A Tálaló 2014. február 1-én elhangzott adásának receptjeiA farsang a konyhában azt jelenti, hogy eljött fánksütés ideje. Én igazán hagyománytisztelő vagyok, mégis azt mondom, hogy a nagy „klasszikusokon” kívül érdemes kipróbálni néhány rendhagyó receptet is, olyasmit , ami fánk is, meg nem is.
Forgácsfánk avagy csörögeHozzávalók: 40 dkg rétesliszt 8 dkg vaj 5 tojássárgája 1 evőkanál porcukor 1 dl tejföl, só 0.5 dl rum; a tészta nyújtásához: liszt a sütéséhez: olaj; a tálaláshoz: porcukor, barackíz. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral, csipetnyi sóval és tejföllel rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztából 2 cipót formázunk, és legalább egy órán át pihenni hagyjuk. Ezután belisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel kis tenyérnyi lapokra vágjuk. Mindegyik közepét hosszában egyszer vagy kétszer bevágjuk, és réseken a széleket átbújtatva , a tésztát összebogozzuk . Bő, forró olajban hirtelen minden oldalról aranysárgára sütjük. Azon forrón, porcukorral meghintve. megmelegített baracklekvárral kínáljuk. Olcsóbb változatához 50 dkg liszt, diónyi vaj, 2 egész tojás, 2 kiskanál rum, csipetnyi só, és annyi tejföl kell, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Nem kell pihentetni, azonnal nyújhatjuk, vághatjuk, süthetjük. ***
Gyors túrófánkHozzávalók 50 dkg túró 6 tojás 12 evőkanál finomliszt 4 evőkanál cukor 2 csomag vaníliás cukor késhegynyi szódabikarbóna a sütéshez: olaj a tetejére: porcukor A túrót szitán áttörjük, hogy finom, krémes állagú legyen, majd kevergetve először a tojásokat adjuk hozzá, azután a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, és végül a szódabikarbónát is beledolgozzuk. Egy mély serpenyőben olajat melegítünk, de ügyeljünk rá, ne legyen túl forró. A sűrű túrós masszából olajba mártogatott kiskanállal fánkocskákat szaggatunk bele, és körös-körül aranysárgára sütjük. Papírtörülközőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róluk, majd azon forrón, porcukorral megszórva kínáljuk. Ez az adag fél óra elkészül, és roppant kiadós. ***
KukoricafánkHozzávalók: 50 dkg mélyhűtött vagy konzerv morzsolt kukorica 15 dkg liszt 10 dkg kukoricaliszt 2 kiskanál sütőpor 2 tojás 1,5 dl tej 1 kis citrom 2 gerezd fokhagyma őrölt fehér bors 1 mokkáskanál őrölt köménymag só 1 kicsi, piros, csípős paprika 1 csomó újhagyma a sütéshez: bőven olaj A kukoricát felengedjük,(ha konzerv leszűrjük), és alaposan lecsöpögtetjük, majd konyharuhára szórva szikkadni hagyjuk. Közben a kétféle lisztet tálba szórjuk, és a sütőporral összekeverjük. A tojásokat, a tejet hozzáadjuk, a citrom héját belereszeljük, összezúzott fokhagymával, őrölt borssal és köménymaggal meg egy csipet sóval ízesítjük, és jól összedolgozzuk.Ezután a kukoricát, a kimagozott, kis kockákra vágott erős paprikát, meg a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát. is beleforgatjuk., és az így elkészült tésztát legalább fél órán át pihentetjük. A sütéshez bő olajat forrósítunk, és a fánktésztát vízbe mártott evőkanállal adagonként beleszaggatjuk. Egy-egy fánkocska 5-6 perc alatt aranysárgára sül. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla.. Melegen valamilyen pikáns-fűszeres mártással, ketchuppal, metélőhagymás joghurtos majonézzel kínáljuk. *** |