UTÁNKÖZLÉS OLVASÓNK KÉRÉSÉRE

A Tálaló egyik régi adásának receptjét kérte olvasónk a Vendégkönyvben. A recept nem szezonális hozzávalókat feltételez, mégis itt a Kezdőlapon tesszük közzé terjedelmi okokból. Reméljük mások is örömmel fogadják!


 

 

Barackos kosárka

Hozzávalók:

(10 kb. 12 centi átmérőjű kosárkához)

25 dk finomliszt

5 dkg darált mogyoró, dió vagy mandula

15 dkg vaj vagy margarin

2 tojássárgája

10 dkg porcukor

a tészta nyújtásához: liszt

a formák kikenéséhez: vaj

a töltelékhez:

5 nagy őszibarack vagy nektarin

1 citrom leve

10 kiskanál édes morzsa

2-3 kiskanál őszibarackdzsem

4 cl őszibaracklikőr

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a tésztát belisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd a vajjal kikent kosárkaformákat kibéleljük vele.(Ilyen formákat ma már minden konyhafelszerelést áruló boltban lehet kapni, érdemes egyszer beruházni, mert sokféleképpen hasznosítható). A formákat sütőlapra rakosgatjuk, előmelegített sütőbe

toljuk. és kb. 10 percig 180C°-on légkeveréses sütőben 165 C°) elősütjük. Ezalatt a barackokat meghámozzuk, (a nektarint nem kell) kimagozzuk, majd a citrom levével meglocsoljuk. A félig sült kosárkákba 1-1 kanál édes morzsát szórunk, és mindegyikre egy fél barackot fordítunk (magházával lefelé). A dzsemet a likőrrel összekeverjük és a barackok tetejére, kenjük. A sütőbe visszatoljuk, és készre sütjük. Forrón, egy gombóc vaníliafagylalt kíséretében kínáljuk.

***

 

Mandulakrémes nektarinkosárka

Hozzávalók:

10 kosárka (az előbb leírt recept szerint de teljesen megsütve és kihűtve)

1 tasak tejszín ízű pudingpor

4 evőkanál cukor

5 dl tej

2 dl tejszín

1 zacskó vaníliás cukor

5 dkg vékonyra szeletelt mandula (un. mandulaforgács)

10 nektarin

fél citrom leve

3 evőkanál cukor

1 tasak fehér tortabevonó zselé

A pudingot a cukorral és a tejjel a tasakon olvasható leírás szerint elkészítjük. Még forrón a kosárkákba kanalazzuk, mandulaforgáccsal megszórjuk és hagyjuk kihűlni. A megmosott kimagozott nektarint vékony szeletekre vágjuk és kissé szétterítve a pudingra, fektetjük. A tortazselét a zacskóján olvasható található leírás szerint megfőzzük, majd a tortácskák tetejét bevonjuk vele. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és ha a maradt puding, azzal óvatosan összeforgatjuk A kosárkák mellé 1-1 kanálnyit kanalazunk, és mandulával megszórva kínáljuk.

***