Virágok pongyolábanAkácvirágból, bodzából különleges, csak ilyenkor tavasz végén elkészíthető fogásokkal lephetjük meg a családot, főként a gyerkeket. Ha azonban virágokat szeretnénk sütni, nem mindegy hol szedjük azokat. Csakis poros autóúttól messzi, tiszta vegyszermentes környezetben élő fákról, bokroktól tépjünk ép, jól kinyílt virágokat. Jól nézzük meg, hogy nincsenek rajtuk apró bogarak, bármilyen elszíneződés a leveleken. A virágokat folyóvízben öblitsük le, majd törlőkendőn hagyjuk megszikkadni, a nedvességtől ugyanis sütés közben az olaj fröcskölni fog.
Bodza vagy akácvirág pongyolábanHozzávalók: 8-10 bodzavirág ernyő vagy akácvirágfürt a sütésherz:I olaj a palacsintatésztához 20 dkg liszt 2 dl tej 1 dl víz 2 egész tojás csipet só 5-6 evőkanál porcukor A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 órát állni hagyjuk. A virágok szárát rövidre vágjuk, és az ernyőket illetve a fürtöket folyó víz alatt memossuk, leszárogatjuk, majd 1-1 virágot a szárnál megfogunk, a sűrű palacsintatésztába mártjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Akkor az igazi, ha a kis virágok sütés után is külön-külön maradnak. Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk. *** |