ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: CSERESZNYE

 

cseresznyeGyermekeink kedvencének, a Kis-Ázsiából származó cseresznyének egy rossz tulajdonsága van: gyorsan érik, és elég egy nyári zápor, hogy a termést tönkre tegye. Együnk amennyi belénk fér, mert gyulladáscsökkentő, megszépíti a bőrt, segít a fogyásban, sok C vitamint és folsavat tartalmaz, és mert nagyon finom. És tegyük el a lehető legegyszerűbben, hogy megédesítse a téli napokat.

 

 

 

Cseresznye cukor nélkül eltéve

A jól beérett cseresznyét megmossuk, majd leszárítjuk, és utána alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltjük. Nem teszünk rá semmit, csak a teli üveget jól lezárjuk, és vízfürdőbe állítva kigőzöljük. A víz forrásától számítva 20 percig forraljuk. Ezután szárazgőzbe rakjuk. Egy napi állás után, illetve ha kihűlt, a helyére kerülhet a kamrába. Az is jó megoldás, ha a vízfürdőben hagyjuk kihűlni. Kis idő elteltével a gyümölcs levet ereszt, az üveg félig megtelik vele, és ha a fedél jól zár, a befőtt akár több éven keresztül is eláll. Amikor kinyitjuk, olyan, mintha friss gyümölcs lenne. Rétesbe, süteményekbe, mártásnak, müzlibe egyaránt jó.

***

Cseresznyebefőtt

A cseresznyebefőtthez az evésre még nem teljesen alkalmas (de már szép piros) gyümölcs a megfelelő. Szárazzuk le, és 2 órára tegyük langyos vízbe, hogy a szennyeződés is leázzon a szemekről, és az esetleg benne lévő kukacok is kimásszanak. Ezután szedjük ki, öblítsük le, és töltsük üvegekbe. Mérjük meg, hogy mennyi víz fér rájuk. Literenként 30 dkg cukrot számítva főzzünk szirupot, és forrón szűrjük a cseresznyére. Fém kupakkal zárjuk le, és állítsuk kéz melegre előmelegített vízfürdőbe. Lassan forraljuk fel, forrástól számítva 15 percig gőzöljük, és ebben a vízben hagyjuk kihűlni.

***

Rumos cseresznye hagyományosan

Hozzávalók:

1, 5 kg cseresznye

1 kg cukor

2 kisujjnyi darabka fahéj

8 szem szegfűszeg

fél citrom  lehántott héja

2 kupica rum

A cseresznyét leszárazzuk, kimagozzuk és egy nagy lábasban összekeverjük a cukorral. Addig hagyjuk állni, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal fűszerezzük. Tűzre tesszük, és kevergetve kb. 30 percig főzzük. Az utolsó percben a rumot is beleöntjük, és még egyszer felforraljuk. Az üvegeket kimossuk, lecsöpögtetjük, majd egy kevés rummal átöblítjük. A gyümölcsöt az így fertőtlenített, csavaros tetejű üvegekbe töltjük, ezeket 5 percre fejre állítjuk, majd visszafordítjuk, és végleges helyükre tesszük.

***

Rumos cseresznye mikrohullámú készülékben

Hozzávalók:

70 dkg cseresznye

50 dkg cukor

kisujjnyi fahéj

4 szem szegfűszeg

2 darabka citromhéj

1 kupica rum

A cseresznyét leszárazzuk, kimagozzuk, egy mély tűzálló tálban összekeverjük a cukorral. A fahéjat, a szegfűszeget és a citromhéjat beledobjuk. Lefedjük és 500 wattal 8 percig főzzük. Ezután a rumot ráöntjük, jól összekeverjük, és 750 wattal még 5 percig forraljuk. A fertőtlenítéshez az üvegeket háromnegyedig megtöltjük vízzel és a mikrohullámú sütőbe állítjuk. 750 wattal 5 percig melegítjük (a víznek forrnia kell), majd vizet kiöntjük és a gyümölcsöt az így fertőtlenített üvegekbe töltjük, csavaros fedővel lezárjuk, majd fejre állítjuk. 5 perc múlva visszafordítjuk és a végleges helyére tehetjük. Utána visszafordítjuk, és végleges helyükre tesszük. Sem tartósítószerre, sem gőzölésre nincs szükség.

***