BBQ ABC - AVAGY ÚTMUTATÓ GRILLEZÉSHEZ

Nyár van, természetes, hogy nem a konyhában akarjuk tölteni a sütéssel, főzéssel kapcsolatos időt, hanem a családdal, barátokkal, ismerősökkel a szabadban. Legjobb alkalom erre egy kis szabadtéri grillezés, amely ugyan igényel némi beltéri (konyhai) előkészítést de ezt az alábbi útmutató segíségével a legrövidebb időre zsugoríthatjuk. Lássuk hát mit és hogyan csináljunk!

A grillezés alapja a pácolás. A különbözõ pácok azért hasznosak, mert a bennük lévő olajtól puhábbak, omlósabbak lesznek a hús- és zöldség rostok, és gazdagabb, zamatosabb lesz az étel.  A pácolás ideje a nyersanyag fajtájától és a pácolás módjától függ.

A pácokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

  • Olajos: ezt száraz húsoknál és halaknál használjuk. porhanyóssá, szaftosabbá teszi az ételünket, s ha lehet olívaolajat használjunk hozzá.  az olajos pácban  a zöldségeket fél óráig, a húsokat 1-2 napig, a halakat fél óráig, pácoljuk.
  • Boros: ez bor vagy borecet alapú, savanykás ízű, és ezért a halak puha húsát összetartja. Ha bort használunk, az legyen erős zamatú. A boros vagy borecetes pácban a zöldségeket 2 óráig, a húsokat 2-3 napig, a halakat fél óráig pácoljuk. Fontos, hogy csak porcelán, üveg  vagy rozsdamentes nemesacél edényben pácoljunk.

 

 

Kakukkfűves-babérleveles pác

6 evőkanálolívaolaj

4 evőkanál friss citrom lé

1 evőkanál friss

aprított kakukkfű

4 összemorzsolt babérlevél, só, őrölt borsot

A felsorolt összetevőket összekeverjük és máris használható. Ez a pác a tenger gyümölcseinek pácolására  a legalkalmasabb.

***

 

 

Mézes-paradicsomos pác

4 evőkanál napraforgóolaj

3 evőkanál ketchup

2 evőkanál worchester-szósz

2 evőkanál méz

2 evőkanál kínai ötfűszerkeveréket

A felsorolt hozzávalókat egy mély edényben összekeverjük, s máris pácolhatunk benne.

***

 

 

Mediterrán I.

1 deci olívaolaj

5 szál apróra vágott friss majoranna

só, őrölt bors

2 gerezd zúzott fokhagyma

A fenti hozzávalókat összekeverjük és azonnal használható is a páclé. Borjúhúsok pácolására a legalkalmasabb.

***