A Tálaló 2015. január 16-án elhangzott adásának receptjeiAz avokádó zöld színe, olajosan krémes húsa, jellegzetes, gyümölcsre egyáltalán nem emlékeztető íze ellenére ki hinné – nem zöldség, hanem déligyümölcs. Annak is egészen kiváló, mert a legértékesebb fehérjét, a legfinomabb telítetlen zsírokat, a legkedvezőbb összetételű szénhidrátokat tartogatja szervezetünk számra. Guacamole, mexikói avokádókrémHozzávalók: 2 érett avokádó 1 citrom leve 1 kis vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma 1 hegyes, csípős zöldpaprika (el is maradhat) só, frissen őrölt bors 1 csokor petrezselyem. Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk. Kimagozzuk és kockákra vágva a turmixgépbe dobjuk. Citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon , majd simára turmixoljuk.(Vigyázzunk a citromozással, mert elnyomhatja az avokadó jellegzetes, lágy ízét. A vöröshagymát ás fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk, de az avokádóval turmixolhatjuk is, majd a kicsumázott, felaprított csípős paprikával és petrezselyemmel összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és tálalásig szorosan lezárva hűtőben tartjuk. Pirítóssal, tortillacsipsszel kínálhatjuk. ***
Avokádókrémes szendvicsHozzávalók: 6-8 szelet rozskenyér 1 érett avokádó 1/2 citrom leve 2 kemény tojás 2-3 gerezd fokhagyma só, őrölt fehér bors 1 kiskanál mustár. 1 kiskanál kapribogyó (sós lében, üvegben kapható) 4 közepes ecetes uborka 1 csokor petrezselyem Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és villával összetörjük. Citromlével meglocsoljuk, hogy szép élénk színét megtartsa. A megtisztított kemény tojásokat is hasonlóan összetörjük és az avokádóval elkeverjük. Tört fokhagymával, sóval, borssal és mustárral ízesítjük.Végül a leszűrt kapribogyót és az apró kockákra vágott ecetes uborkát is hozzáadjuk, és az egészet turmixoljuk. A rozskenyérszeletek háját levágjuk, és a kenyérből egyforma, falatnyi darabokat vágunk. Az avokádókrémmel gazdagon megkenjük , és egy villa hegyével a tetejét kicifrázzuk, (ha nagyon ünnepélyesen szeretnénk tálalni, a krémet csillagcsöves nyomózsákba tölthetjük, és ebből nyomhatjuk a kenyérszeletekre.) A tetejét egy-egy főtt rákocskával és kaporral díszíthetjük. *** Joghurtos avokádómártásHozzávalók: 1 avokádó 2 d natúr joghurt só, frissen őrölt bors ½ citrom leve 2 kemény paradicsom A szép, érett avokádót vékonyan meghámozunk, magját kiemeljük, húsát a joghurttal turmixoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal és fél citrom levével ízesítjük. Tálalás előtt lazán összekeverjük. A kemény paradicsomokat apró kockákra vágjuk, de előtte egy pillanatra forró vízbe dobjuk, hogy a héját le tudjuk húzni. Tálalásig hűtőbe tesszük. Hideg sültekhez kínáljuk. *** |