A Tálaló 2016. január 9-én elhangzott adásának receptjei
A méz nemcsak reggeli kalácsra vagy süteménybe finom. Nagyszerű ízesítője a salátaönteteknek, koktéloknak, mártásoknak, krémeknek, de gazdagíthatja a húspáct is, sőt roston sülő pecsenyénket is kenegethetjük vele. Pompás lesz.
Mézes fűszeres csülök
Hozzávalók (6 személyre):
1 csülök (kb.1, 5 kg)
só őrölt bors
2 leveskocka (lehetőleg bio minőségű)
4 gerezd fokhagyma
2 körömnyi gyömbér
csipetnyi ánizs
3-4 szegfűszeg
kisujjnyi fahéj
5-6 szem szemes bors
a páchoz:
8 evőkanál olaj
5 dkg méz
1 mokkáskanál currypor
3 dl száraz fehérbor
A csülköt megmossuk, majd a bõrét a csonttal párhuzamosan egy éles késsel 2 ujjnyi távolságokban bevagdossuk. Sóval, borssal köröskörül bedörzsöljük, majd letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután egy akkora lábasban, amibe a csülök belefér, kb. 4 liter vizet felteszünk melegedni. A leveskockákat belemorzsoljuk, a meghámozott fokhagymával, a gyömbérrel, az ánizzsal, a szegfűszeggel, fahéjjal és borssal fűszerezzük. Amikor az ízes lé felforrt, a csülköt beletesszük, és lassan gyöngyöző forrással kb. 2óra alatt puhára főzzük. Ezután az olajat, a mézet, a curryport és a bort összekeverjük. A csülköt egy olajjal kikent tepsibe átemeljük, és a mézes mártással kenegetve minden oldalát ropogósra sütjük.
***
Mézes csirkecomb
Hozzávalók:
8 csirke alsócomb
2 gerezd fokhagyma
a mézes paradicsomos páchoz:
4 evőkanál olaj
3 evőkanál ketchup
2 evőkanál
2 evőkanál Worchester szósz
2 evőkanál méz
2 evőkanál kínai ötfűszer-keverék
A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, majd fokhagymával köröskörül jól bedörzsöljük. A páchoz a 4 evőkanálnyi olajat a ketchuppal, a Worcester szósszal, a mézzel és a kínai ötfűszer-keverékkel összekeverjük (Ilyet már minden nagyobb élelmiszerüzletben kapunk, érdemes megvenni, mert sok fogás gyors, egzotikus ízesítésére kiváló.). A fokhagymás csirkecombokat ebbe a mézes, paradicsomos pácba forgatjuk, egy napig állni hagyjuk. Ezután sütőben rácson, ami alá tepsit csúsztattunk, vagy szabadban, forró roston aranybarnára sütjük. Közben páclevével locsolgatjuk. Pompás lesz.
***
Mézes sütőtökkenyér
Hozzávalók
20 dkg vaj
15 dkg méz
1 tojás
35 dkg sütőtök (hámozás és kimagozás után mérve)
10 dkg cukor
35 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál fahéj
1 kiskanál szódabikarbóna
A vajat mézzel meg a tojással habosra keverjük. A sütőtököt lereszeljük, és hozzáadjuk. A cukor is beleszórjuk, majd a lisztet a szódabikarbónával és fahéjjal alaposan elvegyítjük, végül az összes hozzávalót jól összegyúrjuk. Egy püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belesimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C°-on (légkeveréses sütőben 165 C°) kb. 45 percig – illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vékonyra szeletelve vajjal vagy lekvárral megkenve kitűnő reggeli vagy uzsonna. Ha kissé száradni kezd, meg is piríthatjuk.
***
|