Kiskertemben nő a csalán

 

csalanMájus végén, június elején bokorrá nő a csalán a kertben. Csipkés, harsány zöld leveleivel egyáltalán nem kelti gyomnövény benyomását. Nem is irtom, mint azelőtt, mióta tudom, hogy ha naponta néhány elmorzsolt levelet bekapok, használok az egészségemnek.

Hogy ne szúrjon, két ujjal kell a csalán levelet középen összecsippenteni, letépni, gyorsan galacsinná gyúrni és bekapni. Enyhén fű íze van, nem úgy, mint a csalánlevesnek, ami különleges fogásnak számít, különösen egy kerti ebédnél.

 

A csalán leveshez szükséges leveleket, mivel azok érintése a bőrön égető érzést kelt kesztyűvel, vagy ennek híján egy kézre húzott nejlonzacskóval ajánlatos leszedni.  Rövid idő alatt összegyűjthető egy nagy adag. Ha ügyesek vagyunk nem is csíp össze, még a gyerekeknek is tetszik, mint játék.  Az sem baj, ha többet gyűjtünk, a maradékot először napon, majd meleg, szellős helyen megszáríthatjuk, jó lesz télen teának.  Reumára, köszvényre, magas vérnyomás enyhítésére kiváló. Csak a szép, ép, zöld leveleket szedjük le, a szár csúcsot is felhasználhatjuk, ellenben a sárga, fonnyadt leveleket kerüljük. A csalánleves elkészítése pofon egyszerű, se rutint, se hosszú időt nem igényel, de csak friss levelekből jó.

 

Csalánleves

Hozzávalók:

4 maroknyi friss csalánlevél

1 liter húsleves, ami bio minőségű húsleves kockából is készülhet

1 evőkanálnyi liszt

2 dl főzőtejszín

só,

fél citrom leve

A csalánleveleket megmossuk, és a levesben úgy 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután simára turmixoljuk, és sűrű szövésű szitán átszűrjük, hogy a leve teljesen selymes legyen. A lisztet a tejszínnel meg egy kevés levessel csomó mentestre keverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Ha kellően besűrűsödött, jó sűrű krémesnek kell lennie, akkor megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, és néhány csepp citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Betétnek vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá, ha valami egészen különlegeset akarunk az asztalra adni, szárazon pirított mandulforgácsot is szórhatunk tálaláskor a tetejére. Ne tálaljuk forrón.