A Tálaló 2015. december 5-én elhangzott  adásának receptjei

Mindenkinek ajánljuk, hogy kóstolja meg a koriandert. Zöldje a petrezselyemhez hasonló, s  hasonlóképp ételek ízesítésére, díszítésére haszálható. A magja viszont markás fűszer. Elegendő egyetlen szemet elropogtatni ahhoz, hogy kellemes, egzotikus íze előtünjön. A magok összetörve zamatukból, illatukból sokat veszítenek, ezért inkább ne daráljuk, hanem mozsárban törjük durvára. Ajánlatos néhány egész szemet is az ételekbe szórni. Kitűnő a korianderrel meghintett kenyér, illetve sós kalácstésztából készült cipó is.


 

korianderesbaranysultBáránycomb koriandermártásban

Hozzávalók:

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál  koriandermag

1 evőkanál mustár

2-3 evőkanál olaj

80 dkg báránycomb (csont nélküli színhús)

2  dl húsleves

3 evőkanál tejszín
őrölt bors

5 dkg kapribogyó

A reszelt citromhéjat, az összetört koriandermagot, a mustárt egy csipetnyi sóval és az olajjal jól összekeverjük. A húst, miután hártyáitól megszabadítottuk, körös-körül a fűszeres olajjal bedörzsöljük és legalább egy napig állni hagyjuk. Ezután  apácolt húsdarabot tepsibe fektetjük, a húslevest aláöntjük, majd sütőben közepes lángon puhára  pároljuk. Ha kell, közben elfőtt levét vízzel pótoljuk. A megpuhult húst a végén kissé megpirítjuk, majd a tepsiből kivesszük. A visszamaradt  pecsenyelevét  tejszínnel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a kapribogyót beleszórjuk. Még egyszer felforraljuk, és  a felszeletelt húsra locsoljuk.

***

 

citromoskorianderescsirkeCsirkemell koriandermártásban

Hozzávalók:

1 evőkanál koriandermag

2 csirkemellfilé

6-8 kis fej vöröshagyma,(mogyoróhagyma  vagy dundi újhagymafej)

3 gerezd fokhagyma

l/2 doboz paradicsompüré

4 evőkanál olaj

csipetnyi cukor

só,őrölt bors

A koriandermagokat egy mozsárban durvára törjük. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a tört koriandert belekeverjük, és a félbevágott cisrkemelleket hirtelen megpiritjuk benne. (Ha gyorsabban szeretnénk elkészülni a húst ujjnyi darabokra is vághatjuk.) A megtisztított hagymákat meg a szétnyomott fokhagymát is hozzáadjuk, és néhány percig együtt sütjük. Ezután a lángot mérsékeljük, és a filédarabokat egy kevés vízzel hígított paradicsompürével leöntjük. Cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük és kis lángon, lefedve puhára pároljuk. Végül a húst előmelegített tálra szedjük, és leöntjük a jó sűrűre beforralt mártással tároljuk.

***

 

Korianderes burgonya

Hozzávalók:

8 közepes nagyságú burgonya

2 evőkanálolaj

1 evőkanál koriandermag

A nyers burgonyákat folyó vízben, kefével alaposan megtisztítjuk, majd hosszában félébe vágjuk. A vágatokat olajjal megkenjük, és mozsárban durvára tört korianderrel bőven megszórjuk. Ezután a vágott oldalával lefelé mindegyiket egy kiolajozott tűzálló tálra vagy tepsibe borít juk. Közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg mind megpuhul. Ezután a burgonyákat megfordítjuk, és még néhány percig erős lánggal pirítjuk. Kitűnő köret, de önmagában savanyúsággal, majonézzel is kínálhatjuk.

***