SAJTOS MANYÓ MÓDRAÉdesanyámat hívták Manyónak legközelebbi barátai, de még apám is. Sokat sütött-főzött, sok jó receptje maradt ránk, de így ünnepek táján a bejgli és sajtos sós stangli illata töltötte be a lakást. Nagyon egyszerű, nagyon hálás sós sütemény, nem lehet elrontani, legfeljebb odaégetni. Ezért sütés közben figyelni kell, egy adag akár negyed óra alatt is elkészülhet. Nem szabad a tetejét, megpirítani, szép világosnak kell maradnia. Mondhatni ez egy szőke sütemény.
Sajtos manyó módraHozzávalók: 30 dkg finomliszt 15 dkg vaj 10 dkg reszelt sajt 1 dl tejföl nagy csipet só
1. A sütőt bekapcsoljuk, és 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165°C) beállítjuk, hogy előmelegedjen. Lisztet a langyos vajjal a reszelt sajttal, a tejföllel és sóval jól összegyúrjuk. (Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, mert ebből mégiscsak sós sütemény lesz.) Cipókat formálunk belőle, és egy fél órát hagyjuk pihenni.
2. Belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag lehetőleg téglalap alku tésztává kinyújtjuk. Nem kell vastagabbra, mert sütés közben megnő.
3. Derelyevágóval szabályos lappá vágjuk, a leeső részeket félretesszük, majd a végén mindet összegyúrjuk, és ismét felhasználjuk. Ezután a tésztából ujjnyi széles 10-12 centi hosszú stanglikat vágunk belőle.
4. A tetejüket felvert tojással gondosan bekenjük. mert ettől lesz szép fényes. Díszítésül, ízesítésül a vagy reszelt sajttal, vagy köménymaggal, esetleg pirospaprikával megszórjuk, lehet egy adagot többféleképpen is.
5. A stanglikat egy kés hegyével ügyesen elválasztjuk egymástól.
6. Egy nagy lapos tepsit sütőpapírral kibélelünk és a stanglikat egymástól fél centi távolságba belerakosgatjuk.
7. Sütés után tálra rakjuk, de csak kihűlve kínáljuk.
Tipp:
|