A Tálaló 2014.  október 18-án elhangzott adásának receptjei

E heti adásunk témája a dió, melyet honfoglaló őseink valahonnan a Volga vidékéről  hoztak magukkal. Feljegyzések tanúsítják, hogy Árpád korában már jelentős volt a Kárpát medencében a dióligetek száma.


 

diobundashalDióbundás halszelet

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér

5 dkg durvára tört dió

1-1csokor apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma

1 narancs reszelt héja

csipetnyi reszelt szerecsendió

10 dkg vaj

4 nagy szelet halfilé (kb.80 dkg)

só, 1 kiskanál őrölt bors

2 evőkanál olaj

1 tojássárgája

a tepsi kikenéséhez vaj

A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, összemorzsoljuk, majd a durvára tört dióval, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával összekeverjük. A   narancs reszelt héjával és csipetnyi reszelt szerecsendióval  ízesítjük. A vajat megolvasztjuk, a keveréket beleszórjuk, és kevergetve néhány perc alatt arany barnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a  halat besózzuk (lehetőleg tengeri sóval), megborsozzuk, és a szeleteket bőrős felükkel lefelé forró olajon elősütjük. Ezután szűrőlapáttal óvatosan kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgájával megkenjük, és a diós keveréket  rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a hal teljesen átsül, a diós burok pedig ropogós lesz. Párolt zöldséggel tálaljuk.

***

 

almascsirkeDiós, almás csirke

Hozzávalók:

1 csirke (kb.1,2 kg)

só, őrölt bors

8 dkg vaj

1- kiskanál szójamártás

3 dl tejszín

8-10 dkg darált dió

2-3 evőkanál almabor vagy száraz fehérbor

3 alma

A csirkét 6-8 darabba vágjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük, és lábasban a fele vajon fehéredésig sütjük. Ezután  a szójamártással meglocsoljuk, lefedjük, és időnként megkeverve saját levében kb. 30 perc alatt puhára pároljuk.  Ezután a darált diót is hozzáadjuk Ezután a borral meglocsoljuk, majd a tejszínt is ráöntjük, és még néhány percig forraljuk. Közben az almákat meghámozzuk, magházukat almafúróval eltávolítjuk. Karikákra vágva a maradék vajon rázogatva kissé megpároljuk. Tálaláskor az almakarikákat tányérra szedjük, a  csirkedarabokat ráfektetjük, végül a tejszínes mártással leöntjük.

***

 

kakaoskockaKakaós kocka csokoládéöntettel

Hozzávalók:

(8 személyre)

3 tojás

10 dkg kristálycukor

10 dkg vaj

2 evőkanál sárgabaracklekvár

2 evőkanál rum

3 evőkanál kakaópor

1 zacskó sütőpor

csipetnyi só

25 dkg finomliszt

10 dkg étcsokoládé

10 dkg dió

5 dkg mazsola

a tepsi kikenéséhez:

vaj, liszt

a csokoládémártáshoz:

15 dkg étcsokoládé

6 dkg cukor

6 dkg vaj

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem meleg vajat. Ezt követően habverővel beledolgozzuk a lekvárt, a rumot, a kakaóport, a sütőport, fél deci vizet, csipetnyi sót és a lisztet. Ezután a darabokra tördelt csokoládét, a durvára vágott diót és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát is hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben175 °C), 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd körülvágjuk, és nagy kockákra szabjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét kis lábosba tördeljük és a cukorral meg a vajjal kis lángon kevergetve, összefőzzük. A süteménykockákat csokoládémártással megkenve, leöntve öntve kínáljuk.

***