EGYSZEMÉLYES SZEMÉT

 

Volt egy cikk, amelyet a The Financial Times 2010. szeptember 18-19-i hétvégi magazinjában olvastunk: " The Information: Food and drink waste". Az írás gazdasági ügyekkel foglalkozó újsághoz híven száraz tényként közli, hogy Nagy-Britanniában évente 8 millió tonna (!) étel és ital kerül a szemétbe, melyből 5 millió tonna kidobása elkerülhető lenne. Az írás szerint a legtöbb élelmiszer hulladék az egyszemélyes háztartásokban keletkezik, vagy azért, mert többet vűsűrolnak a kelleténél, vagy nagyobb adagokkal számolnak annál, mint amit végül elfogyasztanak.

A leginkább a szemétbe kerülő élelmiszer a kernyér és pékáru, ennek 32%-a végzi a szemétben, míg alkoholból kizárólag 6%. Még néhány adat: a burgonya 24%-a ugyanígy 24%-a a zöldségnek, míg a gyümölcsök 20%-a megy pocsékba. A hús 13% és még a sütemények, torták, deszertek 12%-a is a szemétben végzi.

A feldolgozott adatok szerint a megvásárolt és kidobott élelmiszer értéke 12 milliárd angol font, ami átlagos családokat számolva évi 480 angol font kiadás egy családi kasszában, más mértékkel mérve, a családi költségvetés 15%-a. Mindez nem csak pénzügyi kérdés, hanem a kidobott élelmiszer környezeti probléma is, mind a CO2 kibocsátás nagyságához hozzájárul, mind a mentán gázok mennyiségét befolyásolja. Ennyi élelmiszer épp elég lenne a számítások szerint az idei pakisztáni áradások 35 millió árvízkárosultjának egy évi élelmezésére.

Gyakorló háziasszonyként - bár tudjuk, hogy számos gyakorló házias férfiember is van Magyarországon, de az egyszerűség miatt maradjunk az előbbinél, tehát gyakorló háziasszonyként észrevettük-e már, mennyi élelmiszer megy naponta vagy hetente saját háztartásunkban is a szemétbe, gondoltunk-e arra, hogyha kicsit jobban megtervezzük bevásárlásainkat, heti főzéseinket nemcsak saját pénzügyeinken segíthetünk, hanem környezetünk állapotán is. Sőt, tulajdonképpen környezettudatossá váltunk akaratunkon kívül is.

Célunk az, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal gondolkodjunk a konyhában és a konyháról.