A Tálaló 2016. június 4-én elhangzott adásának receptjei

A XVII. századig Európában csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent), chilei útjáról öt tő epret hozott haza, és a kertjében elültette. Így hát az utókor a kapitánynak nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet.


 

bazsalikomosepersalata

Bazsalikomos, mandulás epersaláta

Hozzávalók

5 dkg mandula

1 kis fej jégsaláta

50 dkg eper

1 evőkanálnyi friss bazsalikomlevél

a salátaöntethez:

4 evőkanál fehérborecet

késhegynyi só és őrölt bors

8 evőkanál  hidegen sajtolt olaj (lehetőleg mandula- vagy dióolaj)

A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd szárazon aranysárgára pirítjuk. A salátát leveleire szedjük, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárogatjuk és ujjnyi széles csíkokra metéljük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket félbe, vagy negyedekbe vágjuk. A bazsalikomlevelet megmossuk és felaprítjuk. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. A borecetben a sót kiskanállal kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is beledolgozzuk. 4 evőkanálnyit a tálaláshoz félreteszünk, a többibe beleforgatjuk a salátát, 2-3 percig állnyi hagyjuk, majd négy tányéron elosztjuk. Az epret a tetejére halmozzuk, a maradék öntettel meglocsoljuk. A bazsalikommal meg a mandulával megszórva azonnal tálaljuk.

***

eprescsirkesalataEpres csirkesaláta

Hozzávalók:

30 dkg sült csirkemell

40 dkg eper

2 evőkanál citromlé

durvára tört bors

1 csomó újhagyma

az öntethez:

4 evőkanál fehérborecet

8 evőkanál fehérbor

1 kiskanál mustár

1 fejes saláta

A sült csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Az epret megmossuk, szárát lecsípjük, a nagyobb gyümölcsszemeket elfelezzük. A citromlével meglocsoljuk, a borssal megszórjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk. Az öntethez az ecetet a fehérborral meg a mustárral összekeverjük, ha kell, megsózzuk. A csirkehúst, az epret és az újhagyma karikákat az öntetbe forgatjuk. A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárogatjuk, majd kézzel kis darabokra tépkedjük, és egy nagy, vagy négy kicsi tálat kibélelünk vele. Az ízes epres hagymás csirkehúst a közepére halmozzuk, és friss pirítóssal azonnal kínáljuk.

***

 

eperromanoffmodraEper Romanoff módra - ínyenceknek

Hozzávalók:

1 kg eper, 1 evőkanál cukor

késhegynyis só

fél evőkanál frissen őrölt bors

4-5 evőkanál édes vörösbor

3 dl tejszín

Az epret megmossuk, lecsumázzuk és a nagyobb szemeket félbevágjuk. A cukrot, a sót meg a borsot a borba keverjük. Az eperre öntjük és kb. 10 percig így érleljük. A tejszínből kemény habot verünk, és négy tányéron elosztjuk. A fűszeres epret a közepére púpozzuk s azonnal tálaljuk.

***