A Tálaló 2014. június 7-én elhangzott adásának receptjei
1660-ban XIV. Lajos versailles-i veteményes kertjébe egy szállítmány ismeretlen zöldséget érkezett Olaszországból. A zöldborsó – mert ez volt a titokzatos küldemény –egy csapásra megnyerte az uralkodó tetszését, és rajta keresztül az egész udvarét. Az apró zöld szemeket ezután hosszú ideig nyalánkságként ropogtatták a francia nemes urak és hölgyek. A márkinők például rászoktak, hogy lefekvés előtt egy kis zöldborsót nassoljanak. Nem csoda, hogy a zöldborsó rövid idő alatt egész Európát meghódította.
Belga zöldborsókrémlevesHozzávalók: 1 kisebb póréhagyma 1sárgarépa 1 kis fej vöröshagyma 30 dkg zöldborsó fél csokor petrezselyem só, őrölt bors, cukor 1, 5 liter átszűrt húsleves 1 tojás 1 dl tejszín diónyi vaj betétnek pirított zsemlekocka Az összes zöldséget megtisztítjuk, földaraboljuk és a borsóval együtt egy fazékba dobjuk. A felaprított petrezselyemmel megszórjuk, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. A levest ráöntjük, gyorsan fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt megfőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, utána turmixoljuk, vagy merülőmixerrel pépesítjük, és átszűrjük. Tálalás előtt ismét felforrósítjuk, és a levesestálban a tojássárgájával elkevert tejszínre merjük. A tetejére vajat morzsolunk, és pirított kenyérkockákat adunk hozzá betétnek, melyeket bármilyen formájúra, akár csillag alakúra is kiszúrhatunk. ***
Zöldborsós szűzpecsenyeHozzávalók: 60 dkg sertés szűzpecsenye 1, 5 kiskanál só 1-1 mokkáskanál őrölt bors és cukor 4 evőkanál olaj 2 dkg vaj 40 dkg frissen kifejtett zöldborsó 1 nagy csokor petrezselyem A szűzpecsenyét megtisztítjuk, a tetején végighúzódó vékony fehér hártyáját lefejtük. Ezután ujjnyi érmékre vágjuk, kissé kiverjük, szélét beirdaljuk, nehogy sütés közben összeugorjanak. Ezután egyenként sóval, borssal behintjük, majd a forró olajban oldalanként 2-3 percig sütjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A vajat visszamaradó zsírjára dobjuk, és amint fölolvadt, a borsót beleöntjük. Megsózzuk, leheletnyi cukorral ízesítjük, és lefödve, kis lángon, saját levében kb. 10 percig pároljuk. Közben, ha szükséges, egy kevés vizet is önthetünk alá, nehogy odakapjon. Végül fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, és az elősütött húsokat belerakjuk. Együtt még 10 percig puhulni hagyjuk. Párolt rizs illik hozzá köretnek. *** Provanszi zöldmajonézHozzávalók: 30 dkg kifejtett zöldborsó 10 dkg majonéz 2 evőkanál tejszín só, őrölt bors fél citrom reszelt héja és leve A zöldborsót egy kevés, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük Ha kihűlt, turmixoljuk vagy szitán áttörjük. A majonézzel és a tejszínnel simára keverjük. Sóval, borssal, citromlével és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Hideg párolt húsok, halak, főtt tojás mellé kínáljuk. *** |