A Tálaló 2016. január 9-én elhangzott adásának receptjei

A méz nemcsak reggeli kalácsra vagy süteménybe finom. Nagyszerű ízesítője a salátaönteteknek, koktéloknak, mártásoknak, krémeknek, de gazdagíthatja a húspáct is, sőt roston sülő pecsenyénket is kenegethetjük vele. Pompás lesz.


mezescsulokMézes fűszeres csülök

Hozzávalók (6 személyre):

1 csülök (kb.1, 5 kg)

só őrölt bors

2 leveskocka (lehetőleg bio minőségű)

4 gerezd fokhagyma

2 körömnyi gyömbér

csipetnyi ánizs

3-4 szegfűszeg

kisujjnyi fahéj

5-6 szem szemes bors

a páchoz:

8 evőkanál olaj

5 dkg méz

1 mokkáskanál currypor

3 dl száraz fehérbor

A csülköt megmossuk, majd a bõrét a csonttal párhuzamosan egy éles késsel 2 ujjnyi távolságokban bevagdossuk. Sóval, borssal köröskörül bedörzsöljük, majd letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután egy akkora lábasban, amibe a csülök belefér, kb. 4 liter vizet felteszünk melegedni. A leveskockákat belemorzsoljuk, a meghámozott fokhagymával, a gyömbérrel, az ánizzsal, a szegfűszeggel, fahéjjal és borssal fűszerezzük. Amikor az ízes lé felforrt, a csülköt beletesszük, és lassan gyöngyöző forrással kb. 2óra alatt puhára főzzük. Ezután az olajat, a mézet, a curryport és a bort összekeverjük. A csülköt egy olajjal kikent tepsibe átemeljük, és a mézes mártással kenegetve minden oldalát ropogósra sütjük.

***

Mézes csirkecomb

Hozzávalók:

8 csirke alsócomb

2 gerezd fokhagyma

a mézes paradicsomos páchoz:

4 evőkanál olaj

3 evőkanál ketchup

2 evőkanál

2 evőkanál Worchester szósz

2 evőkanál méz

2 evőkanál kínai ötfűszer-keverék

A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, majd fokhagymával köröskörül jól bedörzsöljük. A páchoz a 4 evőkanálnyi olajat a ketchuppal, a Worcester szósszal, a mézzel és a kínai ötfűszer-keverékkel összekeverjük (Ilyet már minden nagyobb élelmiszerüzletben kapunk, érdemes megvenni, mert sok fogás gyors, egzotikus ízesítésére kiváló.). A fokhagymás csirkecombokat ebbe a mézes, paradicsomos pácba forgatjuk, egy napig állni hagyjuk. Ezután sütőben rácson,­ ami alá tepsit csúsztattunk, ­vagy szabadban, forró roston aranybarnára sütjük. Közben páclevével locsolgatjuk.  Pompás lesz.

***

mezessutotokkenyerMézes sütőtökkenyér

Hozzávalók

20 dkg vaj

15 dkg méz

1 tojás

35 dkg sütőtök (hámozás és kimagozás után mérve)

10 dkg cukor

35 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 evőkanál fahéj

1 kiskanál szódabikarbóna

A vajat mézzel meg a tojással habosra keverjük. A sütőtököt lereszeljük, és hozzáadjuk. A cukor is beleszórjuk, majd a lisztet a szódabikarbónával és fahéjjal alaposan elvegyítjük, végül az összes hozzávalót jól összegyúrjuk. Egy püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belesimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C°-on (légkeveréses sütőben 165 C°) kb. 45 percig – illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vékonyra szeletelve vajjal vagy lekvárral megkenve kitűnő reggeli vagy uzsonna. Ha kissé száradni kezd, meg is piríthatjuk.

***