A Tálaló 2015. november 29-én elhangzott adásának receptjeiFancsal Abaújban található ősi magyar település, melyet már 1237-ben említenek az oklevelek. A finom, csíkos barackos receptje Szalipszki Andrásnétól, a falu elismerten jó háziasszonyától származik.
Fancsali csíkos barackosHozzávalók: a linzertésztához: töltelékhez: a piskótához: a tészta nyújtásához: a tepsi kikenéséhez: Először egy linzertésztát készítünk, amihez a hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezután 2/3 részét belisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy közepes nagyságú kivajazott tepsibe terítjük, majd rákenünk legalább félüvegnyi szép, világos színű, házi baracklekvárt. A tetejére rásimítjuk a 8 tojásból készített piskótát, amelybe 8 evőkanál olajat, 8 evőkanál darált diót 1 tasak vaníliás cukrot is belekevertünk. A félretett egyharmadnyi linzertésztából csíkokat, sodrunk, és a tetejére fektetjük. Ezek aztán a piskótatésztába süllyednek, de fehérek maradnak és megsülve szinte világítanak a baracklekvár narancssárga és a dióspiskóta barna színe között. ***
Bécsi apácafánkHozzávalók kb. 20 darabhoz: 27 dkg méz 2 száraz zsemle 6 dkg őrölt mandula 1 kiskanál őrölt fahéj 3 szem őrölt szegfűszeg 1 narancs reszelt héj 1 citrom reszelt héja 3 tojássárgája 25 dkg finomliszt 2,5 dl tejszín a tészta megkenéséhez: 1 tojás a tepsi kikenéséhez vaj Hét deka mézet felmelegítünk, és a finomra darált zsemlemorzsával, őrölt mandulával, fahéjjal, szegfűszeggel, a narancs és a citrom reszelt héjával jól összedolgozzuk. Mikor kihűlt, mogyoró nagyságú golyókká formázzuk. A maradék 20 deka mézből, a 3 tojássárgájából a tejszínnel és a liszttel nem túl kemény tésztát gyúrunk. Belisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, majd a felét kirakjuk a mézes mandulás golyócskákkal. A közöket felvert tojással megkenjük, majd betakarjuk a tésztalap másik felével. A golyócskák körül a tésztát lenyomkodjuk, és kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk Egyenként vékonyan kivajazott sütőlapra rakosgatjuk, és közepesen előmelegített (180° C; légkeveréses sütőben 165°C) sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, finoman porcukrot szitálunk a tetejére. ***
CsodadiósHozzávalók: 2 pohár tejföl (vagy 1 pohár tejföl és 1 pohár joghurt - 1 porhár = 2dl) 2 tejfölös pohár porcukor 2 tejfölös pohár rétes liszt 2 tejfölös pohár őrölt dió 2 mokkáskanálnyi szódabikarbóna a tepsi kikenéséhez: vaj a tetejére szárított meggy áfonya, cukrozott narancshéj vagy mazsola és tortabevonó A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és egy közepes méretű, jól kivajazott tepsibe öntjük. A meggyet vagy az apróra vágott narancshéjat ritkásan tetejére a szórjuk. (A gyümölcs el is maradhat, a nélkül is nagyon finom.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180° C; légkeveréses sütőben 165° C) kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt a tetejét tortabevonóval, vagy vajjal kevert olvasztott csokoládéval bekenjük. Amikor a csokoládé-bevonat megszilárdult a süteményt hosszúkás szeletekre vágva rakjuk tálra. *** |