A Tálaló 2015. szeptember 19-én elhangzott adásának receptjei

Az árpa, ez az ősi gabona csak hántolva fogyasztható, s ezt a változatát nevezzük árpagyöngynek. A hántolt árpát a köznyelv gersliként is ismeri, mint a sólet s vagy ricset alapanyagát. Kevesen tudják, hogy a klasszikus ludaskása is árpagyönggyel készül. A világnak azon részén, ahol rendszeresen esznek árpát, akár gyöngy, akár liszt formájában, kevés szívbeteg van, tehát a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében biztosan szerepe van. A teljes kiőrlésű árpaliszt a leghatásosabb koleszterincsökkentő.


 

arpagyongyostagadoÁrpagyönggyel töltött dagadó

Hozzávalók:

10 dkg árpagyöngy

egy sertésdagadó (1, 2-1, 4 kg)

20 dkg sertésmáj

20 dkg füstölt tarja

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

2 evőkanál olaj

1 evőkanál pirospaprika

őrölt bors

majoranna

Az árpagyöngyöt fél liter sós vízben kis lángon fedő alatt megfőzzük, majd lefödve hűlni hagyjuk. Közben a felszúrt dagadó oldalaiból egy keveset levágunk így lesz egyforma széles és formás. Ezt a leeső húst a májjal és a füstölt tarjával ledaráljuk, és a főtt árpagyönggyel összekeverjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk, ezután a felaprított petrezselymet és a majorannát is hozzáadjuk. Fél evőkanál sóval, 1 mokkáskanál őrölt borssal és pirospaprikával fűszerezzük, jól összekeverjük, majd a dagadóba töltjük. A végeit összetűzzük, nehogy a töltelék sütés közben kibújjon. Akár körbe is kötözhetjük, mint a kötözött sonkát szokás. Körös-körül sóval bedörzsöljük, és tepsibe fektetjük. Egy kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és közepes lánggal legalább egy órán át sütjük, majd a fóliát lebontjuk, és a pecsenyét megpirítjuk.

***

 

zoldborsosarpagyongyFokhagymás, zöldborsós árpagyöngy

Hozzávalók:

20 dkg árpagyöngy

1 kiskanál morzsolt majoranna

2 csapott kiskanál só

2-3 gerezd fokhagyma

20 dkg zöldborsó (friss vagy mélyhűtött)

1 csokor petrezselyem

3 evőkanál olaj

Ezt a receptet Kisa Judit dietetikustól tanultam, s ajánlom mindenki figyelmébe, mert nagyon egyszerűen elkészíthető finom fogás. Az árpagyöngyöt sóval, majorannával ízesített vízben megfőzzük. A megtisztított fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon a zöldborsóval együtt megfutatjuk. A petrezselymet felaprítjuk, a felét rászórjuk, és addig pároljuk, amíg a zöldborsó megpuhul. Végül a megfőtt árpagyönggyel összekeverjük, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

***

 

Zöldmártásos árpagyöngy párolt zöldségekhez, pecsenyékhez

Hozzávalók:

10 dkg árpagyöngy

2 tojás

1 kis kígyóuborka

1 csokor metélőhagyma

2 szál újhagyma

2 dl tejföl

1 dl tejszín

só, őrölt fehérbors

mustár

citromlé

2 evőkanál kapribogyó

Az árpagyöngyöt beáztatjuk, majd megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és a kígyóuborkával együtt kis kockákra vágjuk. A metélőhagymát felaprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, sóval, őrölt fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük. A kihűlt árpagyöngyöt, és az összes többi hozzávalót belekeverjük. Végül a lecsöpögtetett kapribogyót is beleszórjuk. Legalább fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Héjába főtt burgonyához, párolt sült húsokhoz, zöldségekhez illik.

***