A Tálaló 2015. június 20-án elhangzott adásának receptjei

A sárgabarackot csak frissen, szezonja idején, koranyáron és nyár derekán vásároljuk. Illata, zamata, édes íze csak a teljesen érett gyümölcsben érvényesül. Viszont gyorsan megromlik, tehát azonnal fel kell használni. Sok immunrendszert erősítő karotint (az A-vitamin provitaminja) tartalmaz, amely az érés folyamán keletkezik és halmozódik fel a gyümölcsben. Három sárgabarackban 2500 NE (nemzetközi egységnyi) A-vitamin található, amely a felnőtt szervezet napi szükségletének a fele.

 


 

edessavanyusargabarack

Édes savanyú sárgabarack sültekhez

Hozzávalók:

60 dkg szép, ép szemű sárgabarack

2dl vörösborecet

0,5 dl balzsamecet

1 dl szárazvörösbor

1 darabka fahéj

3 evőkanál barnacukor

néhány csepp Tabasco-mártás

A sárgabarackot megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk. A vörösborecetet, a balzsamecetet és a vörösbort egy lábasba öntjük, a fahéjat és a cukrot hozzáadjuk, majd felforraljuk. A barackot beledobjuk. és 10 percig kíméletesen főzzük. Ezután leheletnyit megsózzuk, a Tabaco-mártással enyhén csípősre ízesítjük. Pulyka-, sertés- vagy báránysülthöz köretként kínáljuk. A hússzeleteket kissé kiverjük, besózzuk, lisztbe forgatjuk, majd az olajon megsütjük úgy, hogy az elején lefedjük, majd ha az alja már színt kapott. a húst megfordítjuk. és a sütést-párolást fedő nélkül fejezzük be.  Tálaláskor az édes savanyú barackot szűrőkanállal a pecsenye mellé szedjük, levével pedig megöntözzük a húst.

***

 

sargabarackospilafSárgabarackos piláf

Hozzávalók:

60 dkg csirke- vagy pulykamellfilé

1 közepes vöröshagyma

5-6 dkg vaj

só, őrölt bors

25 dkg rizs

5 dl szárnyashús-leves (leveskockából is készülhet)

22030 dkg kimagozott sárgabarack

sáfrány vagy sáfrányos szeklice

A húst egyforma, körömnyi kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a vajon megfuttatjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, összekeverjük, néhány percig pirítjuk, majd fölforralt levest ráöntjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, mielőtt teljesen elkészülne, ekkor, ha kell még utánaízesítjük, és csöppnyi sáfránnyal színezzük.

***

 

sargabarackClafoutis  azaz francia gyümölcslepény

Hozzávalók:

3 tojás

12 dkg porcukor

10 dkg rétes liszt

késhegynyi sütőpor

5 dl tej

40 dkg sárgabarack

Érdemes megtanulni, mert a franciák gyümölcslepényé a claofutis (ejtsd klafuti), mindenféle gyümölccsel vagy zöldséggel gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Emlékeztet a mi palacsintánkra, csak egyben sül, a francia polgári konyhában is hamar közkedveltté vált. Melegen tálalandó, ezért közvetlenül az étkezés előtt készítsük el. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet, a sütőport és a tejet beledolgozzuk. Egy tepsit jól kivajazunk, 40 dkg gyümölcsöt, jelen esetben sárgabarackot kimagozunk, negyedekbe vágjuk, és beleszórjuk. A tésztamasszát ráöntjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 30-35 perc alatt megsütjük. Azonnal tálaljuk.

***