ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: EPERHa megjelenik az eper, visszavonhatatlanul itt a tavasz, és kezdődik a nagy befőzőszezon. Tény, hogy az eper drága portéka, ezért a belőle készült dzsem nagy becsben áll az télire eltett gyümölcsök között. Nehezen sűrűsödik, ezért eltevése több cukrot igényel, de kitűnően házasítható rebarbarával, aminek pektintartalma segít a megkötésben. Érdemes kipróbálni az eper édes íze nagyszerűen harmonizál a fanyar rebarbaráéval. Jó páros.
Eperdzsem szirupbanHozzávalók: 1,4 kg cukor 2 dl víz 2 kg eper egy kevés tartósítószer A cukrot a vízzel fölforraljuk, és addig főzzük, amíg olyan habos nem lesz, hogy az; az egész lábast betöltse. Az epret megmossuk és lecsumázzuk. A gyümölcsöt óvatosan a habos szirupba szórjuk, majd kevergetve addig főzzük, amíg az egész újra forrni kezd. Ekkor a gyümölcsöt szűrőkanállal előmelegített üvegekbe szedjük. Levét 4-5 percig forraljuk - ezalatt kissé besűrűsödik -, majd azon forrón az eperre merjük. Innen két megoldást között választhatunk, vagy a gyümölcs tetejére szórunk csipetnyi tartósítószert, vagy celofánnal lekötjük, s a két réteg közé szórjuk a tartósítószert. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Ha híg lenne, nem baj, állás közben besűrűsödik. ***
EperdzsemHozzávalók: 2 kg eper 1kg cukor egy kevés tartósítószer
Az epret megmossuk, lecsumázzuk és a szemeket félbevágva porcelán- vagy üvegtálba dobjuk. A cukorral összekeverjük, majd letakarva egy éjszakát állni hagyjuk ezalatt levet enged. Másnap a levét leszűrjük, a levét a felre beforraljuk, majd a gyümölcsöt hozzáadjuk és kevergetve fölforraljuk. Kis lángra állítjuk és 15-20 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Azon forrón előmelegített üvegekbe töltjük, a tetejüket celofánnal lekötjük, erre csipetnyi tartósítószert szórunk, végül csavaros fedővel lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. *** Rebarbarás eperdzsemHozzávalók 1 kg rebarbara 1 kg cukor 1 kg eper A rebarbarát meghámozzuk, azaz külső szálkáit lehúzzuk, fás végét levágjuk, majd 3 centi hosszú darabokra vágjuk. A cukorral összekeverjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tűzre tesszük, és 10-15 percig főzzük. Közben az epret jól megmossuk, lecsumázzuk, a nagyobb szemeket félbevág. A rebarbarához adjuk és kevergetve 5 percig főzzük, nem kell tovább, mert a rebarbara kellően kocsonyásít, így nem lesz folyós a dzsemünk. Forrón, kis üvegekbe töltjük, a tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. De eltehetjük tartósítószer nélkül is, ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón kerül a dzsem az üvegbe. Töltsük színültig, csavaros tetővel zárjuk le és állítsuk 5 percre fejre. Majd az üvegeket a talpára fordítva tegyük száraz gőzbe, s úgy hagyjuk kihűlni. *** Eper nyersenHozzávalók: 2 kg eper 1,2 kg cukor 1 mokkáskanálnyi tartósítószer Sajnos nincs rá mód, hogy az epret nyersen tartósítószer nélkül tegyük el hosszabb időre. Szép szemű, nem túlérett epret válasszunk, s miután megmostuk, lecsumáztuk és hagyjuk szikkadni. Ezután pocelántálban rakjuk, a cukorral és fél mokkáskanálnyi tartósítószerrel megszórjuk, s megvárjuk, amíg levet enged. Ekkor az eperszemeket üvegekbe szedjük, visszamaradt levét elkeverjük a maradék tartósítószerrel és rá merjük, és lezárjuk. Csak hűvős helyen áll el. *** |