A Tálaló 2014. február 1-én elhangzott adásának receptjei

A farsang a konyhában azt jelenti, hogy eljött fánksütés ideje. Én igazán hagyománytisztelő vagyok, mégis azt mondom, hogy a nagy „klasszikusokon” kívül érdemes kipróbálni néhány rendhagyó receptet is, olyasmit , ami fánk is, meg nem is.

 


 

forgacsfankForgácsfánk avagy csöröge

Hozzávalók:

40 dkg rétesliszt

8 dkg vaj

5 tojássárgája

1 evőkanál porcukor

1 dl tejföl,

0.5 dl rum;

a tészta nyújtásához: liszt

a sütéséhez: olaj;

a tálaláshoz: porcukor, barackíz.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral, csipetnyi sóval és tejföllel rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztából 2 cipót formázunk, és legalább egy órán át pihenni hagyjuk. Ezután belisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel kis tenyérnyi lapokra vágjuk. Mindegyik közepét hosszában egyszer vagy kétszer bevágjuk, és réseken a széleket átbújtatva , a tésztát összebogozzuk . Bő, forró olajban hirtelen minden oldalról aranysárgára sütjük. Azon forrón, porcukorral meghintve. megmelegített baracklekvárral kínáljuk.

Olcsóbb változatához 50 dkg liszt, diónyi vaj, 2 egész tojás, 2 kiskanál rum, csipetnyi só, és annyi tejföl kell, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Nem kell pihentetni, azonnal nyújhatjuk, vághatjuk, süthetjük.

***

 

gyorsturofankGyors túrófánk

Hozzávalók

50 dkg túró

6 tojás

12 evőkanál finomliszt

4 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

késhegynyi szódabikarbóna

a sütéshez: olaj

a tetejére: porcukor

A túrót szitán áttörjük, hogy finom, krémes állagú legyen, majd kevergetve először a tojásokat adjuk hozzá, azután a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, és végül a szódabikarbónát is beledolgozzuk. Egy mély serpenyőben olajat melegítünk, de ügyeljünk rá, ne legyen túl forró. A sűrű túrós masszából olajba mártogatott kiskanállal fánkocskákat szaggatunk bele, és körös-körül aranysárgára sütjük. Papírtörülközőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róluk, majd azon forrón, porcukorral megszórva kínáljuk. Ez az adag fél óra elkészül, és roppant kiadós.

***

 

kukoricafankKukoricafánk

Hozzávalók:

50 dkg mélyhűtött vagy konzerv morzsolt kukorica

15 dkg liszt

10 dkg kukoricaliszt

2 kiskanál sütőpor

2 tojás

1,5 dl tej

1 kis citrom

2 gerezd fokhagyma

őrölt fehér bors

1 mokkáskanál őrölt köménymag

1 kicsi, piros, csípős paprika

1 csomó újhagyma

a sütéshez: bőven olaj

A kukoricát felengedjük,(ha konzerv leszűrjük), és alaposan lecsöpögtetjük, majd konyharuhára szórva szikkadni hagyjuk. Közben a kétféle lisztet tálba szórjuk, és a sütőporral összekeverjük. A tojásokat, a tejet hozzáadjuk, a citrom héját belereszeljük, összezúzott fokhagymával, őrölt borssal és köménymaggal meg egy csipet sóval ízesítjük, és jól összedolgozzuk.Ezután a kukoricát, a kimagozott, kis kockákra vágott erős paprikát, meg a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát. is beleforgatjuk., és az így elkészült tésztát legalább fél órán át pihentetjük. A sütéshez bő olajat forrósítunk, és a fánktésztát vízbe mártott evőkanállal adagonként beleszaggatjuk. Egy-egy fánkocska 5-6 perc alatt aranysárgára sül. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla.. Melegen valamilyen pikáns-fűszeres mártással, ketchuppal, metélőhagymás joghurtos majonézzel kínáljuk.

***