A Tálaló 2014. október 18-án elhangzott adásának receptjeiE heti adásunk témája a dió, melyet honfoglaló őseink valahonnan a Volga vidékéről hoztak magukkal. Feljegyzések tanúsítják, hogy Árpád korában már jelentős volt a Kárpát medencében a dióligetek száma.
Dióbundás halszelet
Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér 5 dkg durvára tört dió 1-1csokor apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma 1 narancs reszelt héja csipetnyi reszelt szerecsendió 10 dkg vaj 4 nagy szelet halfilé (kb.80 dkg) só, 1 kiskanál őrölt bors 2 evőkanál olaj 1 tojássárgája a tepsi kikenéséhez vaj A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, összemorzsoljuk, majd a durvára tört dióval, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával összekeverjük. A narancs reszelt héjával és csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük. A vajat megolvasztjuk, a keveréket beleszórjuk, és kevergetve néhány perc alatt arany barnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a halat besózzuk (lehetőleg tengeri sóval), megborsozzuk, és a szeleteket bőrős felükkel lefelé forró olajon elősütjük. Ezután szűrőlapáttal óvatosan kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgájával megkenjük, és a diós keveréket rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a hal teljesen átsül, a diós burok pedig ropogós lesz. Párolt zöldséggel tálaljuk. ***
Diós, almás csirke
Hozzávalók: 1 csirke (kb.1,2 kg) só, őrölt bors 8 dkg vaj 1- kiskanál szójamártás 3 dl tejszín 8-10 dkg darált dió 2-3 evőkanál almabor vagy száraz fehérbor 3 alma A csirkét 6-8 darabba vágjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük, és lábasban a fele vajon fehéredésig sütjük. Ezután a szójamártással meglocsoljuk, lefedjük, és időnként megkeverve saját levében kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a darált diót is hozzáadjuk Ezután a borral meglocsoljuk, majd a tejszínt is ráöntjük, és még néhány percig forraljuk. Közben az almákat meghámozzuk, magházukat almafúróval eltávolítjuk. Karikákra vágva a maradék vajon rázogatva kissé megpároljuk. Tálaláskor az almakarikákat tányérra szedjük, a csirkedarabokat ráfektetjük, végül a tejszínes mártással leöntjük. ***
Kakaós kocka csokoládéöntettelHozzávalók: (8 személyre) 3 tojás 10 dkg kristálycukor 10 dkg vaj 2 evőkanál sárgabaracklekvár 2 evőkanál rum 3 evőkanál kakaópor 1 zacskó sütőpor csipetnyi só 25 dkg finomliszt 10 dkg étcsokoládé 10 dkg dió 5 dkg mazsola a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt a csokoládémártáshoz: 15 dkg étcsokoládé 6 dkg cukor 6 dkg vaj A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem meleg vajat. Ezt követően habverővel beledolgozzuk a lekvárt, a rumot, a kakaóport, a sütőport, fél deci vizet, csipetnyi sót és a lisztet. Ezután a darabokra tördelt csokoládét, a durvára vágott diót és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát is hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben175 °C), 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd körülvágjuk, és nagy kockákra szabjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét kis lábosba tördeljük és a cukorral meg a vajjal kis lángon kevergetve, összefőzzük. A süteménykockákat csokoládémártással megkenve, leöntve öntve kínáljuk. *** |