A Tálaló 2015.október 24-én elhangzott adásának receptjei

Ezúttal arról az elixírről lesz szó, amit Worcestershire néven ismer a világ, és vuszter-nek ejtjük. A szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chilli meg még ki tudná felsorolni hányféle, egyéni fűszerből komponálták eredetileg valahol Indiában. Sokan csak a Bloody Mary ízesítésére használják, néhányan a hamburgerükre locsolják, pedig a brit konyhaművészet e kedvence többet érdemel. Italokat, unalmas leveseket, párolt húsokat, rostonsülteket tesz ízletesebbé.


 

 

Rostélyos Worcestershire mártásos fűszervajjal

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg gyöngyhagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

3 evőkanál Worcestershire mártás

2 evőkanál mustár

só, őrölt bors

1 nagy csokor metélőhagyma

4 (egyenként kb. 30 dkg-os) rostélyos szelet

Először 3 deka vajat egy kis serpenyőben felolvasztunk. A megtisztított, apróra vágott gyöngyhagymát és a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd egy tálba öntjük, és a maradék többi vajjal, 1 evőkanál Worcestershire mártással, 1 evőkanál mustárral, sóval, borssal és a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük. Ezt a fűszeres vajat alufóliára halmozzuk, és rudat formálunk belőle. Hűtőszekrényben jól kifagyasztjuk (mélyhűtőben hosszú ideig el is tarthatjuk). A megmaradt 2 evőkanál Worcestershire mártást és 1 evőkanál mustárt jól összekeverjük, a hússzeleteket megkenjük vele. Szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, majd grillsütőben megsütjük. A fűszeres vajrúdat 8 korongra vágjuk és tálaláskor mindegyik sültre 2 darabot fektetünk.

***

 

bloodzmaryBloody Mary

Hozzávalók:

3 öntet Tabasco mártás

6 öntet Worcestershire mártás

frissen őrölt bors

fél citrom leve

5 cl vodka

paradicsomlé

A név ugyan VIII. Henrik angol uralkodó véreskezű lányára Máriára utal, de ezt az italt valójában egy bárban kreálták, s ma az USA tíz legnépszerűbb koktélja között tartják számon. Készítésekor egy középmagas pohárba jégkockákat szórunk, majd a hozzávalókat - paradicsomlé kivételével - ráöntjük. Végül paradicsomlével felengedjük, és összekeverjük. Az eredeti receptben nem szerepel, de manapság a koktél ízesítéséhez zellersót használnak, és szárzellerdarabokkal gazdagítják.

***

 

narancsosmalackarajNarancsos malackaraj

Hozzávalók:

1,5 kg malackaraj

a páchoz:

3/4 csésze méz

1/2 csésze friss narancslé

6 evőkanál Worcestershire mártás

2 evőkanál felaprított narancshéj

1 evőkanál zúzott fokhagyma

1 evőkanál szójamártás

A páchoz valókat jól összekeverjük, és az egyben hagyott malackarajt körös-körül bekenjük vele. Letakarva egy napra a hűtőszekrénybe tesszük érlelődni. Sütés előtt a páclevet egy serpenyőbe öntjük, és a felére beforraljuk. A húst alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük, megborsozzuk és megsózzuk, de csak óvatosan, mert a páchoz használt szójamártás is sós. Forró sütőbe toljuk, és 10 percig a pecsenye egyik, majd 10 percig a másik oldalát sütjük. Ezután a besűrített mártással jól megkenjük, a fólia széleit ráhajtjuk, és kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Közben az alatta összegyűlt mártással locsolgatjuk. A végén ropogósra pirítjuk. Legalább egy negyedórát állni hagyjuk, majd a bordacsontok között vágva felszeleteljük.

***