A FÖRTELMES LÖTTY KARRIERJE

worcestershireSokan csak a Bloody Mary ízesítésére használják, néhányan a hamburgerükre locsolják, pedig a brit konyhaművészet e remeke többet érdemel. Italokat. unalmas leveseket, párolt húsokat tesz ízletesebbé, de a rostonsülteket, baromfipecsenyét és a halakat is élvezetesebbé varázsolja.

Története az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor Sir Marcus Sandys Bengália kormányzója hajóra szállt, hogy visszatérjen Angliába, poggyászában egy indiai mártás receptjével. A Severn folyón utazva partra szállt Worcesterben és bekopogtatott a helyi patikushoz elkészítetni az aromás folyadékot. John Wheeley Lea és William Perrins pontosan követték az utasításokat, és förtelmes ízű löttyöt sikerült előállítaniuk. Átadták megrendelőnek, de egy kis hordócskával megtartottak maguknak. Elhelyezték a pincében és nyomban megfeledkeztek róla.

Mire legközelebb a kezükbe akadt a sötétbarna mártás beérett. A harmonikusan aromás ízesítőt palackozták és piacra dobták. Először Angliában és Európában igyekeztek népszerűsíteni a Lea & Perrins néven hirdetett Worcestershire szószt. Ezért a hajóutakon szolgáló pincéreket megbízták azzal, hogy ezt a mártást kínálják a vendégeknek. Az ötlet beváIt. Ezután minden utas legalább egy karcsú palack Worcestershire-t szeretett volna hazavinni az útról... így az indiai "kotyvalék" hamarosan a világ százharminc országában lett keresett cikk, és ma már Worcesteren kívül az Amerikai Egyesült Államokban is gyártják.

Noha címkéjén a jó üzletet csináló patikusok neve olvasható Sir Marcus Sandysé helyett - akinek a receptet köszönhetjük -, de akárhogyan történt, ne felejtsük el fölrázni a kicsiny palackot, mielőtt használjuk.

(Magyar Konyha 1995)