A Tálaló 2016. július 23-án elhangzott adásának receptjeiA mángold származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert, az ún. levélmángold amelynek inkább a levelei fejlődnek nagyra, a levélnyelek vékonyabbak, és a szármángold, amelynek erőteljes levélnyelei gyakran a tíz centi szélességet is elérik. Erényei közé csekély energiatartalma (10 dkg főtt mángold mindössze 23 kcal/970 kJ) és rendkívül gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma tartozik. Ez a mennyiség egy felnőtt ember egész napi C- vitamin-szükségletét, káliumigényének egyharmadát, kalcium- és magnéziumigényének pedig a negyedét fedezi.
Hamis spárgalevesHozzávalók: 1 csirkeaprólék 50 dkg mángold szára (a levelet máshoz használjuk fel) diónyi vaj 1 evőkanál liszt 1 dl tejföl 1 tojássárgája 1 mokkáskanál cukor só 1 csokor petrezselyem A csirkeaprólékot megtisztítjuk, földaraboljuk, és 1,2 liter sós vízben feltesszük főni. A mángoldszárakat levágjuk, a vastagabb részeit még a levelekből is kimetsszük. Külső hártyáját lehántjuk. majd a szárakat körömnyi nagyságúra daraboljuk. A már majdnem puha aprólékhoz adjuk, leheletnyit megcukrozzuk, és együtt teljesen puhára főzzük. A lisztet a vajon világosra pirítjuk, levest besűrítjük vele. Ha kell, utánasózzuk, és még egyszer felforraljuk. Egy levesestálban a tojássárgáját tejföllel simára dolgozzuk, és állandóan kevergetve a forró levest rászűrjük. Az apróra vágott petrezselyemmel meghintve adjuk az asztalra. Az íze a spárgaleveséhez megszólalásig hasonlít. (Ha mélyhűtött mángoldszárat veszünk hozzá, akkor azt a teljesen megpuhult aprólékhoz adjuk, hiszen az már elő van főzve, így néhány perc alatt elkészül.) ***
Sonkás mángoldHozzávalók: 70 dkg zsenge mángold 1 kiskanál só 1 kiskanál szódabikarbóna 5 dkg húsos füstölt szalonna (ún.sliced bacon) 20 dkg főtt, füstölt sonka 1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors 1 dl száraz fehérbor Ehhez a fogáshoz olyan zsenge mángoldleveleket válasszunk, melyeknek még gyenge, vékonyka levélnyele van, mert ezekkel együtt használjuk fel. A mángoldot többször váltott vízben megmossuk, majd lobogva forró sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd két-három vágással kisebb darabokra metéljük. A szalonnát közben apró kockákra vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk, majd a kissé nagyobb kockákra darabolt sonkát is rádobjuk, és együtt még 2 percig pirítjuk. Ezután a mángoldot is hozzáadjuk, és összekeverjük. Óvatosan megsózzuk, mert a szalonna és a sonka is sós. Borssal fűszerezzük, a bort aláöntjük, és a serpenyőt rázogatva további 5 percig sütjük, pirítjuk. Aki szereti, néhány darabolt paradicsomot is adhat hozzá, és tálaláskor még reszelt sajttal is megszórhatja. Friss, ropogóskenyeret kínálunk hozzá. *** MangoldlepényHozzávalók: a tésztához 15 dkg finomliszt 15 dkg tehéntúró 10 dkg vaj csipetnyi só a töltelékhez: 15 dkg húsos, füstölt szalonna 50 dkg mángold levele (a szárát máshoz használjuk fel) 15 dkg gomba diónyi vaj őrölt bors, só a tészta kinyújtásához: liszt a tetejére 3-4 tojás 3 evőkanál tejföl vagy tejszín só A tésztához valókat gyorsan összedolgozzuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ez után meglisztezett deszkán akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy kerek tortaformát kibélelhessünk vele úgy, hogy még kétujjnyi pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, és a hűtőszekrénybe addig visszatesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. Ehhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, és a megtisztított, vékonyan felszeletelt gombát hozzáadjuk. A mángoldleveleket, miután a szárukat már levágtuk, többször váltott vízben alaposan megmossuk, jól lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. A szalonnás gombával összekeverjük, megborsozzuk és óvatosan megsózzuk, mert a szalonna is sós. Lefödve kb. 10 percig pároljuk, majd a zsírjára sütjük, és a tésztára simítjuk. A tejföllel vagy a tejszínnel simára kevert, enyhén megsózott tojást a tetejére öntjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30percig sütjük. Azon forrón tálaljuk. *** |