A Tálaló 2014. december 13-án elhangzott adásának receptjeiMára a sült pulyka a karácsonyi ünnepi menű elmaradhatatlan része lett szinte világszerte, s így van ez nálunk is. E heti receptjeink a különleges töltelékek jegyében készültek. Gesztenyés, almás töltött pulykaHozzávalók (6 személyre): 1 konyhakész bébipulyka (kb. 3-4 kg) só, őrölt bors 40 dkg alma 40 dkg sült gesztenye 3 evőkanál méz 3 tojás 2 dl tej 4 zsemle 5 dl száraz fehérbor A pulykát jól megmossuk, szárazra töröljük, majd sóval, borssal kívül-belül jól bedörzsöljük, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. A megmosott, kicsumázott, héjastól együtt vastagabb szeletekre vágott almát, az elnegyedelt sült gesztenyével, a mézzel, a felvert tojásokkal meg a tejbe áztatott. kinyomkodott zsemlével összekeverjük. Jól összedolgozzuk, ha kell egy csipetnyi sóval ízesítjük, és megtöltjük vele a pulykát. Egy tepsibe fektetjük, a bort aláöntjük, és alufóliával befedjük. 180 C fokos sütőben, saját levével idõnként meglocsolva 3-4órán át sütjük. Ha száraznak tűnne, 1 deci olajat önthetünk alá., Amikor megpuhult, ,a fóliát levesszük, és a húst pirosra sütjük. A kész pecsenyét legalább 15 percig pihentetjük, majd felszeletelve, a töltelékkel együtt tálaljuk. *** Magos, mazsolás, aszalt sárgabarackos töltelékkel sült pulykaHozzávalók: 1 konyhakész bébipulyka (kb.3-4 kg) só, őrölt fehér bors3 citrom leve 5 dkg pisztácia 2 egész citrom a töltelékhez: 4 zsemle 5 dl tej 1 vöröshagyma 3 dkg vaj 5-5 dkg pisztácia és mazsola 2 alma 3 dkg aszalt sárgabarack 2 egész tojás 1 mokkáskanál õrölt fahéj só a mártáshoz 1 evőkanál vaj 1 evõkanál méz 1 nagy vöröshagyma 2 evõkanál liszt 8,5 dl szárnyasból készült húsleves 2 gerezd fokhagyma 1 kiskanál õrölt fahéj 1 kiskanál apróra darabolt friss gyömbér fél mokkáskanál sáfrány őrölt fehér bors A pulykát megmossuk, megtörölgetjük, kívül-belül sóval, borssal bátran bedörzsöljük, a citrom lével meglocsoljuk, és állni hagyjuk. A töltelékhez a zsemléket tejbe áztat juk, majd jól kinyomkodjuk. A megtisztított, finomra aprított hagymát a forró vajon megfuttatjuk. A meghámozott. durvára vágott pisztáciát rádobjuk. kissé megpirítjuk, majd a mazsolával, a megtisztított apró kockákra vágott almával és az aszalt sárgabarackkal együtt a kicsavart zsemléhez keverjük. A tojásokat villával símára verjük, a zsemlés masszába csorgatjuk, megsózzuk, borssal, fahéjjal fûszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. A tölteléket a pulyka hasába kanalazzuk, és a madarat egy vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük.1 deci vizet öntünk alá, és sütõbe toljuk. Az első két órában alufóliával letakarva közepes lángon sütjük, majd amikor a hús már félig puha, levesszük, és megmosott, félbevágott citromokkal körberakva teljesen puhára sütjük, végül meg is pirítjuk. Ha kész, a pulykát a tepsiből kiemeljük, visszamaradt levéből pedig mártást készítünk. Ehhez a vajat megforrósítjuk, a mézet megkaramellizáljuk benne, majd a felaprított hagymát rádobjuk. Üvegesre pirítjuk, a liszttel megszórjuk, és a hús levével meg az erőlevessel felöntjük. Fel- forraljuk, megsózzuk, majd a zúzott fokhagymával, a fahéjjal, a friss gyömbérrel, a sáfránnyal és a fehér borssal fűszerezzük. Tálaláskor a pulykát pecsenyéstálra fektetjük, a pirított durvára da- rabolt pisztáciával megszórjuk, a citromokat mellérendezzük, a forró mártást külön kínáljuk hozzá. ***
Sajtos puliszkával töltött pulykaHozzávalók: a töltelékhez: 2 evőkanál vaj. só 30 dkg kukoricadara 1 vöröshagyma 2 evőkanál rozmaringlevél 1 csokor petrezselyem 20 dkg jól olvadó sajt, apró kockákra vágva a pulykasülthöz: 1 konyhakész bébi pulyka (kb. 3-4 kg), só, őrölt bors 5 dkg vaj 3 ág rozmaring Egy evőkanál vajjal és sóval ízesített 1,5 liter vizet felforralunk. A darát beleszórjuk, majd 10 percig állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ezután befedve hagyjuk kihűlni, duzzadni. A maradék vajon a megtisztított, kis kockákra vágott hagymát megfuttatjuk, megsózzuk, és a felaprított zöldfűszereket rászórjuk, végül a sajttal együtt a kihűlt puliszkába keverjük. A pulykát kívül-belül megsózzuk, a borssal fűszerezzük, majd a sajtos puliszkával megtöltjük. Szárnyait alá hajtjuk, lábait konyhai zsineggel összekötjük. Egy tepsibe fektetjük, a pulyka mellét a vajjal megkenegetjük, a rozmaringot mellédobjuk. Egy kevés vizet aláöntve. lefedve legalább egy órán át 180 C –os sütőben sütjük. Ezután a tüzet 150 C-ra mérsékeljük, és a madarat még 3 órán át a levével igyakran meglocsolva ropogósra sütjük. Amikor elkészült, 5-10 percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük: először a szárnyakat kanyarítjuk le, majd először a szárnyakat kanyarít juk le, majd a combokat. A mellet két részletben leemeljük a csontról és csinos szeletekre vágjuk. A benne sült töltelékkel körítve, a sütés közben keletkezett fehérboros, rozmaringos pecsenyelével megöntözve kínáljuk. *** |