A Tálaló 2016. augusztus 13-án elhangzott adásának receptjei

Legendásan rétesevő nép vagyunk mi magyarok. Szeretjük az almástói a túrósig minden változatát. Körtével, szőlővel és kókuszos sárgarépával töltöttekről azonban aligha hallottunk. Nem csoda, mert a receptek Svájcból származnak, de kipróbálásra méltóak. Ha valaki hagyományos rétestésztából készíti, akkor a szokásosnál kissé vastagabbra húzhatja a "szaftosabb"gyümölcsös töltelékekhez. Azért, hogy értékes tartalma sülés közben nehogy kifolyjon, felgöngyölés előtt a tészta széleit jobbról-balról hajtsuk a töltelékre. Az összetekeréshez nemcsak nedves konyharuhát, hanem sütőpapírt is használhatunk.

 


 

szolosretesSzőlős rétes

Hozzávalók:

2 csomag (4 lapos) réteslap

a töltelékhez:

2 tojás

7-8 dkg cukor

30 dkg natúr krémsajt (legjobb a mascarpone)

20 dkg darált babapiskóta

60 dkg nagy szemű, lehetőleg magtalan piros szőlő

néhány evőkanál olaj

zsemlemorzsa

a tetejére:

porcukor

A tojást a cukorral habosra keverjük, először a krémsajtot majd a piskótamorzsát hozzá adjuk. A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk (ha kell, ki is magozzuk), és a krémsajtos masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A szőlős massza felét egyenletesen rákenjük, majd feltekerjük, akár a bejglit szokás. Olajjal megkent tepsibe fektetjük. A másik rúd rétest ugyanígy készítjük el. Előmelegített sütőben. a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180 °C) 35 percig sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.

***

Körtés mákos túrós rétes

Hozzávalók:

1 tojás

10 dkg cukor

60 dkg tehéntúró

7-8 dkg darált mák

5 dkg búzadara

4 körte

1 citrom reszelt héja és leve

2 csomag (4 lapos) réteslap

néhány evőkanál olaj

zsemlemorzsa

a tetejére:

15 dkg porcukor

3 evőkanál citromlé

2 evőkanál mák (nem darált)

A tojást a cukorral habosra keverjük, és az áttört túrót, a mákot meg a darát is hozzáadjuk. A körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kockákra vágjuk, majd a citrom héjával meg levével együtt a túrós mákba keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és feltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük. A tetejére való mázhoz a cukrot a citromlével addig keverjük, amíg teljesen föl nem oldódik. A kihűlt rétesre kenjük, majd rászórjuk a mákot.

***

 

Sárgarépás kókuszos rétes

Hozzávalók:

2 csomag (4 lapos) réteslap

a töltelékhez:

10 dkg aszalt sárgabarack vagy nagyszemű mazsola

2 tojás

10 dkg méz

15 dkg tehéntúró

1 citrom reszelt héja

40 dkg sárgarépa

15 dkg kókuszreszelék

néhány evőkanál olaj

zsemlemorzsa

a tetejére:

kókusz reszelék

Az aszalt barackot vagy a mazsolát kb. 30 percre forró vízbe áztatjuk. A tojást a mézzel jól elkeverjük, az áttört túrót meg a reszelt citromhéjat hozzáadjuk. A répát megtisztítjuk, lereszeljük, és a kókusszal meg a kissé fölaprított barackkal együtt a túrós masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és föltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, a másik rúd rétest ugyanígy készítjük el, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük.

***