INDIÁNER AVAGY SÜTEMÉNY AZ INDIÁN ARTISTÁHOZ

indianerA dúsgazdag magyar főúr, Pállfy Ferdinánd az 1830-as években a bécsi Theater an der Wien főintendása volt, s szívügyének tekintette, hogy a színház mindig a legjobb és legújabb produkciókat tűzze műsorára. Ezért érhető volt, hogy amint értesült róla, hogy egy indián artista Európa-szerte nagy sikert arat, azonnal megpróbálta szerződtetni.

Mikor végre sikerült néhány alkalomra szóló fellépésre megnyerni, örömében megbízta cukrászát, hogy a premierre kreáljon egy olyan süteményt, ami valami módon utal a művészre.  A kísérlet sikerült, az új sütemény karamell színe az indiánok bronz bőrét idézte, és annyira elnyerte a gróf tetszését, hogy azonnal eldöntötte, a premier teljes közönségét megkínálja vele. Ezzel a döntéssel a gróf beírta a nevét a cukrásztörténelembe.

A kóstoló ugyanis olyan jól sikerült, s hogy a közönség szinte megfeledkezett a színpadon pózoló artistáról. Nem tellett bele néhány nap és a bécsi cukrászdák pultjain megjelent az új, habos kreáció természetesen indiáner néven. Az pedig magától értetődő, hogy Pesten is hamarosan utánozták a bécsi divatot, ami az indiánert illetően, máig tartja magát.