A Tálaló 2013. december 27-én elhangzott adásának receptjei
A savanyúkáposzta tejsavas erjesztéssel tartósított fejes káposzta. Benne van minden, amire a hidegben, fagyban, a friss gyümölcsöt, zöldséget nélkülöző napokban a szervezetünknek szüksége van.
Babos savanyúkáposzta-saláta
Hozzávalók: 20 dkg kisebb szemű száraz fehérbab 1-2 babérlevél só 40 dkg savanyú káposzta 3 evőkanál olaj 1 csapott mokkáskanál őrölt bors 1 kisebb szál póréhagyma 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj 1 evőkanál porcukor fél csokor metélőhagyma A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és a babérlevéllel fűszerezve, kissé megsózva puhára főzzük, levében hűlni hagyjuk. A káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk, hogy a szálai ne legyenek olyan hosszúak. Utána az olajon kevergetve megforrósítjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és lefödve 20-25 perc alatt megpuhítjuk. Végül a fedelet levéve addig hagyjuk a tűzön, míg minden leve el nem párolog. A póréhagymát megtisztítjuk. vékony karikákra vágjuk. Az olajat a porcukorral simára keverjük, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, majd a póréval, a lecsöpögtetett és leöblített babbal meg a kihűlt káposztával összekeverjük. ***
Sonkás savanyúkáposzta-saláta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta 15 dkg főtt, füstölt sonka 2 lilahagyma 1 csomó hónapos retek arasznyi kígyóuborka az öntethez: 1 kiskanál porcukor 1 kiskanál almaecet só. őrölt bors 8-10 szál metélőhagyma A savanyú káposztát rövidebb szálakra vágjuk, a sonkát kis kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a retket meg a kígyóuborkát félbevágjuk és felszeleteljük. A porcukrot 1,5 deci vízben föloldjuk, ecettel, sóval, borssal ízesítjük, és az összes hozzávalót beleforgatjuk. Tálaláskor felaprított metélőhagymával megszórjuk. ***
Gombás savanyúkáposzta-saláta
Hozzávalók: 10 dkg gomba, legjobb valamilyen erdei fajta só 1 kiskanál ecet 1 közepes sárgarépa 2 szál szárzeller 40 dkg savanyú káposzta 4 evőkanál extra szűz olívaolaj 10 dkg konzervkukorica A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és enyhén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A sárgarépát meg a szárzellert megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük, de reszelhetjük is. A káposztát kissé felaprítjuk, hogy rövidebb szálú legyen, és az olajjal meglocsoljuk. Végül a kukoricával, a kihűlt, lecsöpögtetett gombával, a sárgarépával és a szálzellerrel összekeverjük. *** |