A Tálaló 2015. szeptember 19-én elhangzott adásának receptjeiAz árpa, ez az ősi gabona csak hántolva fogyasztható, s ezt a változatát nevezzük árpagyöngynek. A hántolt árpát a köznyelv gersliként is ismeri, mint a sólet s vagy ricset alapanyagát. Kevesen tudják, hogy a klasszikus ludaskása is árpagyönggyel készül. A világnak azon részén, ahol rendszeresen esznek árpát, akár gyöngy, akár liszt formájában, kevés szívbeteg van, tehát a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében biztosan szerepe van. A teljes kiőrlésű árpaliszt a leghatásosabb koleszterincsökkentő.
Árpagyönggyel töltött dagadóHozzávalók: 10 dkg árpagyöngy só egy sertésdagadó (1, 2-1, 4 kg) 20 dkg sertésmáj 20 dkg füstölt tarja 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem 2 evőkanál olaj 1 evőkanál pirospaprika őrölt bors majoranna Az árpagyöngyöt fél liter sós vízben kis lángon fedő alatt megfőzzük, majd lefödve hűlni hagyjuk. Közben a felszúrt dagadó oldalaiból egy keveset levágunk így lesz egyforma széles és formás. Ezt a leeső húst a májjal és a füstölt tarjával ledaráljuk, és a főtt árpagyönggyel összekeverjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk, ezután a felaprított petrezselymet és a majorannát is hozzáadjuk. Fél evőkanál sóval, 1 mokkáskanál őrölt borssal és pirospaprikával fűszerezzük, jól összekeverjük, majd a dagadóba töltjük. A végeit összetűzzük, nehogy a töltelék sütés közben kibújjon. Akár körbe is kötözhetjük, mint a kötözött sonkát szokás. Körös-körül sóval bedörzsöljük, és tepsibe fektetjük. Egy kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és közepes lánggal legalább egy órán át sütjük, majd a fóliát lebontjuk, és a pecsenyét megpirítjuk. ***
Fokhagymás, zöldborsós árpagyöngyHozzávalók: 20 dkg árpagyöngy 1 kiskanál morzsolt majoranna 2 csapott kiskanál só 2-3 gerezd fokhagyma 20 dkg zöldborsó (friss vagy mélyhűtött) 1 csokor petrezselyem 3 evőkanál olaj Ezt a receptet Kisa Judit dietetikustól tanultam, s ajánlom mindenki figyelmébe, mert nagyon egyszerűen elkészíthető finom fogás. Az árpagyöngyöt sóval, majorannával ízesített vízben megfőzzük. A megtisztított fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon a zöldborsóval együtt megfutatjuk. A petrezselymet felaprítjuk, a felét rászórjuk, és addig pároljuk, amíg a zöldborsó megpuhul. Végül a megfőtt árpagyönggyel összekeverjük, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk. ***
Zöldmártásos árpagyöngy párolt zöldségekhez, pecsenyékhezHozzávalók: 10 dkg árpagyöngy 2 tojás 1 kis kígyóuborka 1 csokor metélőhagyma 2 szál újhagyma 2 dl tejföl 1 dl tejszín só, őrölt fehérbors mustár citromlé 2 evőkanál kapribogyó Az árpagyöngyöt beáztatjuk, majd megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és a kígyóuborkával együtt kis kockákra vágjuk. A metélőhagymát felaprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, sóval, őrölt fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük. A kihűlt árpagyöngyöt, és az összes többi hozzávalót belekeverjük. Végül a lecsöpögtetett kapribogyót is beleszórjuk. Legalább fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Héjába főtt burgonyához, párolt sült húsokhoz, zöldségekhez illik. *** |