ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: MEGGYGyorsan beérett idén a meggy, még el sem tettük a ribiszkét, és itt az új feladat. De ez nem is baj. A két gyümölcs kitűnően kiegészíti egymást. A finom, de bő levű meggyet besűríthetjük a nagy pektintartamú ribiszkével. Ha málnát adunk hozzá a nyár legfinomabb dzsemjét készíthetjük el. Igaz ez drágább megoldás, viszont spórolhatunk, ha a meggyet cukor nélkül tesszük el. Ezt még elrontani sem lehet. Meggy nyersen cukor és tartósítószer nélkülA meggyet megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk és jó szorosan csavaros üvegekbe nyomkodjuk. Vízfürdőbe állítjuk, azaz egy olyan mély lábosba, hogy a víz az üvegeket ellepje. Lassan melegíteni kezdjük, majd a forrástól számítva a vizet 10- 15 percig gyöngyözve forrni hagyjuk, ezután a tüzet elzárjuk, és az üvegeket így hagyjuk kihűlni. Gőzölés közben a meggy levet enged, ezt felbontás után külön felhasználhatjuk. A gyümölcsöt miután nem cukros, télen müzlibe, joghurtba keverhetjük, de kiváló mártás, leves süteménytöltelék is lehet belőle. *** MeggybefőttA megmosott, szárától megtisztított meggyet cukorral rétegezve üvegekbe töltjük. Egy nyolc decis üveghez 4 evőkanál cukrot számítunk, és 2-3 szem szegfűszeget meg egy darabka fahéjat is tehetünk bele. Vízzel felöntjük, és a meggyre egy késhegynyi tartósítószer szórunk. Lezárva, vízfürdőben a forrástól számítva kb. 5 percig gőzöljük. Ebben hagyjuk kihűlni is. *** Meggy, málna, ribiszke dzsemEgy kiló kimagozott, érett meggyet egy befőzőlábasban 10 percig forralunk. Azután 50 deka szemezett ribiszkét adunk hozzá ,és ezzel újabb 10 percig főzzük, majd 60-70 deka cukorral összekeverjük, és sűrűre főzzük. Végül 1 kiló málnát is beledobunk, ezzel további 5-8 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, egészen színültig, lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk, majd a talpára fordítva szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Aki nagyon biztos akar lenni a dolgában, az a gyümölcs tetejére késhegynyi tartósítószert szórhat, de ekkor, nem kell fejre állítani, azonnal mehet a szárazgőzbe. A gyümölcsök arányát meg is változtathatjuk, de akkor a cukor mennyiségét ahhoz kell igazítani. A málna mindig a végén kerüljön bele. *** Rumos meggy tartósítószer nélkülMinden kiló megmosott, kimagozott, nagy szemű meggyhez 50 deka cukrot veszünk. A gyümölcsöt és cukrot rétegezve üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 40%-os rumot öntünk, literenként 1,8 decit számítva. Kistányérral befedjük, napra állítjuk, és ha a cukor teljesen feloldódott, az üvegeket lezárjuk. Lehetőleg száraz, hűvös helyen tároljuk. ***
Részeges meggy tartósítószer nélkülNagy szemű, érett meggyet kimagozunk, és üvegekbe rétegezzük úgy, hogy egy sor meggyre 1-2 evőkanál kristálycukrot szórunk. Ha az üveg megtelt, literenként 1 deci tiszta alkoholt öntünk rá. Azonnal a végleges, lehetőleg hideg helyre állítjuk. Télen a leve kitűnő likőrként szolgál, a gyümölcsből azonban finom íze ellenére egyszerre csak néhány szemet ajánlatos bekapni, mert erősen alkoholos. Ha kibontjuk, akkor sem romlik meg, ezért nagyobb üvegekben is el lehet tenni. ***
Rumos meggy kevés cukorralA meggyet leszárazzuk, alaposan megmossuk, és egy nagy- kb. 5 literes - uborkásüveget megtöltünk vele. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd a vizet egy nagy lábosba átszűrjük. A meggyet is kiszedjük és megmérjük, majd ahány kiló annyiszor 15 deka cukrot szórunk a lábosban lévő vízbe és felforraljuk. Ezután a meggyet apránként beledobjuk , néhány pillanat múlva szűrőkanállal kiszedjük, és az uborkás üvegbe dobjuk. Közben az üveget mindig lefödjük, nehogy a gyümölcs kihűljön. Ha minden meggy az üvegbe került, levet még bő 15 percig forraljuk, majd a gyümölcsre öntjük. 3 deci rumot töltünk a tetejére, azonnal lekötjük és száraz gőzben, azaz takarókba burkolva, hagyjuk kihűlni. Télen folyamatosan vehetünk ki belőle, már nem romlik meg. *** |