BBQ ABC - AVAGY ÚTMUTATÓ GRILLEZÉSHEZNyár van, természetes, hogy nem a konyhában akarjuk tölteni a sütéssel, főzéssel kapcsolatos időt, hanem a családdal, barátokkal, ismerősökkel a szabadban. Legjobb alkalom erre egy kis szabadtéri grillezés, amely ugyan igényel némi beltéri (konyhai) előkészítést de ezt az alábbi útmutató segíségével a legrövidebb időre zsugoríthatjuk. Lássuk hát mit és hogyan csináljunk! A grillezés alapja a pácolás. A különbözõ pácok azért hasznosak, mert a bennük lévő olajtól puhábbak, omlósabbak lesznek a hús- és zöldség rostok, és gazdagabb, zamatosabb lesz az étel. A pácolás ideje a nyersanyag fajtájától és a pácolás módjától függ. A pácokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:
Kakukkfűves-babérleveles pác6 evőkanálolívaolaj 4 evőkanál friss citrom lé 1 evőkanál friss aprított kakukkfű 4 összemorzsolt babérlevél, só, őrölt borsot A felsorolt összetevőket összekeverjük és máris használható. Ez a pác a tenger gyümölcseinek pácolására a legalkalmasabb. ***
Mézes-paradicsomos pác4 evőkanál napraforgóolaj 3 evőkanál ketchup 2 evőkanál worchester-szósz 2 evőkanál méz 2 evőkanál kínai ötfűszerkeveréket A felsorolt hozzávalókat egy mély edényben összekeverjük, s máris pácolhatunk benne. ***
Mediterrán I.1 deci olívaolaj 5 szál apróra vágott friss majoranna só, őrölt bors 2 gerezd zúzott fokhagyma A fenti hozzávalókat összekeverjük és azonnal használható is a páclé. Borjúhúsok pácolására a legalkalmasabb. *** |