ALMÁS GYÜMÖLCSKENYÉR

almasgyumolcskenyerGazdag almatermésünkből  nemcsak enni, hanem sütni-főzni is érdemes idén. Használjuk ki a lehetőséget, és minél több receptet próbáljunk ki. Nem  is hinnénk mennyi van. Ígérjük, olvasóink segítségére leszünk, és tavaszig itt a honlapon rendszeresen közreadunk egyet-egyet. A mai gyümölcskenyér olcsó, kiadós, sokáig eláll, és nem túl bonyolult, akár kezdők is megpróbálkozhatnak vele!

 

 

Almás gyümölcskenyér

 

Hozzávalók:

80 dkg alma

25 dkg kristálycukor

1 tojás

1 csomag sütőpor ( 12g)

késhegynyi őrölt fahéj

5 dkg dió

5 dkg mazsola

30 dkg rétesliszt

a forma kikenéséhez: vaj és liszt

 

almasgyumolcskenyera

 

 

 

 

1. A sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőt 185°C-ra  beállítjuk és előmelegítjük. A mazsolát vízbe áztatjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük.  Körülbelül fél kiló reszelt gyümölcsöt kell kapunk.

 

 

 

almasgyumolcskenyerb

 

 

 

 

 

2. A kristálycukrot, a tojást, a sütőport hozzáadjuk, és a fahéjat is beleszórjuk. Aki nem szereti a fahéjat, reszelt citromhéjjal helyettesítheti.

 

 

almasgyumolcskenyerc

 

 

 

 

 

 

3.Mindezeket habosra keverjük, legjobb robotgép keverőfejével, de lehet erős kézi habverővel is. Nehéz elhinni, de habos masszát kapunk.

 

 

almasgyumolcskenyerd

 

 

 

 

 

4. Ezután a durvára tört diót, a beáztatott, majd leszűrt mazsolát és a réteslisztet is beleforgatjuk úgy, hogy a hozzávalók egyenletesen elkeveredjenek benne.

 

 

almasgyumolcskenyere

 

 

 

 

 

5. A gyümölcskenyérformát kivajazzuk, liszttel megszórjuk, majd a tésztamasszát egyenletesen beleöntjük. Az előmelegített sütőbe, középre helyezett rácsra állítjuk.

 

 

almasgyumolcskenyerf

 

 

 

 

6. 50 percig sütjük, ha a teteje barnulni kezdene, bevajazott alufólia lappal lefedjük. Mielőtt végleg kivennénk a sütőből, tűpróbával győződjünk meg, hogy biztosan átsült-e. Ha megsült, a formából kiborítjuk és egy napig állni hagyjuk, majd csak azután szeleteljük fel.