A Tálaló 2013. december 27-én elhangzott adásának receptjei

 

A savanyúkáposzta tejsavas erjesztéssel tartósított fejes káposzta. Benne van minden, amire a hidegben, fagyban, a friss gyümölcsöt, zöldséget nélkülöző napokban a szervezetünknek szüksége van.


 

Babos savanyúkáposzta-saláta

babossav.kap.salHozzávalók:

20 dkg kisebb szemű száraz fehérbab

1-2 babérlevél

40 dkg savanyú káposzta

3 evőkanál olaj

1 csapott mokkáskanál őrölt bors

1 kisebb szál póréhagyma

2 evőkanál kukoricacsíra-olaj

1 evőkanál porcukor

fél csokor metélőhagyma

A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és a babérlevéllel fűszerezve, kissé megsózva puhára főzzük, levében hűlni hagyjuk. A káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk, hogy a szálai ne legyenek olyan hosszúak. Utána az olajon kevergetve megforrósítjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és lefödve 20-25 perc alatt megpuhítjuk. Végül a fedelet levéve addig hagyjuk a tűzön, míg minden leve el nem párolog. A póréhagymát megtisztítjuk. vékony karikákra vágjuk. Az olajat a porcukorral simára keverjük, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, majd a póréval, a lecsöpögtetett és leöblített babbal meg a kihűlt káposztával összekeverjük.

***

 

Sonkás savanyúkáposzta-saláta

 

sonkas.sav.kap.salHozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta

15 dkg főtt, füstölt sonka

2 lilahagyma

1 csomó hónapos retek

arasznyi kígyóuborka

az öntethez:

1 kiskanál porcukor

1 kiskanál almaecet

só. őrölt bors

8-10 szál metélőhagyma

A savanyú káposztát rövidebb szálakra vágjuk, a sonkát kis kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a retket meg a kígyóuborkát félbevágjuk és felszeleteljük. A porcukrot 1,5 deci vízben föloldjuk, ecettel, sóval, borssal ízesítjük, és az összes hozzávalót beleforgatjuk. Tálaláskor felaprított metélőhagymával megszórjuk.

***

 

gombassavanyukapsal

Gombás savanyúkáposzta-saláta

 

Hozzávalók:

10 dkg gomba, legjobb valamilyen erdei fajta

1 kiskanál ecet

1 közepes sárgarépa

2 szál szárzeller

40 dkg savanyú káposzta

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

10 dkg konzervkukorica

A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és enyhén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A sárgarépát meg a szárzellert megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük, de reszelhetjük is. A káposztát kissé felaprítjuk, hogy rövidebb szálú legyen, és az olajjal meglocsoljuk. Végül a kukoricával, a kihűlt, lecsöpögtetett gombával, a sárgarépával és a szálzellerrel összekeverjük.

***