A Tálaló 2016. augusztus 13-án elhangzott adásának receptjeiLegendásan rétesevő nép vagyunk mi magyarok. Szeretjük az almástói a túrósig minden változatát. Körtével, szőlővel és kókuszos sárgarépával töltöttekről azonban aligha hallottunk. Nem csoda, mert a receptek Svájcból származnak, de kipróbálásra méltóak. Ha valaki hagyományos rétestésztából készíti, akkor a szokásosnál kissé vastagabbra húzhatja a "szaftosabb"gyümölcsös töltelékekhez. Azért, hogy értékes tartalma sülés közben nehogy kifolyjon, felgöngyölés előtt a tészta széleit jobbról-balról hajtsuk a töltelékre. Az összetekeréshez nemcsak nedves konyharuhát, hanem sütőpapírt is használhatunk.
Szőlős rétesHozzávalók: 2 csomag (4 lapos) réteslap a töltelékhez: 2 tojás 7-8 dkg cukor 30 dkg natúr krémsajt (legjobb a mascarpone) 20 dkg darált babapiskóta 60 dkg nagy szemű, lehetőleg magtalan piros szőlő néhány evőkanál olaj zsemlemorzsa a tetejére: porcukor A tojást a cukorral habosra keverjük, először a krémsajtot majd a piskótamorzsát hozzá adjuk. A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk (ha kell, ki is magozzuk), és a krémsajtos masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A szőlős massza felét egyenletesen rákenjük, majd feltekerjük, akár a bejglit szokás. Olajjal megkent tepsibe fektetjük. A másik rúd rétest ugyanígy készítjük el. Előmelegített sütőben. a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180 °C) 35 percig sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük. *** Körtés mákos túrós rétesHozzávalók: 1 tojás 10 dkg cukor 60 dkg tehéntúró 7-8 dkg darált mák 5 dkg búzadara 4 körte 1 citrom reszelt héja és leve 2 csomag (4 lapos) réteslap néhány evőkanál olaj zsemlemorzsa a tetejére: 15 dkg porcukor 3 evőkanál citromlé 2 evőkanál mák (nem darált) A tojást a cukorral habosra keverjük, és az áttört túrót, a mákot meg a darát is hozzáadjuk. A körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kockákra vágjuk, majd a citrom héjával meg levével együtt a túrós mákba keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és feltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük. A tetejére való mázhoz a cukrot a citromlével addig keverjük, amíg teljesen föl nem oldódik. A kihűlt rétesre kenjük, majd rászórjuk a mákot. ***
Sárgarépás kókuszos rétesHozzávalók: 2 csomag (4 lapos) réteslap a töltelékhez: 10 dkg aszalt sárgabarack vagy nagyszemű mazsola 2 tojás 10 dkg méz 15 dkg tehéntúró 1 citrom reszelt héja 40 dkg sárgarépa 15 dkg kókuszreszelék néhány evőkanál olaj zsemlemorzsa a tetejére: kókusz reszelék Az aszalt barackot vagy a mazsolát kb. 30 percre forró vízbe áztatjuk. A tojást a mézzel jól elkeverjük, az áttört túrót meg a reszelt citromhéjat hozzáadjuk. A répát megtisztítjuk, lereszeljük, és a kókusszal meg a kissé fölaprított barackkal együtt a túrós masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és föltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, a másik rúd rétest ugyanígy készítjük el, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük. *** |