A Tálaló 2016. február 20-án elhangzott adásának receptjei

 


Kivis-narancsos pulykasaláta

Hozzávalók:

30 dkg sült pulykamell

1 narancs kifacsart leve

2 kivi

6 evőkanál finom gyümölcs ecet (pl.málna vagy alma)

3-4 evőkanál extraszűz olívaolaj

4 dkg vaj vagy margarin

1 kiskanál méz

1 csokor petrezselyem

só, őrölt fehér bors

néhány csepp Worcester-mártás

2 narancs

A hideg pulykasültet kisujjnyi hosszú ,vékony csíkokra vágjuk,. a narancslével megöntözzük, és néhány órán át pácolódni hagyjuk. A kivit meghámozzuk, először félbe-, majd fél centis karikákra vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk. Az ecetet az olajjal és a mézzel simára keverjük. A felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal és néhány csepp Worcester-mártással ízesítjük. A narancsokat, meghámozzuk, kifilézzük. A sült húst, a kivivel és a naranccsal együtt az öntetbe forgatjuk.  Salátalevélen tálaljuk.

***

 

spanyolnarancsoscsirke

Spanyol narancsos csirkemell

 

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé

1 evőkanál sültcsirke-fűszerkeverék

1 evőkanál olívaolaj

5 dkg vaj

1 narancs kifacsart leve és lereszelt héja

1, 5 dl száraz fehérbor

2 narancs

4 evőkanál tejszín

1 csokor petrezselyem

A csirkemellfiléket, összesen 4 darabot, a fűszerkeverékkel körös-körül alaposan megszórjuk. Egy serpenyőben az olajat és a vajat habzásig forrósítjuk, majd a húsdarabokat minden oldalon hirtelen pirosra sütjük benne. Kiszedjük (nem kell túlságosan lecsöpögtetni), és tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. A narancslével és a borral meglocsoljuk, a narancsok héját ráreszeljük, és 200°C-ra (légkeveréses sütőben 185°C) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Ez alatt a csirke megpuhul, leve pedig besűrűsödik. Közben a narancsokat késsel tökéletesen meghámozzuk, és felszeleteljük. A tejszínt a csirkére locsoljuk, a narancskarikákat a tetejére és köré rakjuk, majd néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tejszín megforrósodik. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.

***

 

Narancsparfé

Hozzávalók:

3 narancs

1 evőkanál rum

2 dl tejszín

1 zacskó habfix

1 evőkanál porcukor

4 zacskó vaníliás cukor

csipetnyi

Egy narancs héját finom lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután levét kipréseljük, s a rummal összekeverjük. Négy kis formát fóliával kibélelünk úgy, hogy a szélén túllógjon. A tejszínt a habfixszel kemény habbá verjük, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat óvatosan belekeverjük, leheletnyit meg is sózzuk. Végül a rumos narancslevet is hozzáadjuk. A masszát a kibélelt formákba töltjük, a kilógó fóliát a tetejére hajtjuk, és mélyhűtőbe tesszük megfagyni. Tálalás előtt a maradék két narancsot meghámozzuk, és csinos karikákra vágjuk. A formákat a mélyhűtőből kivesszük, egy pillanatra forró vízbe állítjuk. majd a parfét kistányérra borítjuk. A fóliát lehúzzuk, a maradék narancsszeletekkel körberakjuk, és azonnal kínáljuk.

***