Kiskertemben zöldparadicsom

zoldparadicsomOktóber utolsó szép napos délelőttjein leszedtem kiskertem utolsó terméseit, a petrezselymet, a sóskát, néhány cukkinit és sok-sok zöldparadicsomot. Ezekből a szebbeket, nagyobbakat kiválogattam, mert az ablakpárkányon a ki-ki bukkanó napfényben még szépen utóérnek, és akár még hetekig is csemegézhetünk belőlük. A többiből savanyúság és különleges dzsem készült. Nem lett sok, ezek a konyhában inkább az ínyencség kategóriájába sorolhatók.

 

 

Zöldparadicsom savanyúság

Az éretlen másra nem használható zöldparadicsomból kitűnő savanyúságot készíthetünk.  Minden kiló zöldparadicsomra 1 nagy fej vöröshagymát és egy evőkanál (kb. 2,5 dkg) sót számítunk. A paradicsomot megmossuk, egy centi vastagon felszeleteljük, hagymát megtisztítjuk, ezt is hasonló vastagságú karikákra vágjuk, és a sóval összekeverve egy napig állni hagyjuk. Másnap üvegekbe töltjük, vízzel felengedjük, majd leszűrjük, és megmérjük mennyi fért bele. Minden liter vízhez 1,5 dl 10%-os ecetet és egy púpozott evőkanál cukrot keverünk.  ( Aki szereti, kicsit édesebbre is ízesítheti.) Felforraljuk, majd a hagymás paradicsomot kis adagokban beletesszük.  Ha ismét forr, üvegekbe szedjük. Végül a maradék levelet ráforrázzuk, celofánnal azonnal lekötjük, (a két celofán közé, vagy a celofán és a csavaros tető közé késhegynyi tarosító szert szórunk) és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

***

Zöldparadicsomdzsem

Egy kilónyi zöldparadicsomot legyalulunk, és lábasban addig forraljuk, amíg a felére besűrűsödik. Ezután fél rúd vaníliát és 50 deka cukrot adunk hozzá, és többször megkeverve még 20 percig főzzük. Amikor kész, egy citrom levét belecsavarjuk, forrón egészen színültig üvegekbe töltjük, és öt percre fejre állítjuk, d e szárazgőzbe is tehetjük.

***