A Tálaló 2016. január 30-án elhangzott adásának receptje

Szépemlékű szerkesztőségi napjaimban kollegáimmal rendszeresen elzarándokoltam egy közeli cukrászdába kávéfánkot enni. Ennél könnyedébb finomabb, habosabb süteményt sose kóstoltam. Olyannyira cukrászati műremeknek tűnt, hogy eszembe se jutott megpróbálkozni otthoni elkészítésével. Ám most elhatároztam, hogy a kávé kapcsán utánanézek a receptjének. Nos, a szakácskönyvben az alább közölt rövid leírás állt.

kavefankKávéfánk

Ugyanúgy készül, mint az indiáner, de a tetejére kávéval ízesített cukormázat ötünk, és a felvert tejszínt, nagyon erős és rövid eszpesszókávéval, vagy egészen kevés, vízben feloldott neszkávéval ízesítjük.

***

Ez után értheti a Kedves Olvasó, hogy miért következik itt mindjárt az indiáner leírás.

 


 


indianerIndiáner

Hozzávalók (6 darabhoz)

a tésztához:

6 tojássárgája

14 dkg rétesliszt

fél deci víz

12 dkg cukor

6 tojásfehérje

a töltéshez:

5 -6 dkg sárgabaracklekvár

2-3 dl tejszín

a bevonáshoz:

20 dkg tortabevonó étcsokoládé

A tésztához a tojások sárgáját 2evőkanál liszttel, a cukor felével meg a vízzel simára keverjük, majd a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk, miközben apránként a megmaradt lisztet is beleszórjuk. A masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 12 pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk. Az aljuk ellapul ugyan, de ettől nem kell megijedni, sütés közben megnőnek. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 165°C) 10-12 percig sütjük. Ezalatt a sütőajtót résnyire kitámasztjuk, hogy a tészta gőzmentesen sülhessen (légkeveréses sütőnél nem kell kinyitni a sütőt). Ezután a sütő hőmérsékletét fokozatosan csökkentjük, azaz 2-3 percenként 10-15°C-kal lejjebb vesszük, és a fánktésztákat így még 12- 15 percig sütjük. jobban szólva, szárítjuk. Ha ki-hűltek, félbevágjuk, belsejüket kivájjuk, így készítünk helyet a tölteléknek. Ez után 2-2 kivájt felet sárgabaracklekvárral összeragasztunk úgy, hogy üregük egymással szembe nézzen. Hideg helyen hűlni hagyjuk, hogy a lekvár jól megkössön, majd mindegyiket olvasztott csokoládéba forgatjuk, rácsra vagy sütőpapírra rakjuk és megvárjuk, amíg a bevonatuk megszilárdul. Végül a tetejükből egy-egy kalapot levágunk, így látható válik a kivájt üreg, amit édes tejszínhabbal megtöltünk, sőt rá is halmozunk egy nagy adagot, és a kis kalapokat ráillesztve tálaljuk.

***


Kávés csokiflipp

Hozzávalók

40 dkg kristálycukor

1 l tej

2 zacskó vaníliás cukor

2 dl erős feketekávé

3 tojássárgája

30 dkg étcsokoládé

5 dl tiszta vodka

fél rúd vanília

A cukorból 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a tejjel, a vaníliás cukorral és a kávéval együtt felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a félretett cukorral habosra keverjük, és a kissé kihűlt tejeskávét belecsorgatjuk. A tűzre. visszatesszük, és kevergetve sűrűre főzzük. Ezt követően a lángot egészen kicsire mérsékeljük, és a csokoládét a tejes, tojásos krémbe tördeljük. Addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad. Megvárjuk, amíg kihűl majd, a vodkát beleöntjük. Egy jól záródó, nagy üvegbe töltjük, a vaníliarúdat beletesszük, és lezárva, szobahőmérsékleten egy hétig érleljük, de közben naponta többször felrázzuk. Felbontás után hűtőszekrényben tartandó.

***