A TÁLALÓ 2015. február 28-án elhangzott adásának receptjei

A házi kenyérsütés sikere a liszt minőségén múlik, a lisztté pedig a sikértartalmán. Ezért, ha otthoni kenyérsütésre adjuk a fejünket, szerezzünk be bioboltokból vagy malomipari üzletekből fehér, porszerű sikért, ami sokáig eláll. A sikér vízben nem oldódó, de a vizet megkötő, rugalmas, kolloid anyag, amely a búzalisztből készült tésztát rugalmassá és nyújthatóvá, valamint a kelesztésnél (kovász vagy élesztő hatására) keletkező gázok feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi.

 


 

feherkenyer

Magos fehérkenyér kenyérsütő gépben

 

Hozzávalók

240 ml tej vagy 240 ml víz és 20 ml tejpor

30 ml olaj

43 dkg finomliszt

20 ml só

10 ml sikér

20 ml cukor

7 g szárított élesztő

késhegynyi citromsav

3 evőkanál mag vegyesen (lenmag, tisztított tökmag, napraforgómag stb.)

A hozzávalók kiméréséhez érdemes egy milliliteres beosztású kis mércét venni, amiből többfajtát is találunk az üzletekben, mert a kenyérsütés sikere a pontos adagolásában rejlik. A hozzávalókat felsorolás sorrendjében a kenyérsütőgép tartályába szórjuk. Mindig a folyékony állagúakkal kezdjük. A sót körben a liszt tetejére kell hinteni, a cukrot viszont a liszt közepébe vájt mélyedésbe. A magokat a már összedolgozott tésztához adjuk akkor ,amikor a gép sípoló hangot ad. Ebből a mennyiségből egy 70 dekás, ropogós cipó lesz. Ha megsült, rácsra borítjuk, és megvárjuk amíg kihűl, csak azután szeleteljük fel. Normál programnál elkészítése kb. 3 órát vesz igénybe, de legalább fél órát számítsunk a kihűlésre is. A kenyérsütőgépben készülő kenyérhez ne használjunk friss élesztőt, a program ugyanis a szárított élesztőre van beállítva, ráadásul könnyebb is vele bánni, egyszerre nagyobb mennyiséget is vehetünk, mert hosszú ideig eláll.

***

 

kukoricaskenyerKukoricás kenyér

240 ml tej vagy 240 ml víz és 20 ml tejpor

30 ml olaj

36 dkg liszt

7 dkg kukoricadara

10 ml só

7 g szárított élesztő

15 ml méz

13 ml sikér

késhegynyi citromsav

Ha gépben sütjük, az eljárás megegyezik a normál fehér kenyérnél elmondottakkal. Ha azonban kézzel kívánjuk dagasztani, és sütőben megsütni, az eljárás a következő: a hozzávalókat előre kikészítjük, hogy kellemes, konyhahőmérsékletűre melegedjenek. Először egy nagy bögrébe 1 deci meglangyosított tejet öntünk, a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot hozzáadjuk. Lefedjük, és langyos helyre állítjuk, amíg a az élesztő „felfut”, azaz a bögre pereméig megemelkedik. Közben a lisztet egy mély tálba szitáljuk, a kukoricadarát belekeverjük, felfutatott élesztőt a közepébe öntjük, majd belecsorgatjuk az olajat ,a mézet .A sót , a sikért és a citromsavat is beleszórjuk, majd apránként hozzáadott tejjel elkezdjük összedolgozni. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután kézzel, vagy konyhai robotgép dagasztó fejével addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, és az edény szélétől el nem válik. Belisztezett deszkán két cipót formálunk belőle, majd egyenként hosszúkás sütőformáéba fektetjük, és még egy órán keresztül kelni hagyjuk. Végül a tetejét vízzel lekenjük, és 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165°C) előmelegített sütőben  kb. 50 perc alatt megsütjük.

***