ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: MEGGY

meggyGyorsan beérett idén a meggy, még el sem tettük a ribiszkét, és itt az új feladat. De ez nem is baj. A két gyümölcs kitűnően kiegészíti egymást. A finom, de bő levű meggyet besűríthetjük a nagy pektintartamú ribiszkével. Ha málnát adunk hozzá  a nyár legfinomabb dzsemjét készíthetjük el. Igaz ez drágább megoldás, viszont spórolhatunk, ha a meggyet cukor nélkül tesszük el. Ezt még elrontani sem lehet.

Meggy nyersen cukor és tartósítószer nélkül

A meggyet megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk és jó szorosan csavaros üvegekbe nyomkodjuk. Vízfürdőbe állítjuk, azaz egy olyan mély lábosba, hogy a víz az üvegeket ellepje.  Lassan melegíteni kezdjük, majd a forrástól számítva a vizet 10- 15 percig gyöngyözve forrni hagyjuk, ezután  a tüzet elzárjuk, és az üvegeket  így hagyjuk kihűlni.  Gőzölés közben a meggy levet enged, ezt felbontás után külön felhasználhatjuk. A gyümölcsöt miután nem cukros, télen müzlibe, joghurtba keverhetjük, de kiváló mártás, leves  süteménytöltelék  is lehet belőle.

***

Meggybefőtt

A megmosott, szárától megtisztított meggyet cukorral rétegezve üvegekbe töltjük. Egy nyolc decis üveghez 4 evőkanál cukrot számítunk, és 2-3 szem szegfűszeget meg egy darabka fahéjat is tehetünk bele. Vízzel felöntjük, és a meggyre egy késhegynyi tartósítószer szórunk. Lezárva, vízfürdőben a forrástól számítva kb. 5 percig gőzöljük. Ebben hagyjuk kihűlni is.

***

Meggy, málna, ribiszke dzsem

Egy kiló kimagozott, érett meggyet egy befőzőlábasban 10 percig forralunk. Azután 50 deka szemezett ribiszkét adunk hozzá ,és ezzel újabb 10 percig főzzük, majd 60-70 deka cukorral összekeverjük, és sűrűre főzzük. Végül 1 kiló málnát is beledobunk, ezzel további 5-8 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, egészen színültig, lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk, majd a talpára fordítva szárazgőzben hagyjuk kihűlni.  Aki nagyon biztos akar lenni a dolgában, az a gyümölcs tetejére késhegynyi tartósítószert szórhat, de ekkor, nem kell fejre állítani, azonnal mehet a szárazgőzbe. A gyümölcsök arányát meg is változtathatjuk, de akkor a cukor mennyiségét ahhoz kell igazítani.  A málna mindig a végén kerüljön bele.

***

Rumos meggy tartósítószer nélkül

Minden kiló megmosott, kimagozott, nagy szemű meggyhez 50 deka cukrot veszünk.  A gyümölcsöt és cukrot rétegezve üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 40%-os rumot öntünk, literenként 1,8 decit számítva.  Kistányérral befedjük, napra állítjuk, és ha a cukor teljesen feloldódott, az üvegeket lezárjuk. Lehetőleg száraz, hűvös helyen tároljuk.

***

 

Részeges meggy tartósítószer nélkül

Nagy szemű, érett meggyet kimagozunk, és üvegekbe rétegezzük úgy, hogy egy sor meggyre 1-2 evőkanál kristálycukrot szórunk. Ha az üveg megtelt, literenként 1 deci tiszta alkoholt öntünk rá. Azonnal a végleges, lehetőleg hideg helyre állítjuk. Télen a leve kitűnő likőrként szolgál, a gyümölcsből azonban finom íze ellenére egyszerre csak néhány szemet ajánlatos bekapni, mert erősen alkoholos. Ha kibontjuk, akkor sem romlik meg, ezért nagyobb üvegekben is el lehet tenni.

***

 

Rumos meggy kevés cukorral

A meggyet leszárazzuk, alaposan megmossuk, és egy nagy­- kb. 5 literes - uborkásüveget megtöltünk vele. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd a vizet egy nagy lábosba átszűrjük.  A meggyet is kiszedjük és megmérjük, majd ahány kiló annyiszor 15 deka cukrot szórunk a lábosban lévő vízbe és felforraljuk. Ezután a meggyet apránként beledobjuk ,  néhány pillanat múlva szűrőkanállal kiszedjük, és az uborkás üvegbe  dobjuk. Közben az üveget mindig lefödjük, nehogy a gyümölcs kihűljön. Ha minden meggy az üvegbe került, levet még bő 15 percig forraljuk, majd a gyümölcsre öntjük. 3 deci rumot töltünk a tetejére, azonnal lekötjük és száraz gőzben, azaz takarókba burkolva, hagyjuk kihűlni. Télen folyamatosan vehetünk ki belőle, már nem romlik meg.

***