A Tálaló 2014. november 15-én elhangzott adásának receptjeiKevesen tudják, hogy a csirkemáj a boldogsághormon, a szerotonin előállításához szükséges triptofánt tartalmaz, még sem tanácsos túl gyakran fogyasztani, mert magas a koleszterintartalma, viszont már 10 deka fedezi havi A-vitamin szükségletünk egyharmadát. Miután a máj a méreganyagok kiválasztó szerve, lehetőleg biominőségűt vegyünk!
Csirkemájas metélt zöldekkelHozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül) 6 gerezd fokhagyma 1 kiskanál mustár só, őrölt bors 6 evőkanál olívaolaj) 2 piros színű paprika aki az erőset szereti, a csípőset is vehet 30 dkg paraj ( mélyhűtött leveles paraj is lehet) 1 póréhagyma 50 dkg szélesmetélt 1 kiskanál morzsolt oregánó a tetejére: 4-5 evőkanál reszelt parmezán 1 citrom reszelt héja A fokhagymát présen áttörjük, a mustárral, egy kevés sóval meg borssal jól összekeverjük 4 evőkanál olajat hozzáadunk, és a csirkemájakat beleforgatjuk. Így hagyjuk pácolódni, amíg a paraj szárát lecsipkedjük, és a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután lecsöpögtetjük, kissé fölaprítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, ujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, majd hosszában vékony csíkokra metéljük. Mindkét zöldséget külön-külön leforrázzuk, azaz enyhén sós vízbe szórva 2-3 percig főzzük (a mélyhűtöttet értelemszerűen nem kell), majd leszűrjük, és hideg vízbe átszedjük, hogy színét, ropogósságát megtartsa.A bepácolt májat saját olajában serpenyőben 10-12 perc alatt arany barnára sütjük, majd 10 percig pihentetjük. Nem kevergetjük, csak rázogatjuk. A szélesmetéltet a szokásos módon lobogva forró, sós vízben kifözzük majd leszűrjük, és meleg vízzel leöblítjük. A parajt és póréhagymát a hideg vízből kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, majd a maradék 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A piros színű paprikát egész apróra fölaprítjuk, és ezt is belekeverjük, hogy az olaj kissé megkapja. A májat néhány vágással fél kisujjnyi csíkokra vágjuk, a zöldségekhez adjuk, oregánóval fűszerezzük és átforrósítjuk. Végül a tésztát is beleforgatjuk. Tálaláskor reszelt parmezánnal éscsipetnyi reszelt citromhéjjal meghintjük. ***
Serpenyős almás csirkemájHozzávalók: 60 dkg csirkemáj (szív nélkül) 8 dkg vaj 2 közepes vöröshagyma 2-3 alma 4-5 evőkanál calvados (almapálinka) 1 púpozott kiskanál morzsolt majoránna só, fél mokkáskanál őrölt bors A csirkemájat megmossuk, leszárogatjuk, majd miután az inaktól hártyáktól megtisztítottuk, mindegyiket két-három darabra vágjuk. A vajat serpenyőben fölolvasztjuk, a májat nagy lángon 3-4 perc alatt megpirítjuk benne, majd szűrőlapáttal kiemeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük és gyűrűire szedjük. A máj sütésénél visszamaradó zsiradékban néhány perc alatt arany barnára pirítjuk. Ezalatt az almákat megmossuk, leszárogatjuk, félbehasítjuk, és magházát eltávolítjuk. A fél almákat csinos kis gerezdekre vágjuk, a hagymához adjuk, és 3-4 percig együtt pároljuk. Ezután almapálinkával meglocsoljuk, majoránnával, borssal fűszerezzük. A májat belerakjuk, megsózzuk, és közepes tűzön 4-5 percig pirítjuk-pároljuk. Friss, puha kenyér vagy pirítós illik hozzá. ***
Csirkemáj nyársonHozzávalók: 60 dkg csirkemáj (szív nélkül) grillfűszerkeverék 2 evőkanál olaj 4 kisebb vöröshagyma 4 közepes, kemény paradicsom 4 virsli A májakat megtisztítjuk, majd két-három darabra vágjuk - a kisebbeket egészben hagyjuk – és a fűszerkeverékkel ízesített olajjal bedörzsöljük. Letakarva, hűtőszekrényben egy éjjelen át pácolódni hagyjuk. Sütés előtt a hagymákat megtisztítjuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, és mindet cikkekre vágjuk. A virslit kisujjnyira daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat váltakozva nyársra húzzuk, majd grillsütőben 15 perc alatt megsütjük, közben gyakorta meg forgatjuk, s a visszamarad fűszeres pácolajjal. meg is kenegethetjük. *** |