Töltve jó cukkinik

Laktató nyári fogás a töltött cukkini, ráadásul sokféleképp ízesíthető, s nem kíván külön köretet. A hagyománytisztelők magyarosan, a mediterrán konyha kedvelői kakukkfűvel, oregánóval ízesítve, a vegetáriánusok hús nélkül, erősebben fűszerezett rizzsel tölthetik. Gyakorlati tanács: jó előre süssük meg, hogy tálalásig legyen ideje a töltelék ízeinek összeérni.

 

husostoltottcukkini Húsos töltött cukkini

Hozzávalók:

80 dkg cukkini (4 kisebb vagy 2 nagyobb)

a töltelékhez:

25 dkg darált sertéshús

1 zsemle

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tojás

2 evőkanál

olaj

diónyi vaj

só, őrölt bors

a tál kikenéséhez: olaj

a tetejére:

tejföl, tojás, reszelt sajt

A cukkíniket - miután a két végét levágtuk - hosszában kettéhasítjuk. A belsejét kiskanállal vagy karalábévájóval kiszedjük, de úgy, hogy a héjukon mindig maradjon némi cukkínihús is. A kivájt belső részt a töltelékhez használjuk fel. (Az arasznyi kis cukkínikat úgy tölthetjük meg, hogy miután a végüket levágtuk, a belsejüket almafúróval kivájjuk, és a tölteléket az üregbe nyomjuk.) A töltelékhez a megtisztított, apróra vágott vagy megreszelt vöröshagymát az olajban megfuttatjuk, és a szétnyomott fokhagymát meg a darált húst hozzáadjuk. Élénk tűzön, állandóan kevergetve megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. A vízben megáztatott, majd kifacsart és összemorzsolt zsemlével meg a tojással jól összedolgozzuk, és a cukkínibelsőt is hozzáadjuk. A kivájt cukkínik üregébe púpozzuk, a vajat a tetejére morzsoljuk, majd ezeket egy kiolajozott tűzálló tálba vagy tepsibe egymásmellé fektetjük. Alufóliával letakarva forró sütőbe toljuk, és közepes lánggal puhára pároljuk. Végül a fóliát lebontjuk, tetejét tojásos tejföllel megkenjük, reszelt sajttal meg szórjuk, és megpirítjuk.

***

magyarostoltottcukkini2Magyaros töltött cukkini

Hozzávalók:

80 dkg cukkíni (1- 2 nagyobb)

a töltelékhez:

10 dkg rizs

1 kis fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

pirospaprika

2 zöldpaprika

2 paradicsom

30 dkg darált sertéshús

só, őrölt bors

a tál kikenéséhez: olaj

a tetejére:

zöldpaprika, paradicsom, tejföl

A rizst sós vízben feltesszük főni. Közben cukkíniket 6-7 centi vastag karikára vágjuk. Mindegyik belsejét kiskanállal vagy karalábévájóval kivágjuk úgy, hogy az alján maradjon egy réteg, hogy tölthető legyen. A kivájt belső részt a töltelékhez majd felhasználjuk. A töltelékhez a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát az olajban megfuttatjuk, majd a felkarikázott zöldpaprikával összesütjük, a pirospaprikával megszórjuk, és a paradicsomot beledaraboljuk. Néhány percnyi együttpirítás után a darált húst is hozzáadjuk. Megsózzuk és megborsozzuk. A főtt rizzsel összedolgozzuk, és a kivájt cukkínibelső felét is hozzáadjuk. Az így összeállított tölteléket akár egy kicsit csípősre is ízesíthetjük, majd cukkínikarikák üregébe púpozzuk. Ezeket egy kiolajozott tűzálló tálba vagy tepsibe egymásmellé állítjuk, és a megmaradt cukkinibelsőt köré szórjuk. Zöldpaprikát és paradicsomot karikázunk a tetejükre és tejföllel meglocsoljuk.  Alufóliával letakarva forró sütőbe toljuk, és közepes lánggal puhára pároljuk. Végül a fóliát lebontjuk, és a tetejét megpirítjuk.

***