Kiskertemben csalódtam a korianderben

korianderlevelKoriandert idén először próbálkoztam magról vetni. Annyit ajánlják a külföldi receptekben, hogy petrezselyem helyett ezzel ízesítsük ételeinket, hogy gondoltam kipróbálom. Hamar kibújt és valóban a petrezselyemre megszólalásig hasonlító szép, üde zöld leveleket bontott. A vasárnapi spárgalevesbe már boldogan bele is szórtam. Bárcsak ne tettem volna! Idegen, szokatlan ízű lett, s bár legyűrtük, a leves így senkinek sem nem ízlett.  Utánanéztem, s igencsak meglepődtem, az okán.

A következőket olvastam ugyanis a több leírásban is róla

…a növény görög neve: "koriannon" a "köris" poloska szóból származik, minden bizonnyal a még zöld levelek sajátságos illata miatt. A latin "coriandrum" elnevezés valamennyi nyugat-európai nyelvben fennmaradt.

…fűszerként megszárított sárgás-barnás magjait hasznosítjuk; Ázsiában és a dél-amerikai országokban a friss leveleket is fogyasztják, a mi szélességi fokunkon ez azonban ismeretlen felhasználási mód, de nem is lenne túlságosan népszerű a poloska szagára emlékeztető kellemetlen szaga miatt.

... egyik legszebb és legkülönlegesebb fűszernövényünk. Középmagas, ritkás bokra és tőlevélrózsás, majd szárnyas és sallangos, heterofíliás levélzete van. Rendkívül finom megjelenésű, szépségét növelik apró, lilás rózsaszínű ernyőkben álló virágai. Különlegessége, hogy a növény maga poloskaszagú, termése viszont illatos és ősidők óta kedvelt, hasznos, aromás fűszer és gyógyszer.

..Európában a rómaiak honosították meg, akik köménnyel, ecettel és korianderrel dörzsölték be a tartósítandó húsokat. Zöldjét a petrezselyemhez hasonlóan lehet felhasználni

Hát ez az, amit tapasztalataim szerint nem ajánlok. Maradjunk a markáns illatú termés mellett, ami a magyar konyhában is jól bevált.