Virágok pongyolában

akacviragbundabanAkácvirágból, bodzából  különleges, csak ilyenkor tavasz végén elkészíthető fogásokkal lephetjük meg a családot, főként a gyerkeket. Ha  azonban virágokat szeretnénk sütni, nem mindegy hol szedjük azokat.

Csakis  poros autóúttól messzi, tiszta  vegyszermentes környezetben élő fákról, bokroktól tépjünk ép,  jól kinyílt virágokat. Jól nézzük meg, hogy nincsenek rajtuk apró bogarak, bármilyen elszíneződés a leveleken. A virágokat  folyóvízben öblitsük le, majd törlőkendőn hagyjuk megszikkadni, a nedvességtől ugyanis sütés közben az olaj  fröcskölni fog.

 

 

bodzaviragpongyolobanBodza vagy akácvirág  pongyolában

Hozzávalók:

8-10 bodzavirág ernyő  vagy akácvirágfürt

a sütésherz:I olaj

a palacsintatésztához

20 dkg liszt

2 dl tej

1 dl víz

2 egész tojás

csipet só

5-6 evőkanál porcukor

A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 órát állni hagyjuk. A virágok szárát rövidre vágjuk, és az ernyőket  illetve a fürtöket folyó víz alatt memossuk, leszárogatjuk, majd 1-1 virágot a szárnál megfogunk, a sűrű palacsintatésztába mártjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Akkor az igazi, ha a kis virágok sütés után is külön-külön maradnak. Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.

***