A TÁLALÓBAN MÁNGOLD

mangoldSzármazását tekintve a mangold a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert, az ún.levélmángold. amelynek inkább a levelei fejlődnek nagyra, a levélnyelek vékonyabbak, és a szármángold, amelynek erőteljes levélnyelei gyakran a tíz centi szélességet is elérik.

Erényei közé csekély energiatartalma (10 dkg főtt mángold mindössze 23 kcal/970 kJ) és rendkívül gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma tartozik. Ez a mennyiség egy felnőtt ember egész napi C- vitamin-szükségletét, káliumigényének egyharmadát, kalcium- és magnéziumigényének pedig a negyedét fedezi.

Az Inforádióban elhangzott receptjeinket a Tálaló menűpontra kattintva olvashatják. További receptek a 33 mángold recept című könyvünkben találhatóak, mely kiadványunk a Könyvek menűpont alatt megrendelhető.