A Tálaló 2015. február 13-án elhangzott adásának receptjei
A sárgarépa konyhánk univerzális alapanyaga, szinte felsorolhatatlan hányféle módon, formában, ízesítéssel készíthető el. Finom édesen és sósan, főve és nyersen. Fekete retekkel, céklával, almával, zellerrel, lilahagymával, fokhagymával házasítva „feldobhatja” a télvégi fáradóban lévő étrendünket. Sose felejtsünk el néhány csöpp olajat adni hozzá, hogy zsírban oldódó vitaminjai érvényesüljenek.
Francia sárgarépa
Hozzávalók
50 dkg sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
Só
1 dl extra szűz olívaolaj
1 kiskanál mustár
2 evőkanál 5%-os ecet
Só
A sárgarépát megtisztítjuk, és vékonyan lereszeljük. Az olajat az ecettel, az összezúzott fokhagymával meg a mustárral összekeverjük, és a reszelt répát beleforgatjuk. Legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, de napokig tárolható. Csak tálalás előtt sózzuk meg, de akkor is csak nagyon vigyázva, mert leheletnyi elég belőle. Télen-nyáron finom, vitamindús előétel, de könnyű vacsorafogásként is megállja a helyét. Mivel francia eredetű fogás, friss franciakenyeret vagy zsemlét kínáljunk hozzá.
***
Sárgarépás nyúlcomb aszalt sárgabarackkal
Hozzávalók:
4 nyúlcomb
só, őrölt bors
1 kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
4 közepes vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olaj
5 evőkanál száraz fehérbor
2,5 dl erőleves
50 dkg zsenge sárgarépa
A megmosott, leszárogatott nyúlcombokat sóval, borssal és kakukkfűvel bedörzsöljük. Amíg a zöldféléket megtisztítjuk, állni hagyjuk. A vöröshagyma meg a fokhagymát megtisztítjuk, a sárgarépákat meghámozzuk. A nyúlcombokat a megforrósított olajban mindkét oldalon pirosra sütjük, majd kiemeljük, és félretesszük. A visszamaradt olajban a vékonyan felszeletelt hagymát meg fokhagymát megfuttatjuk. A borral felengedjük, és az erőlevest is beleöntjük. A combokat belefektetjük, és lefödve, 25 percig kis lángon pároljuk. Közben néhányszor meg is forgatjuk. A sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, sárgabarackokat elfelezzük, a húshoz adjuk, és még 25 percig főzzük. Végül a levét fedő nélkül 5-10 percig sűrűsödni hagyjuk.
***
Mákos, sárgarépás püspökkenyér
Hozzávalók
15 dkg vaj
17 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és felének kifacsart leve
só
4 tojás
25 dkg sárgarépa
10 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
10 dkg darált mák
1 csomag sütőpor
a díszítéshez: mandula
A puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancs levével és reszelt héjával, és egy csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen világos masszát nem kapunk. A meghámozott sárgarépát lereszeljük, és beleszórjuk. Ezután a lisztet, a darált mandulát és mákot is beleszórjuk úgy, hogy közben a sütőport apránként adagoljuk hozzá. végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és a tésztával megtöltjük, a tetejét mandulaszemekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 160°C) kb. l órán át sütjük. (Tűpróbával bizonyosodunk meg róla, hogy átsült-e.). A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel.
***
|