A Tálaló 2014. december 13-án elhangzott adásának receptjei

Mára a sült pulyka a karácsonyi ünnepi menű elmaradhatatlan része lett szinte világszerte, s így van ez nálunk is. E heti receptjeink a különleges töltelékek jegyében készültek.


almasgesztenyespulykaGesztenyés, almás töltött pulyka

Hozzávalók (6 személyre):

1 konyhakész bébipulyka (kb. 3-4 kg)

só, őrölt bors

40 dkg alma

40 dkg sült gesztenye

3 evőkanál méz

3 tojás

2 dl tej

4 zsemle

5 dl száraz fehérbor

A pulykát jól megmossuk, szárazra töröljük, majd sóval, borssal kívül-belül jól bedörzsöljük, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. A megmosott, kicsumázott, héjastól együtt vastagabb szeletekre vágott almát, az elnegyedelt sült gesztenyével, a mézzel, a felvert tojásokkal meg a tejbe áztatott. kinyomkodott zsemlével összekeverjük. Jól összedolgozzuk, ha kell egy csipetnyi sóval ízesítjük, és megtöltjük vele a pulykát. Egy tepsibe fektetjük, a bort aláöntjük, és alufóliával befedjük. 180 C fokos sütőben, saját levével idõnként meglocsolva 3-4órán át sütjük. Ha száraznak tűnne, 1 deci olajat önthetünk alá., Amikor megpuhult, ,a fóliát levesszük, és a húst pirosra sütjük. A kész pecsenyét legalább 15 percig pihentetjük, majd felszeletelve, a töltelékkel együtt tálaljuk.

***

magospulykaMagos, mazsolás, aszalt sárgabarackos töltelékkel sült pulyka

Hozzávalók:

1 konyhakész bébipulyka (kb.3-4 kg)

só, őrölt fehér bors3 citrom leve

5 dkg pisztácia

2 egész citrom

a töltelékhez:

4 zsemle

5 dl tej

1 vöröshagyma

3 dkg vaj

5-5 dkg pisztácia és mazsola

2 alma

3 dkg aszalt sárgabarack

2 egész tojás

1 mokkáskanál õrölt fahéj

a mártáshoz

1 evőkanál vaj

1 evõkanál méz

1 nagy vöröshagyma

2 evõkanál liszt

8,5 dl szárnyasból készült húsleves

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál õrölt fahéj

1 kiskanál apróra darabolt friss gyömbér

fél mokkáskanál sáfrány

őrölt fehér bors

A pulykát megmossuk, megtörölgetjük, kívül-belül sóval, borssal bátran bedörzsöljük, a citrom lével meglocsoljuk, és állni hagyjuk. A töltelékhez a zsemléket tejbe áztat juk, majd jól kinyomkodjuk. A megtisztított, finomra aprított hagymát a forró vajon megfuttatjuk. A meghámozott. durvára vágott pisztáciát rádobjuk. kissé megpirítjuk, majd a mazsolával, a megtisztított apró kockákra vágott almával és az aszalt sárgabarackkal együtt a kicsavart zsemléhez keverjük. A tojásokat villával símára verjük, a zsemlés masszába csorgatjuk, megsózzuk, borssal, fahéjjal fûszerezzük, és alaposan összedolgozzuk.

A tölteléket a pulyka hasába kanalazzuk, és a madarat egy vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük.1 deci vizet öntünk alá, és sütõbe toljuk. Az első két órában alufóliával letakarva közepes lángon sütjük, majd amikor a hús már félig puha, levesszük, és megmosott, félbevágott citromokkal körberakva teljesen puhára sütjük, végül meg is pirítjuk.

Ha kész, a pulykát a tepsiből kiemeljük, visszamaradt levéből pedig mártást készítünk. Ehhez a vajat megforrósítjuk, a mézet megkaramellizáljuk benne, majd a felaprított hagymát rádobjuk. Üvegesre pirítjuk, a liszttel megszórjuk, és a hús levével meg az erőlevessel felöntjük. Fel- forraljuk, megsózzuk, majd a zúzott fokhagymával, a fahéjjal, a friss gyömbérrel, a sáfránnyal és a fehér borssal fűszerezzük. Tálaláskor a pulykát pecsenyéstálra fektetjük, a pirított durvára da- rabolt pisztáciával megszórjuk, a citromokat mellérendezzük, a forró mártást külön kínáljuk hozzá.

***

 

puliszkaspulykaSajtos puliszkával töltött pulyka

Hozzávalók:

a töltelékhez:

2 evőkanál vaj. só

30 dkg kukoricadara

1 vöröshagyma

2 evőkanál rozmaringlevél

1 csokor petrezselyem

20 dkg jól olvadó sajt, apró kockákra vágva

a pulykasülthöz:

1 konyhakész bébi pulyka (kb. 3-4 kg),

só, őrölt bors

5 dkg vaj

3 ág rozmaring

Egy evőkanál vajjal és sóval ízesített 1,5 liter vizet felforralunk. A darát beleszórjuk, majd 10 percig állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ezután befedve hagyjuk kihűlni, duzzadni. A maradék vajon a megtisztított, kis kockákra vágott hagymát megfuttatjuk, megsózzuk, és a felaprított zöldfűszereket rászórjuk, végül a sajttal együtt a kihűlt puliszkába keverjük. A pulykát kívül-belül megsózzuk, a borssal fűszerezzük, majd a sajtos puliszkával megtöltjük. Szárnyait alá hajtjuk, lábait konyhai zsineggel összekötjük. Egy tepsibe fektetjük, a pulyka mellét a vajjal megkenegetjük, a rozmaringot mellédobjuk. Egy kevés vizet aláöntve. lefedve legalább egy órán át 180 C –os sütőben sütjük. Ezután a tüzet 150 C-ra mérsékeljük, és a madarat még 3 órán át a levével igyakran meglocsolva ropogósra sütjük. Amikor elkészült, 5-10 percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük: először a szárnyakat kanyarítjuk le, majd először a szárnyakat kanyarít juk le, majd a combokat. A mellet két részletben leemeljük a csontról és csinos szeletekre vágjuk. A benne sült töltelékkel körítve, a sütés közben keletkezett fehérboros, rozmaringos pecsenyelével megöntözve kínáljuk.

***