A Tálaló 2013. december 8-án elhangzott adásának receptjei

December 13-a Szent Lucia, magyarosan Luca napja, melyhez sok varázslatos, boszorkányos, a fény elmúlásával és újjászületésével kapcsolatos szokás fűződik. A Luca napján elültett búza karácsonyra szépen kizöldül, és nemcsak az asztal dísze, hanem salátáink értékes alkotórésze is lehet.

 


 

boszorkakremBoszorkánykrém

Hozzávalók:

a gesztenyekrémhez:

25 deka mélyhűtött gesztenyepüré

0,5 dl rum

1 dl tejszín

porcukor

az almapüréhez:

1kg alma

10 –15 dkg porcukor

a tetejére:

3 dl tejszín

porcukor

a rétegezéshez:

8 babpiskota

A mélyhűtött gesztenyémasszát hagyjuk felengedni, majd fél deci rumot meg egy deci tejszínt adunk hozzá, és habosra keverjük. Egy kiló almát megmosunk, a magházát kivágjuk, majd tepsibe téve sütőben megsütjük. Amikor langyosra hűlt, a húsát kiskanállal kiszedjük, és egy tojásfehérjével teljesen simára, könnyűre verjük. Az alma édességétől függően 5-10 deka porcukorral édesítjük. Tálaláskor egy üvegtálba, vagy szép kelyhekbe ujjnyi vastagon gesztenyepürét simítunk, arra egy sor almahabot rétegezünk, majd ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart. Három deci tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verünk, s azzal beborítjuk. A rétegek közé félbetört babapiskótát is rakhatunk. Jól lehűtve kínáljuk.

***

 

svedgyomberesmezesSvéd gyömbéres mézes

Hozzávalók:

(kb.60 darabhoz)

10 dkg margarin

2 dl méz•

25 dkg cukor

1 evőkanál őrölt fahéj

1 evőkanál őrölt gyömbér

3 dl tej

1 evőkanál

szódabikarbóna

90 dkg finomliszt

a nyújtáshoz: liszt

a tetejére: tojássárgája

A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket egy lábosban összekeverjük és felmelegítjük. A tejjel felengedjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. Ezután a szódabikarbónát a liszttel elvegyítjük, majd a mézes keverékkel összedolgozzuk. Az így kapott tésztát legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Másnap liszttel behintett deszkán 3-4 milliméter vékonyra nyújtjuk, és éles késsel vagy kiszúróval figurákat vágunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé rakosgatjuk, és 180 C fok-os sütőben (légkeveréses sütőben 165 C fok) megsütjük. Még melegen a simára vert tojássárgájával megkenjük, hogy a teteje szép fényes legyen. A figurákat néhány szem tisztított mandulaszemmel is díszíthetjük.

***

 

ceklasalatacsiramajonezzelCékla csíramajonézzel

Hozzávalók:

4 nagyobbacska cékla

a mártáshoz:

2 főtt tojás sárgája

őrölt fehér bors

mustár

citromlé

porcukor

2 dl tejföl

10 dkg búzacsíra

A céklát enyhén sós vízben puhára fõzzük, majd levében hagyjuk kihűlni. Ezután meghámozzuk, felszeleteljük, és vékony csíkokra vágjuk A majonézhez a tojások sárgáját villával összetörjük, egy kevés sóval, borssal, mustárral, citromlével és porcukorral ízlésünk szerint ízesítjük, majd a tejföllel krémesre keverjük. Végül a csíra háromnegyed részével együtt turmixoljuk. Tálaláskor a céklacsíkokat salátalevélre halmozzuk, és a csíramajonézzel meglocsoljuk. A maradék búzacsírát a tetejére szórjuk.

***