A Tálaló 2016. június 4-én elhangzott adásának receptjeiA XVII. századig Európában csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent), chilei útjáról öt tő epret hozott haza, és a kertjében elültette. Így hát az utókor a kapitánynak nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet.
Bazsalikomos, mandulás epersalátaHozzávalók 5 dkg mandula 1 kis fej jégsaláta 50 dkg eper 1 evőkanálnyi friss bazsalikomlevél a salátaöntethez: 4 evőkanál fehérborecet késhegynyi só és őrölt bors 8 evőkanál hidegen sajtolt olaj (lehetőleg mandula- vagy dióolaj) A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd szárazon aranysárgára pirítjuk. A salátát leveleire szedjük, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárogatjuk és ujjnyi széles csíkokra metéljük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket félbe, vagy negyedekbe vágjuk. A bazsalikomlevelet megmossuk és felaprítjuk. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. A borecetben a sót kiskanállal kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is beledolgozzuk. 4 evőkanálnyit a tálaláshoz félreteszünk, a többibe beleforgatjuk a salátát, 2-3 percig állnyi hagyjuk, majd négy tányéron elosztjuk. Az epret a tetejére halmozzuk, a maradék öntettel meglocsoljuk. A bazsalikommal meg a mandulával megszórva azonnal tálaljuk. *** Epres csirkesalátaHozzávalók: 30 dkg sült csirkemell 40 dkg eper 2 evőkanál citromlé durvára tört bors 1 csomó újhagyma az öntethez: 4 evőkanál fehérborecet 8 evőkanál fehérbor 1 kiskanál mustár 1 fejes saláta A sült csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Az epret megmossuk, szárát lecsípjük, a nagyobb gyümölcsszemeket elfelezzük. A citromlével meglocsoljuk, a borssal megszórjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk. Az öntethez az ecetet a fehérborral meg a mustárral összekeverjük, ha kell, megsózzuk. A csirkehúst, az epret és az újhagyma karikákat az öntetbe forgatjuk. A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárogatjuk, majd kézzel kis darabokra tépkedjük, és egy nagy, vagy négy kicsi tálat kibélelünk vele. Az ízes epres hagymás csirkehúst a közepére halmozzuk, és friss pirítóssal azonnal kínáljuk. ***
Eper Romanoff módra - ínyenceknekHozzávalók: 1 kg eper, 1 evőkanál cukor késhegynyis só fél evőkanál frissen őrölt bors 4-5 evőkanál édes vörösbor 3 dl tejszín Az epret megmossuk, lecsumázzuk és a nagyobb szemeket félbevágjuk. A cukrot, a sót meg a borsot a borba keverjük. Az eperre öntjük és kb. 10 percig így érleljük. A tejszínből kemény habot verünk, és négy tányéron elosztjuk. A fűszeres epret a közepére púpozzuk s azonnal tálaljuk. *** |