A Tálaló  2014. november 15-én elhangzott adásának receptjei

Kevesen tudják, hogy a csirkemáj a boldogsághormon, a szerotonin előállításához szükséges triptofánt tartalmaz, még sem tanácsos túl gyakran fogyasztani, mert magas a koleszterintartalma,  viszont már 10 deka fedezi havi A-vitamin szükségletünk egyharmadát. Miután a máj a méreganyagok kiválasztó szerve, lehetőleg biominőségűt vegyünk!


 

csirkemajasmeteltCsirkemájas metélt zöldekkel

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj (szív nélkül)

6 gerezd fokhagyma

1 kiskanál mustár

só, őrölt bors

6 evőkanál olívaolaj)

2 piros színű paprika  aki az erőset szereti, a csípőset  is vehet

30 dkg paraj ( mélyhűtött leveles paraj is lehet)

1 póréhagyma

50 dkg szélesmetélt

1 kiskanál morzsolt oregánó

a tetejére:

4-5 evőkanál reszelt parmezán

1 citrom reszelt héja

A fokhagymát présen áttörjük, a mustárral, egy kevés sóval meg borssal jól összekeverjük 4 evőkanál olajat  hozzáadunk, és a  csirkemájakat beleforgatjuk. Így hagyjuk pácolódni, amíg a paraj szárát lecsipkedjük, és a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután lecsöpögtetjük, kissé fölaprítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, ujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, majd hosszában vékony csíkokra metéljük. Mindkét zöldséget külön-külön leforrázzuk, azaz enyhén sós vízbe szórva 2-3 percig főzzük (a mélyhűtöttet értelemszerűen nem kell), majd leszűrjük, és hideg vízbe átszedjük, hogy színét, ropogósságát megtartsa.A bepácolt májat  saját olajában serpenyőben  10-12 perc alatt arany barnára sütjük,  majd 10 percig pihentetjük. Nem kevergetjük, csak rázogatjuk.

A szélesmetéltet  a szokásos módon   lobogva forró, sós vízben kifözzük majd leszűrjük, és meleg vízzel leöblítjük. A parajt és póréhagymát a hideg vízből kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, majd a maradék 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A piros színű paprikát egész apróra fölaprítjuk, és ezt is belekeverjük, hogy az olaj kissé megkapja. A májat néhány vágással fél kisujjnyi csíkokra vágjuk, a zöldségekhez adjuk, oregánóval fűszerezzük és átforrósítjuk. Végül a tésztát is beleforgatjuk. Tálaláskor reszelt parmezánnal éscsipetnyi reszelt citromhéjjal meghintjük.

***

 

almascsirkemajSerpenyős almás csirkemáj

Hozzávalók:

60 dkg csirkemáj (szív nélkül)

8 dkg  vaj

2 közepes vöröshagyma

2-3 alma

4-5 evőkanál calvados (almapálinka)

1 púpozott kiskanál morzsolt majoránna

só, fél mokkáskanál őrölt bors

A csirkemájat megmossuk, leszárogatjuk, majd miután  az inaktól hártyáktól megtisztítottuk, mindegyiket két-három darabra  vágjuk. A vajat  serpenyőben fölolvasztjuk, a májat nagy lángon 3-4 perc alatt megpirítjuk benne, majd szűrőlapáttal kiemeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük  és gyűrűire szedjük. A máj sütésénél visszamaradó zsiradékban néhány perc alatt arany barnára pirítjuk. Ezalatt az almákat megmossuk, leszárogatjuk, félbehasítjuk, és magházát eltávolítjuk. A fél almákat csinos kis gerezdekre vágjuk, a hagymához adjuk,  és 3-4 percig együtt pároljuk. Ezután almapálinkával meglocsoljuk,  majoránnával, borssal fűszerezzük. A májat belerakjuk, megsózzuk, és közepes tűzön 4-5 percig pirítjuk-pároljuk. Friss, puha kenyér vagy pirítós illik hozzá.

***

 

csirkemajnyarsCsirkemáj nyárson

Hozzávalók:

60 dkg csirkemáj (szív nélkül)

grillfűszerkeverék

2 evőkanál olaj

4 kisebb vöröshagyma

4 közepes, kemény paradicsom

4 virsli

A májakat megtisztítjuk, majd két-három darabra vágjuk - a kisebbeket egészben hagyjuk – és  a fűszerkeverékkel ízesített olajjal bedörzsöljük. Letakarva,  hűtőszekrényben egy éjjelen át pácolódni hagyjuk. Sütés előtt a hagymákat megtisztítjuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, és mindet cikkekre vágjuk. A virslit kisujjnyira daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat váltakozva nyársra húzzuk, majd grillsütőben 15 perc alatt megsütjük, közben gyakorta meg forgatjuk, s a visszamarad fűszeres pácolajjal. meg is kenegethetjük.

***