A Tálaló 2016. február 20-án elhangzott adásának receptjei
Kivis-narancsos pulykasaláta
Hozzávalók:
30 dkg sült pulykamell
1 narancs kifacsart leve
2 kivi
6 evőkanál finom gyümölcs ecet (pl.málna vagy alma)
3-4 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 dkg vaj vagy margarin
1 kiskanál méz
1 csokor petrezselyem
só, őrölt fehér bors
néhány csepp Worcester-mártás
2 narancs
A hideg pulykasültet kisujjnyi hosszú ,vékony csíkokra vágjuk,. a narancslével megöntözzük, és néhány órán át pácolódni hagyjuk. A kivit meghámozzuk, először félbe-, majd fél centis karikákra vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk. Az ecetet az olajjal és a mézzel simára keverjük. A felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal és néhány csepp Worcester-mártással ízesítjük. A narancsokat, meghámozzuk, kifilézzük. A sült húst, a kivivel és a naranccsal együtt az öntetbe forgatjuk. Salátalevélen tálaljuk.
***
Spanyol narancsos csirkemell
Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
1 evőkanál sültcsirke-fűszerkeverék
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
1 narancs kifacsart leve és lereszelt héja
1, 5 dl száraz fehérbor
2 narancs
4 evőkanál tejszín
1 csokor petrezselyem
A csirkemellfiléket, összesen 4 darabot, a fűszerkeverékkel körös-körül alaposan megszórjuk. Egy serpenyőben az olajat és a vajat habzásig forrósítjuk, majd a húsdarabokat minden oldalon hirtelen pirosra sütjük benne. Kiszedjük (nem kell túlságosan lecsöpögtetni), és tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. A narancslével és a borral meglocsoljuk, a narancsok héját ráreszeljük, és 200°C-ra (légkeveréses sütőben 185°C) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Ez alatt a csirke megpuhul, leve pedig besűrűsödik. Közben a narancsokat késsel tökéletesen meghámozzuk, és felszeleteljük. A tejszínt a csirkére locsoljuk, a narancskarikákat a tetejére és köré rakjuk, majd néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tejszín megforrósodik. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.
***
Narancsparfé
Hozzávalók:
3 narancs
1 evőkanál rum
2 dl tejszín
1 zacskó habfix
1 evőkanál porcukor
4 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
Egy narancs héját finom lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután levét kipréseljük, s a rummal összekeverjük. Négy kis formát fóliával kibélelünk úgy, hogy a szélén túllógjon. A tejszínt a habfixszel kemény habbá verjük, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat óvatosan belekeverjük, leheletnyit meg is sózzuk. Végül a rumos narancslevet is hozzáadjuk. A masszát a kibélelt formákba töltjük, a kilógó fóliát a tetejére hajtjuk, és mélyhűtőbe tesszük megfagyni. Tálalás előtt a maradék két narancsot meghámozzuk, és csinos karikákra vágjuk. A formákat a mélyhűtőből kivesszük, egy pillanatra forró vízbe állítjuk. majd a parfét kistányérra borítjuk. A fóliát lehúzzuk, a maradék narancsszeletekkel körberakjuk, és azonnal kínáljuk.
***
|