A Tálaló 2015. november  29-én elhangzott adásának receptjei

Fancsal Abaújban található ősi magyar település, melyet már 1237-ben említenek az oklevelek. A finom, csíkos barackos receptje Szalipszki Andrásnétól, a falu elismerten jó háziasszonyától származik.


 

fancsalicsikosbarackosFancsali csíkos barackos

Hozzávalók:

a linzertésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja

töltelékhez:
20-25 dkg világos színű baracklekvár

a piskótához:
8 tojás
8-8 evőkanál finomliszt és porcukor
8 evőkanál olaj
8 evőkanál darált dió
1 tasak vaníliás cukor

a tészta nyújtásához:
liszt

a tepsi kikenéséhez:
vaj

Először egy linzertésztát készítünk, amihez a hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezután 2/3 részét belisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy közepes nagyságú kivajazott tepsibe terítjük, majd rákenünk legalább félüvegnyi szép, világos színű, házi baracklekvárt. A tetejére rásimítjuk a 8 tojásból készített piskótát, amelybe 8 evőkanál olajat, 8 evőkanál darált diót 1 tasak vaníliás cukrot is belekevertünk. A félretett egyharmadnyi linzertésztából csíkokat, sodrunk, és a tetejére fektetjük. Ezek aztán a piskótatésztába süllyednek, de fehérek maradnak és megsülve szinte világítanak a baracklekvár narancssárga és a dióspiskóta barna színe között.

***

 

becsiapacafankBécsi apácafánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

27 dkg méz

2 száraz zsemle

6 dkg őrölt mandula

1 kiskanál őrölt fahéj

3 szem őrölt szegfűszeg

1 narancs reszelt héj

1 citrom reszelt héja

3 tojássárgája

25 dkg finomliszt

2,5 dl tejszín

a  tészta megkenéséhez: 1 tojás

a tepsi kikenéséhez vaj

Hét deka mézet felmelegítünk, és a finomra darált zsemlemorzsával, őrölt mandulával, fahéjjal, szegfűszeggel, a narancs és a citrom reszelt héjával jól összedolgozzuk. Mikor kihűlt, mogyoró nagyságú golyókká formázzuk. A maradék 20 deka mézből, a 3 tojássárgájából a tejszínnel és a liszttel nem túl kemény tésztát gyúrunk. Belisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, majd a felét kirakjuk a mézes mandulás golyócskákkal. A közöket felvert tojással megkenjük, majd betakarjuk a tésztalap másik felével.  A golyócskák körül a tésztát lenyomkodjuk, és kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk Egyenként vékonyan kivajazott sütőlapra rakosgatjuk, és közepesen előmelegített (180° C; légkeveréses sütőben 165°C) sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, finoman porcukrot szitálunk a tetejére.

***

 

csodadiosCsodadiós

Hozzávalók:

2 pohár tejföl (vagy 1 pohár tejföl és 1 pohár joghurt - 1 porhár = 2dl)

2 tejfölös pohár porcukor

2 tejfölös pohár rétes liszt

2 tejfölös pohár őrölt dió

2 mokkáskanálnyi szódabikarbóna

a tepsi kikenéséhez: vaj

a tetejére szárított meggy áfonya, cukrozott narancshéj vagy mazsola és tortabevonó

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és egy közepes méretű, jól kivajazott tepsibe öntjük. A meggyet vagy az apróra vágott narancshéjat ritkásan tetejére a szórjuk.  (A gyümölcs el is maradhat, a nélkül is nagyon finom.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180° C; légkeveréses sütőben 165° C) kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt a tetejét tortabevonóval, vagy vajjal kevert olvasztott csokoládéval bekenjük. Amikor a csokoládé-bevonat megszilárdult a süteményt hosszúkás szeletekre vágva rakjuk tálra.

***