A Tálaló 2012. szeptember 29-én elhangzott adásának receptjeiVas megyében, ahol a búza a sovány talaj miatt nehezen terem meg, inkább rozsot, árpát, kukoricát, kölest termesztettek a régi gazdák. Különösen kedvelték a kukoricalisztből sok tojással készült édes tésztákat, mert szép sárga színük miatt kukoricalisztből sütött prósza is étvágyerjesztően sárga, s a vasi asszonyok hagyományosan ma is tejföllel és dióval, vagy citromhéjjal és almával, télen aszalt szilvával ízesítik azt. A csirkecomb recepteket a Tálaló egy korábbi adásánál olvashatják.
Vasi diós-kukoricásHozzávalók: 3 dkg élesztő 5 dl tej 2 tojás 10 dkg porcukor só 60 dkg finom kukoricaliszt 2-3 evőkanál zsír a tetejére: tejföl, tojás, kristálycukor, vaníliás cukor, durvára darabolt dió Az élesztőt 2 deci langyos tejben megfuttatjuk. Közben 2 egész tojást a maradék 3 deci tejjel, a porcukorral és csipetnyi sóval összekeverünk, majd a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. Ezután a lisztet beleszitáljuk, a sírt megolvasztjuk, ráöntjük és az egészet sima tésztává dolgozzuk. Egy órán át kelni hagyjuk, majd kizsírozott tepsibe simítjuk. A tetejét tejföllel kevert tojással megkenjük, durvára darabolt dióval és kristálycukorral megszórjuk. Még egyszer kelni hagyjuk, majd hideg sütőbe tolva közepes lánggal megsütjük. Kockákra vágva, vaníliás cukorral megszórva kínáljuk. *** |