A Tálaló 2015. január 16-án elhangzott adásának receptjei

Az avokádó zöld színe, olajosan krémes húsa, jellegzetes, gyümölcsre egyáltalán nem emlékeztető íze ellenére ­ki hinné – nem zöldség, hanem déligyümölcs. Annak is egészen kiváló, mert a legértékesebb fehérjét, a legfinomabb telítetlen zsírokat, a legkedvezőbb összetételű szénhidrátokat tartogatja szervezetünk számra.


avokadokep

Guacamole, mexikói avokádókrém

Hozzávalók:

2 érett avokádó

1 citrom leve

1 kis vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma

1 hegyes, csípős zöldpaprika (el is maradhat)

só, frissen őrölt bors

1 csokor petrezselyem.

Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk. Kimagozzuk és kockákra vágva a turmixgépbe dobjuk. Citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon , majd simára turmixoljuk.(Vigyázzunk a citromozással, mert elnyomhatja az avokadó jellegzetes, lágy ízét. A vöröshagymát ás fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk, de az avokádóval turmixolhatjuk is, majd a kicsumázott, felaprított csípős paprikával és petrezselyemmel összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és tálalásig szorosan lezárva hűtőben tartjuk. Pirítóssal, tortillacsipsszel kínálhatjuk.

***

 

avokadokremAvokádókrémes szendvics

Hozzávalók:

6-8 szelet rozskenyér

1 érett avokádó

1/2 citrom leve

2 kemény tojás

2-3 gerezd fokhagyma

só, őrölt fehér bors

1 kiskanál mustár.

1 kiskanál kapribogyó (sós lében, üvegben kapható)

4 közepes ecetes uborka

1 csokor petrezselyem

Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és villával összetörjük. Citromlével meglocsoljuk, hogy szép élénk színét megtartsa. A megtisztított kemény tojásokat is hasonlóan összetörjük és az avokádóval elkeverjük. Tört fokhagymával, sóval, borssal és mustárral ízesítjük.Végül a leszűrt kapribogyót és az apró kockákra vágott ecetes uborkát is hozzáadjuk, és az egészet turmixoljuk. A rozskenyérszeletek háját levágjuk, és a kenyérből egyforma, falatnyi darabokat vágunk. Az avokádókrémmel gazdagon megkenjük , és egy villa hegyével a tetejét kicifrázzuk, (ha nagyon ünnepélyesen szeretnénk tálalni, a krémet csillagcsöves nyomózsákba tölthetjük, és ebből nyomhatjuk a kenyérszeletekre.) A tetejét egy-egy főtt rákocskával és kaporral díszíthetjük.

***

joghurtosavokadomartasJoghurtos avokádómártás

Hozzávalók:

1 avokádó

2 d natúr joghurt

só, frissen őrölt bors

½ citrom leve

2 kemény paradicsom

A szép, érett avokádót vékonyan meghámozunk, magját kiemeljük, húsát a joghurttal turmixoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal és fél citrom levével ízesítjük. Tálalás előtt lazán összekeverjük. A kemény paradicsomokat apró kockákra vágjuk, de előtte egy pillanatra forró vízbe dobjuk,  hogy a héját le tudjuk húzni. Tálalásig hűtőbe tesszük. Hideg sültekhez kínáljuk.

***