UTÁNKÖZLÉS OLVASÓNK KÉRÉSÉREA Tálaló egyik régi adásának receptjét kérte olvasónk a Vendégkönyvben. A recept nem szezonális hozzávalókat feltételez, mégis itt a Kezdőlapon tesszük közzé terjedelmi okokból. Reméljük mások is örömmel fogadják!
Barackos kosárkaHozzávalók: (10 kb. 12 centi átmérőjű kosárkához) 25 dk finomliszt 5 dkg darált mogyoró, dió vagy mandula 15 dkg vaj vagy margarin 2 tojássárgája 10 dkg porcukor só a tészta nyújtásához: liszt a formák kikenéséhez: vaj a töltelékhez: 5 nagy őszibarack vagy nektarin 1 citrom leve 10 kiskanál édes morzsa 2-3 kiskanál őszibarackdzsem 4 cl őszibaracklikőr A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a tésztát belisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd a vajjal kikent kosárkaformákat kibéleljük vele.(Ilyen formákat ma már minden konyhafelszerelést áruló boltban lehet kapni, érdemes egyszer beruházni, mert sokféleképpen hasznosítható). A formákat sütőlapra rakosgatjuk, előmelegített sütőbe toljuk. és kb. 10 percig 180C°-on légkeveréses sütőben 165 C°) elősütjük. Ezalatt a barackokat meghámozzuk, (a nektarint nem kell) kimagozzuk, majd a citrom levével meglocsoljuk. A félig sült kosárkákba 1-1 kanál édes morzsát szórunk, és mindegyikre egy fél barackot fordítunk (magházával lefelé). A dzsemet a likőrrel összekeverjük és a barackok tetejére, kenjük. A sütőbe visszatoljuk, és készre sütjük. Forrón, egy gombóc vaníliafagylalt kíséretében kínáljuk. ***
Mandulakrémes nektarinkosárkaHozzávalók: 10 kosárka (az előbb leírt recept szerint de teljesen megsütve és kihűtve) 1 tasak tejszín ízű pudingpor 4 evőkanál cukor 5 dl tej 2 dl tejszín 1 zacskó vaníliás cukor 5 dkg vékonyra szeletelt mandula (un. mandulaforgács) 10 nektarin fél citrom leve 3 evőkanál cukor 1 tasak fehér tortabevonó zselé A pudingot a cukorral és a tejjel a tasakon olvasható leírás szerint elkészítjük. Még forrón a kosárkákba kanalazzuk, mandulaforgáccsal megszórjuk és hagyjuk kihűlni. A megmosott kimagozott nektarint vékony szeletekre vágjuk és kissé szétterítve a pudingra, fektetjük. A tortazselét a zacskóján olvasható található leírás szerint megfőzzük, majd a tortácskák tetejét bevonjuk vele. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és ha a maradt puding, azzal óvatosan összeforgatjuk A kosárkák mellé 1-1 kanálnyit kanalazunk, és mandulával megszórva kínáljuk. *** |