés végén nem öntözzük meg forró tejjel.