Fancsali csíkos barackos

Sokan kérték ennek a játékos nevű süteménynek a receptjét, ami elhangzott a Tálaló november 19-i adásában, de nem tudták lejegyezni. Fancsal Abaújban található ősi magyar település, melyet már 1237-ben említenek az oklevelek. A finom, csíkos barackos receptje Szalipszki Andrásnétól, a falu elismerten jó háziasszonyától származik.

 


 

Hozzávalók:

  • a linzertésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • a töltelékhez:
  • 20-25 dkg világos színű baracklekvár
  • a piskótához:
  • 8 tojás
  • 8-8 evőkanál finomliszt és porcukor
  • 8 evőkanál olaj
  • 8 evőkanál darált dió
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • liszt
  • a tepsi kikenéséhez:
  • vaj

Először egy linzertésztát készítünk, amihez a hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezután 2/3 részét belisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy közepes nagyságú kivajazott tepsibe terítjük, majd rákenünk legalább félüvegnyi szép, világos színű, házi baracklekvárt. A tetejére rásimítjuk a 8 tojásból készített piskótát, amelybe 8 evőkanál olajat, 8 evőkanál darált diót 1 tasak vaníliás cukrot is belekevertünk. A félretett egyharmadnyi linzertésztából csíkokat sodrunk, és a tetejére fektetjük. Ezek aztán a piskótatésztába süllyednek, de fehérek maradnak és megsülve szinte világítanak a baracklekvár narancssárga és a dióspiskóta barna színe között.