Kiskertemben ehető zöldségvirágok
Létezik olyan zöldség, aminek nem csak a termése, hanem a virágja is ehető, például a cukkinié. Nagy cukkini rajongó létemre, nem is tudom melyiket kedvelem jobban: gyönyörű napsárga virágjait, melyek egész nyáron nyílnak, s szinte virágoskertté varázsolják a zöldségest, vagy zsenge termését, ami folyamatosan ellátja főznivalóval a családot.
Cukkini receptekből már évekkel ezelőtt összegyűjtöttem egy könyvecskére valót, 33 cukkini recept címmel, még kapható belőle néhány példány. Ebből válogattam most recepteket.
Cukkini és virágja párizsi tésztában
Hozzávalók:
80 dkg cukkini és néhány virág
a tésztához:
1 tojás
2-3 dl tej
só
a sütéshez:
olaj
A cukkíniket ferdén vágjuk fel, hogy minél nagyobb, ovális karikákat kapjunk. Zsenge, de ne túl kicsi példányokat válasszunk, hogy ne kelljen meghámozni. A tojást a sóval meg a tej felével habverővel simára keverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet, és még annyi tejet öntünk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. A cukkini szeleteket és a megmosott lecsöpögtetett virágokat száruknál fogva először lisztbe forgatjuk, majd ebbe a tésztába mártjuk és bő forró olajban ropogósra sütjük.
*** |