SAJTOS MANYÓ MÓDRA

Édesanyámat hívták Manyónak legközelebbi barátai, de még apám is. Sokat sütött-főzött, sok jó receptje maradt ránk, de így ünnepek táján a bejgli és sajtos sós stangli illata töltötte be a lakást. Nagyon egyszerű, nagyon hálás sós sütemény, nem lehet elrontani, legfeljebb odaégetni. Ezért sütés közben figyelni kell, egy adag akár negyed óra alatt is elkészülhet. Nem szabad a tetejét, megpirítani, szép világosnak kell maradnia. Mondhatni ez egy szőke sütemény.

 

Sajtos manyó módra

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

15 dkg vaj

10 dkg reszelt sajt

1 dl tejföl

nagy csipet só

 

cipo

 

 

1. A sütőt bekapcsoljuk, és 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165°C) beállítjuk, hogy előmelegedjen. Lisztet a langyos vajjal a reszelt sajttal, a tejföllel és sóval jól összegyúrjuk. (Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, mert ebből mégiscsak sós sütemény lesz.) Cipókat formálunk belőle, és egy fél órát hagyjuk pihenni.

 

 

sajtosnyujtas

 

 

 

 

2. Belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag lehetőleg téglalap alku tésztává kinyújtjuk. Nem kell vastagabbra, mert sütés közben megnő.

 

 

sajtosvagas

 

 

 

3. Derelyevágóval szabályos lappá vágjuk, a leeső részeket félretesszük, majd a végén mindet összegyúrjuk, és ismét felhasználjuk. Ezután a tésztából ujjnyi széles 10-12 centi hosszú stanglikat vágunk belőle.

 

 

sajtoskenes

 

 

 

4. A tetejüket felvert tojással gondosan bekenjük. mert ettől lesz szép fényes. Díszítésül, ízesítésül a vagy reszelt sajttal, vagy köménymaggal, esetleg pirospaprikával megszórjuk, lehet egy adagot többféleképpen is.

 

 

sajtosszetvalasztasa

 

 

 

 

5. A stanglikat egy kés hegyével ügyesen elválasztjuk egymástól.

 

 

 

sajtostepsiberakas

 

 

 

6. Egy nagy lapos tepsit sütőpapírral kibélelünk és a stanglikat egymástól fél centi távolságba belerakosgatjuk.

 

 

 

sajtostalra

 

 

 

 

7. Sütés után tálra rakjuk, de csak kihűlve kínáljuk.

 

 

 

 

sajtosnegyszogTipp:

 

  • Természetesen nem csak stanglikat, hanem négyszög, háromszög, és káró alakú rabokat is formálhatunk a tésztából.
  • Különlegesen finom és fűszeres ízű lesz, ha durvára tört koriandermaggal szórjuk meg.
  • Hosszú ideig eláll, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni belőle. Tésztáját akár mélyhűthetjük is.