ALMÁS GYÜMÖLCSKENYÉRGazdag almatermésünkből nemcsak enni, hanem sütni-főzni is érdemes idén. Használjuk ki a lehetőséget, és minél több receptet próbáljunk ki. Nem is hinnénk mennyi van. Ígérjük, olvasóink segítségére leszünk, és tavaszig itt a honlapon rendszeresen közreadunk egyet-egyet. A mai gyümölcskenyér olcsó, kiadós, sokáig eláll, és nem túl bonyolult, akár kezdők is megpróbálkozhatnak vele!
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók: 80 dkg alma 25 dkg kristálycukor 1 tojás 1 csomag sütőpor ( 12g) késhegynyi őrölt fahéj 5 dkg dió 5 dkg mazsola 30 dkg rétesliszt a forma kikenéséhez: vaj és liszt
1. A sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőt 185°C-ra beállítjuk és előmelegítjük. A mazsolát vízbe áztatjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Körülbelül fél kiló reszelt gyümölcsöt kell kapunk.
2. A kristálycukrot, a tojást, a sütőport hozzáadjuk, és a fahéjat is beleszórjuk. Aki nem szereti a fahéjat, reszelt citromhéjjal helyettesítheti.
3.Mindezeket habosra keverjük, legjobb robotgép keverőfejével, de lehet erős kézi habverővel is. Nehéz elhinni, de habos masszát kapunk.
4. Ezután a durvára tört diót, a beáztatott, majd leszűrt mazsolát és a réteslisztet is beleforgatjuk úgy, hogy a hozzávalók egyenletesen elkeveredjenek benne.
5. A gyümölcskenyérformát kivajazzuk, liszttel megszórjuk, majd a tésztamasszát egyenletesen beleöntjük. Az előmelegített sütőbe, középre helyezett rácsra állítjuk.
6. 50 percig sütjük, ha a teteje barnulni kezdene, bevajazott alufólia lappal lefedjük. Mielőtt végleg kivennénk a sütőből, tűpróbával győződjünk meg, hogy biztosan átsült-e. Ha megsült, a formából kiborítjuk és egy napig állni hagyjuk, majd csak azután szeleteljük fel. |