Töltve jó cukkinikLaktató nyári fogás a töltött cukkini, ráadásul sokféleképp ízesíthető, s nem kíván külön köretet. A hagyománytisztelők magyarosan, a mediterrán konyha kedvelői kakukkfűvel, oregánóval ízesítve, a vegetáriánusok hús nélkül, erősebben fűszerezett rizzsel tölthetik. Gyakorlati tanács: jó előre süssük meg, hogy tálalásig legyen ideje a töltelék ízeinek összeérni.
Húsos töltött cukkiniHozzávalók: 80 dkg cukkini (4 kisebb vagy 2 nagyobb)
a töltelékhez: 25 dkg darált sertéshús 1 zsemle 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 tojás 2 evőkanál olaj diónyi vaj só, őrölt bors
a tál kikenéséhez: olaj
a tetejére: tejföl, tojás, reszelt sajt A cukkíniket - miután a két végét levágtuk - hosszában kettéhasítjuk. A belsejét kiskanállal vagy karalábévájóval kiszedjük, de úgy, hogy a héjukon mindig maradjon némi cukkínihús is. A kivájt belső részt a töltelékhez használjuk fel. (Az arasznyi kis cukkínikat úgy tölthetjük meg, hogy miután a végüket levágtuk, a belsejüket almafúróval kivájjuk, és a tölteléket az üregbe nyomjuk.) A töltelékhez a megtisztított, apróra vágott vagy megreszelt vöröshagymát az olajban megfuttatjuk, és a szétnyomott fokhagymát meg a darált húst hozzáadjuk. Élénk tűzön, állandóan kevergetve megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. A vízben megáztatott, majd kifacsart és összemorzsolt zsemlével meg a tojással jól összedolgozzuk, és a cukkínibelsőt is hozzáadjuk. A kivájt cukkínik üregébe púpozzuk, a vajat a tetejére morzsoljuk, majd ezeket egy kiolajozott tűzálló tálba vagy tepsibe egymásmellé fektetjük. Alufóliával letakarva forró sütőbe toljuk, és közepes lánggal puhára pároljuk. Végül a fóliát lebontjuk, tetejét tojásos tejföllel megkenjük, reszelt sajttal meg szórjuk, és megpirítjuk. *** Magyaros töltött cukkiniHozzávalók: 80 dkg cukkíni (1- 2 nagyobb)
a töltelékhez: 10 dkg rizs 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olaj pirospaprika 2 zöldpaprika 2 paradicsom 30 dkg darált sertéshús só, őrölt bors
a tál kikenéséhez: olaj
a tetejére: zöldpaprika, paradicsom, tejföl A rizst sós vízben feltesszük főni. Közben cukkíniket 6-7 centi vastag karikára vágjuk. Mindegyik belsejét kiskanállal vagy karalábévájóval kivágjuk úgy, hogy az alján maradjon egy réteg, hogy tölthető legyen. A kivájt belső részt a töltelékhez majd felhasználjuk. A töltelékhez a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát az olajban megfuttatjuk, majd a felkarikázott zöldpaprikával összesütjük, a pirospaprikával megszórjuk, és a paradicsomot beledaraboljuk. Néhány percnyi együttpirítás után a darált húst is hozzáadjuk. Megsózzuk és megborsozzuk. A főtt rizzsel összedolgozzuk, és a kivájt cukkínibelső felét is hozzáadjuk. Az így összeállított tölteléket akár egy kicsit csípősre is ízesíthetjük, majd cukkínikarikák üregébe púpozzuk. Ezeket egy kiolajozott tűzálló tálba vagy tepsibe egymásmellé állítjuk, és a megmaradt cukkinibelsőt köré szórjuk. Zöldpaprikát és paradicsomot karikázunk a tetejükre és tejföllel meglocsoljuk. Alufóliával letakarva forró sütőbe toljuk, és közepes lánggal puhára pároljuk. Végül a fóliát lebontjuk, és a tetejét megpirítjuk. *** |