ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: ŐSZIBARACK

oszibarackŐszibarackból befőzéshez a sárgabélű az alkalmasabb, abból is a magvaváló. Kevésbé kényes, mint lédús, hamvas, fehér testvére. Megmosás után a szemeket először vágjuk ketté, csak azután hámozzuk meg.

Mindig legyen a kezünk ügyében citromos víz, és azonnal tegyük bele a barackot, különben megbarnul. Azt úgy sem tudjuk elkerülni, hogy színe a befőzés során kissé megsötétedjen, ezért is jobb a sárga fajtát választani, étvágygerjesztőbb marad akár dzsemet, akár befőttet készítünk belőle.

 

Rumos őszibarack mézzel

Minden kiló gyümölcshöz 1 deci mézet és fél deci rumot veszünk, amit annyi vízzel keverünk össze, hogy majd a kimagozott, üvegekbe rakott őszibarackot ellepje  (ezt előre ajánlatos kimérni.) Felforraljuk, és azon forrón a gyümölcsre öntjük. Előtte állítsuk az üvegeket meleg vízzel feltöltött tepsibe, vagy tűzálló tálba, nehogy a forró sziruptól elrepedjenek. Azonnal lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni, utána a kamrába a végleges helyükre állíthatjuk. Ilyen módon bármilyen kimagozott, meghámozott idény gyümölcsöt, például sárgabarackot, ringlót, magvaváló szilvát, áfonyát és szedret is eltehetünk.

***

 

uvegbenoszibarackEgyszerű őszibarackbefőtt

Befőtthöz keményebb, nagy szemű barackot válasszunk. Szemenként megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, citromos vízbe rakjuk. Ha egy üvegre valónyi elkészült, azonnal üvegekbe rétegezzük, úgy, hogy minden második sor barackot 2 evőkanál kristálycukorral megszórunk. A tetejére 2-3 szem szegfűszeget és körömnyi fahéjat dobunk, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Az őszibarack kényes gyümölcs, így mindenképp szórjunk a tetejére egy csipetnyi tartósítószert. Vízfürdőben a forrástól számított 20 percig gőzöljük, majd ebben a lében hagyjuk kihűlni.

***

Ropogós őszibarackbefőtt

Az őszibarackot meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk és citromsavas vízbe dobjuk, amelyhez 5 liter vízben 5 deka citromsavat oldunk fel, nehogy a gyümölcs megbarnuljon. Amikor az összes barackot meghámoztuk, üvegekbe rakjuk és sziruppal leöntjük. A sziruphoz 5 liter vízben 1,5 kiló kristálycukrot, 1-1 csapott mokkáskanál borkénport és 3 kiskanál citromsavat feloldunk, de nem forraljuk fel, hanem hidegen addig keverjük, amíg a cukor elolvad. A sziruppal leöntött őszibarackos üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, és a befőttet vízfürdőben vagy sütőben csírátlanítjuk. Tartósítószert csak akkor használjunk, ha nagy üvegekbe rakjuk, és a feltételezetően a felbontott befőtt egy alkalommal nem fogy el.

***

oszibarack3Sárgadinnyés őszibarackíz

Egy kiló őszibarackot leforrázunk, a héját lehúzzuk, majd a szemeket kimagvaljuk és elnegyedeljük. Kb. 60 deka sárgadinnyét meghámozunk, magos belsejét kikaparjuk, majd húsát felkockázzuk. A barackkal együtt egy fazékban 70 deka cukorral összekeverjük, azután addig hagyjuk állni, míg a cukor elolvad. Ekkor tűzre rakjuk, és kevergetve a forrástól számított 15 percig főzzük, utána áttörjük, majd újabb 15 percig főzzük. A tűzről levéve fél deci rummal vagy barackpálinkával ízesítjük, azon forrón üvegekbe merjük, végül szorosan lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Az alkohol miatt tartósítószer nem kell bele. Ha alkohol nélkül készítjük - például gyerekeknek -, akkor a befőtt tetejére két réteg celofán közé csipetnyi tartósítószert szórunk.

***