A Tálaló 2013. augusztus 24-én elhangzott adásának a receptjei

A tojásgyümölcs és törökparadicsom névre is hallgató tojásdad padlizsán akkor a legjobb, ha lila héja sima és feszes, kocsánya pedig élénkzöld. Jellegzetes ízű, néha kissé kesernyés, amit semlegesíthetünk, ha felszeletelve enyhén megsózzuk, és szűrőkanálba téve lecsöpögtetjük. Rántva, pirítva, párolva egyaránt elkészíthető, de különleges uzsonnakrém is keverhető belőle. Ehhez héjában kell megsütni – legjobb parázson, ahogy Erdélyben teszik – majd puha belsejét kikaparva olajjal, fűszerekkel különbözőképp ízesíteni.

 


 

mozzarellasuborkaspadlizsannalMozzarellás uborka padlizsánpürével

Hozzávalók:

2 kis padlizsán

2 evőkanál citromlé

1 gerezd fokhagyma

1 kígyóuborka

20 dkg salátának való mozzarella

őrölt bors

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál borecet

1 paradicsom

1 csokor friss bazsalikom

A padlizsánokat sütőben vagy a tűzhelyen, vaslapon héjastól megsütjük, majd ha kihűltek, héját lehúzzuk. Puha belsejét villával összetörjük. Sóval, citromlével, átpréselt fokhagymával ízesítjük, majd habosra keverjük (robotgéppel a leggyorsabb). Az uborkát megmossuk, és kissé ferdén, 3 milliméter vastagon felszeleteljük. A mozzarellából ugyanannyi vékony szeletet vágunk, és minden uborkára fektetünk egyet-egyet. Leheletnyit megsózzuk, egy-két csöpp olívaolajjal és borecettel meglocsoljuk. Tetejére kiskanálnyi fűszeres padlizsánpürét halmozunk frissen, őrölt borssal meghintjük Vékony paradicsomszelettel és bazsalikomlevéllel díszítjük. Behűtve kínáljuk. Finom, könnyű előétel vagy vendégváró falat.

***

 

racosmusszakaRácos musszaka

Hozzávaló:

50 dkg burgonya

3 közepes padlizsán

1 vöröshagyma

4 evőkanál olaj

3 gerezd fokhagyma

30 dkg darált sertéshús

só, őrölt bors

2-2 zöldpaprika és paradicsom

a tetejére:

3 dl tejföl

2 tojássárgája

A burgonyát hájában feltesszük főni. A padlizsánt héjastul felszeleteljük, besózzuk, és állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és 2 evőkanál olajon, megfuttatjuk. Az összezúzott fokhagymát rádobjuk, majd egy perc múlva a darált húst is hozzáadjuk, és fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. A padlizsánszeletekről a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk, majd nagyon kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. A főtt burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk és egy kiolajozott tepsi aljára rakjuk. Sült padlizsánszeletekkel befedjük, a fűszeres darált húst rásimítjuk. A paprikát és a paradicsomot szép karikákra szeljük, és a maradék padlizsánszeletekkel felváltva a hús tetejére rakjuk, úgy hogy ferdén fedjék egymást. A tojások sárgáját a tejfölben simára keverjük, és ezzel meglocsoljuk. Forró sütőben 40 percig sütjük; és legalább egy fél órát állni hagyjuk, de az sem baj, ha hosszabb ideig, hogy az ízei jól összeérjenek.

***

 

padizsanostesztaOlasz padlizsános tészta

Hozzávalók:

25 dkg olasz tészta

l-1 nagy piros, sárga és zöld húsú paprika

2 zsenge padlizsán (kb. 30 dkg)

5-6 evőkanál olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

fél mokkáskanál őrölt fekete bor

2-3 ágacska friss kakukkfű

2 evőkanál lecsöpögtetett konzerv kapribogyó

A tésztát a szokásos módon, lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. Közben a paprikákat kicsumázzuk, a padlizsánok végét levágjuk, és az így előkészített zöldségeket apróra vágjuk. Együtt a megforrósított olajra dobjuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és kevergetve 4-5 percig pirítjuk. Ezután kissé megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott kakukkfüvet és a kapribogyót hozzáadjuk. Végül a tésztát beleforgatjuk, és már tálaljuk is. Reszelt sajttal megszórva még gazdagabb.

***